11 tips för dig som ska köra bil i vänstertrafik

7
450
Köra bil i vänstertrafik
Foto publicerat med tillstånd av fotografen

11 tips för dig som ska köra bil i vänstertrafik

Visste du att det bara är fyra länder i Europa som har vänstertrafik? Nämligen Storbritannien, Irland, Cypern och Malta. Annars är det främst Australien, Nya Zeeland och Sydafrika som är de två stora hyrbilsresmålen med vänstertrafik.

När jag bodde på Malta tog det mig över en vecka att bli bekväm med att köra bil i vänstertrafik. Den största skillnaden är faktiskt inte att köra på andra sidan även. Utan att allt inne i bilen sitter spegelvänt – blinkersreläet sitter där helljuset normalt sitter, du ska helt plötsligt växla med vänster hand etc.

  • Boka hyrbil med automatlåda

I många delar av världen har majoriteten av hyrbilarna manuell växellåda. Ofta tar biluthyrningarna en extraavgift om du vill hyra en bil med automatlåda. Om du bara ska hyra bil några dagar för en utflykt så rekommenderar jag att du hyr en bil med automatlåda. 

  • Innan du kör iväg 

När du har satt dig i bilen ta 10 minuter till att bara bekanta dig med pedaler, knappar och andra funktioner. Det låter kanske löjligt men som sagt tänk på att det är en viss skillnad att köra bil i vänstertrafik.till och med sidospeglarna är spegelvända.

  • Ta det lugnt

Om du inte är van med vänstertrafik så ta det extra lugnt när du kör i början. Det gäller framförallt om du precis som mig tenderar att köra lite för fort och göra snabba filbyten. 

  • Var försiktig första morgonen

Precis som överallt är det ofta rusningstrafik på morgonen. Vilket gör att du då kommer ha fullt upp med att hålla koll på både bilen och dina medtrafikanter. 

  • Stressa inte i trafiken

Även vid normala körförhållanden orsakas många trafikolyckor av personer som har bråttom. Eftersom att du inte är van med att köra bil i vänstertrafik så ökar även din reaktionsförmåga. 

  • Sätt din medpassagerare i arbete

Om du har en medpassagerare så är det perfekt att låta den personen ha koll på Google Maps, läsa kartor, sköta musiken samt påminna dig om avfarter, vägskyltar och trafikljus. 

  • Ta det lugnt i rondellerna

Även om du är van med att köra i rondeller så ska du göra det åt vänster nu. Får du chansen så kör några varv i en tom rondell och öva tills du är van. 

  • Se upp för fotgängare

När du kör bil i vänstertrafik så ska du så klart ha extra koll på fotgängarna på vänstersida. Jag blev faktiskt påkörd av en svenskt turist utanför min lägenhet på Malta som inte riktigt hade koll uppmärksammat varken mig eller övergångsstället.. 

  • Håll koll på speglarna

Som jag redan nämnt är även bakspeglarna spegelvända. Om du ska backa så kan det vara en bra idé att vända dig om och kolla ut genom bakrutan istället. Ofta det även trånga gator på Cypern och Malta så se upp så att backspeglarna inte går sönder eller slår i något. 

  • Acceptera att du kommer att göra misstag

Eftersom att du inte är van med att köra bil i vänstertrafik så är risken större att du kommer göra ett misstag av något slag. Men om något skulle hända flippa inte ur och framförallt ta det lugnt. Ställ dig på en säker plats och ta det lugnt och fundera över hur du ska lösa det som skett. 

  • Boka bilen direkt hos uthyrarna

Oavsett vart i världen du hyr bil så rekommenderar jag alltid att hyra bilen via Avis, Budget eller Hertz svenska hemsidor. Just eftersom att du då får samtliga försäkringar i priset och aldrig behöver betala vare sig depositioner eller självrisk.


Har du kört bil i vänstertrafik? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

7 COMMENTS

 1. Allt var ju jättekonstigt vi hyrde bil i Wellington för att utforska Nya Zeeland. Men efter några dagar gick det bättre att köra. Vi kanske skulle haft en automatbil istället 😅

 2. Jag och min kille hyrde bil när vi var i Edinburgh. Det är precis som du skriver att allt blir väldigt omvänt och konstigt i början. Vi valde att betala för en bil med automatväxellåda vilket jag inte ångrar!! Naturen är magiskt vacker runt Edinburgh har du varit där? 🙂

  • Jo det är ganska ovant i början även om man blir bekväm efter ett tag. Ja naturen där uppe är som sagt magisk och det finns så mycket att se. Jag var där för ganska många år sedan men lär resa tillbaka snart 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.