11 tips inför din road trip i sydvästra USA:s öknar

12
198
Death Valley
Death Valley, Mojaveöknen i södra Kalifornien 2014

11 tips in för din road trip i sydvästra USA:s öknar

Planerar du en road trip i sydvästra USA? Här finns fyra stora ökenregioner som sprider sig ut över delstaterna Kalifornien, Nevada, Utah, Arizona, Colorado och New Mexico. Öknarnas klimat skiljer sig åt och har även djur och växter som är unika för områdena. Därför finns även några av USA:s största nationalparker i här.

 • Mojaveöknen – ökenområde som innefattar en stor del av södra Kalifornien, samt delar av Utah, Arizona och södra Nevada
 • Sonoraöknen – ökenområde som ligger på båda sidor om den amerikansk-mexikanska gränsen och innefattar en stor del av Arizona och Kalifornien och den mexikanska delstaten Sonora.
 • Coloradoöknen – är en del av Sonoraöknen och omfattar bland annat de konstbevattnade Coachella Valley och Imperial Valley.
 • Chihuahuan öknen – ökenområde som ligger på båda sidor om den amerikansk-mexikanska gränsen och sträcker sig in i Arizona och New Mexico.

Oavsett om du tänker köra till Las Vegas, Gran Canyon, Death Vally eller besöka någon av de andra nationalparkerna så finns det några saker du bör tänka på innan du kör iväg. Öknar är vackra och har mycket att erbjuda, men kan vara farliga. Glöm inte varför Death Valley fick sitt namn och följ dessa tips oavsett vilken öken du befinner kommer köra igenom.

11 tips och råd om hur du förbereder dig för att köra i öknar i USA

 • Ha en fungerande mobiltelefon med dig som du kan ringa med och ha även med en mobilladdare. Skaffa även ett lokalt SIM-kort så kan du använda mobilen som GPS.
 • Ta med mycket vatten! Vatten är inget man ska slarva med oavsett och du bör ha minst tre liter per passagerare. Det är billigt att köpa en hel platta med vattenflaskor på t.ex. Walmart. Vem vet hur lång tid det tar innan du får hjälp om det blir fel på bilen.
 • Motorer blir varma i öknen och risken finns alltid att bilen kan börja koka. Så lär dig hur du hanterar en kokande bil.
 • Tanka fullt när du kan! Avstånden mellan bensinstationerna kan vara riktigt långa. Så bli inte förvånad om du ser en skyllt som upplyser dig om att nästa bensinstation ligger 150 miles bort innan du kommer in i ett mindre samhälle.
 • Rör inte vid karossen eller andra varma bildelar. Även bältespännaren och andra delat inne i bilen kan bli riktigt varma om bilen har stått parkerad. Försök att hålla bilen sval genom att parkera i skuggan och öppna ett fönster eller två.
 • Lämna aldrig barn i bilen! Oavsett hur svalt det än är i bilen så lämnar du aldrig barn ensamma i en parkerad bil. Inte ens för ett snabbt besök inne på en mack. När AC:n är avslagen så kan temperaturen stiga med 20 grader eller mer inom några minuter. Om du inte tror mig så testa ute i öknen.
 • Se upp med ”blödande” asfalt. Vid varmt väder kan tjäran som normalt är inbäddad i vägbeläggningen bli flytande och bubbla upp till ytan. Vilket skapar en mörk och hal hinna på vägen som blir glashal. För att köra över det på ett säkert sätt så håll en jämn hastighet och styr eller bromsa inte plötsligt.
 • Stanna om det uppstår en dammstorm. Starka vindar kan generera en kilometerlång ”haoob” som kan minska sikten och täcka för vindrutan. Om du kör in i en dammstorm, kör ut på vägrenen och stäng av bilen och lamporna samt behåll säkerhetsbältet på tills den dragit förbi. Om du inte kan köra in på vägrenen sakna ner farten och använd mittlinjen för att orientera dig.
 • Akta dig även för kraftiga regnskurar. Värme är inte din enda fiende i öknen. Massiva regnstormar drar ibland in över södra Arizona under sommarmånaderna. Normalt varar regnen bara i 10 till 15 minuter. Om du ser att det har uppstått vattensamlingar på längre vägsträckor så försök inte att korsa dessa. Det räcker med några dm djupt vatten som är i rörelse för att ta med sig din bil nedströms.
 • Stanna vid bilen om den går sönder. Om du stannar vid fordonet är du säkrare än om du går iväg för att hitta hjälp. Du kan snabbt bli uttorkad av en kort vandring genom en varm öken. Samt att ett trasigt fordon är lättare att upptäckas av räddningstjänst eller medtrafikanter än en fotgängare som ramlat ihop av utmattning.
 • Visa att du behöver hjälp. Öppna motorhuven för att signalera att du behöver hjälp. Drick vatten och stanna i skuggan om det så innebär att du måste ligga under bilen. Om du har en filt eller kläder så täck för framrutan för att få lite skugga. Om du trots allt måste lämna bilen, lämna en lapp med tiden du lämnade den och i vilken riktning du gick.

Har du besökt sydvästra USA? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

12 COMMENTS

 1. Brorsan och hans polare ska åka till Los Angeles och köra till Las Vegas och även besöka Death Valley, Grand Canyon och någonstans med kaktusar? Minns inte vad stället heter men du vet nog. Delar det här inlägget till honom 😎

  • Jag misstänker att det är Saguaro nationalpark din brorsa ska besöka. Där har du Saguarokaktusar som bara finns i Sonoraöknen och kan bli upp till 200 år gammal. Imponerande kaktusar som kan vara uppemot 15 meter höga. Låter som en schyst resa hälsa!

 2. Hej Johan! Hoppas att du kan hjälpa mig och min fru. Vi ska planerar att flyga till Phoenix och kommer ha tillgång till bil. Har du några tips på vad vi bör se på vår resa upp till Las Vegas? Det finns ju flera alternativa vägar att köra. / Per

  • Hej Per, eftersom att ni har bil så skulle jag rekommendera en resa till Saguaro nationalpark där du har unika kaktusar som kan vara uppemot 15 meter höga. Jag antar att ni har tänkt köra Highway 93? Den gamla väst staden Wickenburg är häftig. Chloride, 23 miles norr om Kingman är värt ett besök, om ni gillar psykedeliska målningar på klippor. Annars är det väl Hooverdammen som jag kan komma på. Kommer jag på något mer så skriver jag en till kommentar.

 3. Väldigt bra tips!! Vi körde en roadtrip från San Francisco till Death Valley vidare till Las Vegas och sen till Grand Canyon. Vi bestämde oss för att köra vidare till El Paso. Men utanför Wikeup dog bilen dog bilen och det blev väldigt varmt och det tog lång tid innan vi fick hjälp. Vi hade inte speciellt mycket vatten med oss. Så efter det köpte vi massor med vatten och smörgåsar som vi alltid hade med oss när vi körde resten av semestern.

  • Det lät inget visare. Men det blev samtidigt en historia samt en viktig lärdom. Tack för att du delar med dig och förhoppningsvis tar fler till sig av det och bunkrar vatten i bilen innan bilen går sönder.

 4. Superbra tips 😁 Jag kunde inte hitta något om bilsemester i Europa? Är det något du har skrivit om eller tänker skriva om? Familjen planerar att upptäcka Europa i sommar och vi tänkte göra det som Ett Päron till farsa i Europa gör 😂 Försöka klämma in så mycket som möjligt på tre veckor.

  • Tyvärr har jag inte skrivit klart det inlägget än. Men det är på gång. Haha det låter som en familjeresa i min smak. Ni har inte lust att adoptera mig? 😀 Redan nu kan jag skriva att ni bör ta det lugnt och inte stressa från plats till plats. Stanna upp och insup atmosfären och ta intryck av det ni ser och pricka inte bara av nya platser.

  • Absolut, jag brukar förespråka att man ALLTID ska hyra direkt hos t.ex. Avis, Hertz etc svenska sidor eftersom att alla försäkringar man behöver då ingår i priset från början. Och inga jobbiga depositioner tillkommer. Jag skriver på en omfattande guide om vad man ska tänka på när man ska hyra bil i USA. Dock vet jag inte när den kommer att bli klar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.