18 tågresor i Europa som faktiskt är snabbare än flyget!

13
Allegro | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

18 tågresor i Europa som faktiskt är snabbare än flyget!

Jag förespråkar ibland att man bör kombinera flera städer under en Europaresa och då framförallt med tåg. Avstånden mellan städerna är ofta korta och det är något speciellt med att se Europas varierande landskap passera utanför fönstret. 

I fredag (30 mars) publicerade Expressens Allt om resor en artikel om nio resor som är snabbare än flyget i Europa. Därför gick jag igenom mina anteckningar om reseplaneringar. Just eftersom att jag vet att det finns fler sträckor där tåget är snabbare.  

Expressens artikel grundade sig i en jämförelse som gjorts at Go Euro i samarbete med Ecopassenger under april 2017. Problemet med såna här jämförelser är bara att det ofta rör sig om flygbolagens matarlinjer. Helt enkelt en flyglinje där det primära syftet inte är att flyga passagerare A till B utan snarare flyga samma passagerare A till C via B. 

Helt enkelt genom att flyga in passagerare från mindre flygplatser till en större HUB. Kan man sedan sammanföra passagerare från flera platser till deras anslutningsflyg som sker med ett större flygplan Alltså det man i vardagligt tal kallar för en mellanlandning. 

Flera flygbolag har även ‘flyglinjer’ med tåganslutningar

Här i Europa använder sig bland annat Lufthansa, KLM och Air France sig av denna lösning för att kunna bredda sitt linjenät. Tåganslutningarna fungerar på precis samma sätt som matarflygen gör.  

På vissa större tågstationer har flygbolagen egna incheckningsdiskar där du som passagerare kan checka in ditt bagage, få ditt boardingkort etc. På precis samma sätt som om du istället hade checkat in på flygplatsen. 

Väl på flygplatsen kan du sedan gå direkt till säkerhetskontrollen eftersom att ditt bagage redan är incheckat hela vägen till din slutdestination. 

Så här gjorde jag min jämförelse

För att min jämförelse ska bli så realistisk som möjligt har jag valt att enbart utgå från direktflyg mellan A och B. Jag har även utgått ifrån att både tåg och flygresor startar och slutar på samma tågstation. Därför har jag även adderat transfertid till och från flygplatserna med kollektivtrafik. Samt minsta tid som flygbolagen anger för incheckning av bagage på flygplatsen. 

Från Amsterdam till Bryssel

Amsterdam, en härlig gammal hamnstad som präglas av sina kanaler, historiska byggnader och kultur. En stad som även är välkänd för sitt Red Light District, numer en av stadens stora turistattraktioner.

Bryssel är på så många sätt en kontrast till Amsterdam. En stad som är så mycket mer än bara choklad, Eu, Moussels frits, Tintin, våfflor och en pinkande pojke.

Avståndet mellan Amsterdam och Bryssel är 170 km. Tågoperatörerna Thalys, TGV samt även nu mer Eurostar trafikerar sträckan på 1 timme och 50 minuter. KLM flyger sträckan AMS-BRU på 45 minuter. Men då tillkommer 1 timme och 45 minuter för transfer samt tid på flygplatserna.

 • Flygtid: 2 timmar och 30 minuter.
 • Tågtid: 1 timme och 50 minuter.
 • Tidsskillnad: 1 timme och 20 minuter

Tyska Düsseldorf bär smeknamnet  ”väldens längsta bardisk” efter sina över 300 barer och syltor. Staden är även välkänd i ölkretsar för sitt Altbier. Ett överjäst mörkt öl som bryggts lokalt i staden under många hundra år enligt gamla tyska bryggeritraditioner och renhetslagar.

Dessutom finna alla konstarterna som är så klassiska för just tyska städer. Industrier, kultur, arkitektur och historia blandas samman i en salig blandning.

Avståndet mellan Amsterdam och Düsseldorf är 235 km. Tågoperatören DB kör sträckan på 2 timmar och 18 minuter. KLM flyger sträckan AMS-DUS på 1 timme. Men då tillkommer 2 timmar för transfer samt tid på flygplatserna

 • Flygtid: 3 timmar
 • Tågtid: 2 timmar och 18 minter
 • Tidsskillnad: 42 minuter

Från Amsterdam till Paris

Få städer är omgärdade av så mycket mystik som Paris. Det är en stad för livsnjutaren, för gourmanden och romantikern. Du har nog fantiserat om att sitta på en uteservering med ett glas vin med utsikt över Eiffeltornet som reser sig mot skyn i solnedgången. Samtidigt som den snorkiga kyparen vägrar prata engelska med dig. Oavsett vilket, så är tågresan mellan det liberala Amsterdam och bohema Paris en upplevelse i sig själv.

Avståndet mellan Amsterdam och Paris är 500 km. Tågoperatören Thalys trafikerar sträckan på 3 timmar och 18 minter. KLM flyger sträckan AMS CDG på 1 timme och 15 minuter. Men då tillkommer 2 timmar och 40 minuter för transfer samt tid på flygplatserna.

 • Flygtid: 3 timme och 55 minuter
 • Tågtid: 3 timmar och 18 minuter
 • Tidsskillnad 37 minuter

Läs ävenEurostar: Ny linje mellan London och Amsterdam biljetter från £35. Det tar förvisso lite längre tid att ta tåget än flyget. Men samtidigt är Eurostar mer prisvärt.  

Från Barcelona till Madrid

Spännande Barcelona, belägen vid Kataloniens kust mellan floderna Llobregats och Besòs mynningar. En stad där flertusenårig historia flätas samman med modern nutid. Passa på att besöka Museu Picasso, ett av Barcelonas mest besökta museer med en omfattande samling av Picassos verk. Eller ta spårvagnen upp till Tibidabo, där du får utsikt över hela staden.

Spaniens huvudstad Madrid, är känd för sitt intensiva nattliv, moderna kultur och många världsberömda konstmuseer. Så det är kanske inte så konstigt att just sträckan mellan Barcelona och Madrid är den av de mest trafikerade i hela landet.

Avstådnet mellan Barcelona och Madrid är 618 km. Höghastighetståget AVE Renfe trafikerar sträckan på 2 timmar och 30 miuter. IBERIA flyger sträckan BNC-MAD på 1 timme och 25 minuter. Men då tillkommer 1 timme 30 minter för transfer  samt tid på flygplatserna.

 • Flygtid: 2 timme och 55 minuter
 • Tågtid: 2 timme och 30 minuter
 • Tidsskillnad: 25 minuter

Från Barcelona till Toulouse

Kan du inte välja mellan Spanien eller Frankrike? Så varför inte kombinera både Barcelona i nordöstra Spanien och Toulouse i södra Frankrike? Som en extra bonus får du dessutom se den vackra och dramatiska bergskedjan Pyrenéerna genom tågfönstret. Förutom makalös arkitektur och god mat så är Toulouse en perfekt utgångspunkt om du vill vandra i Pyrenéerna.

Avståndet mellan Barcelona och Toulouse är 394 km. Tågoperatörerna spanska RENFE och Franska SNCF har slutit ett avtal om att låta snabbtåg trafikera de båda städerna. Restiden med tåget är 3 timmar och 13 minuter. IBERIA flyger sträckan BNC-TLS på 1 timme. Men då tillkommer 2 timmar och 35 minuter för transfer  samt tid på flygplatserna.

 • Flygtid: 3 timmar och 55 minuter
 • Tågtid: 3 timmar och 13 minuter
 • Tidsskillnad: 18 minuter

Från Berlin till Prag

Varken Berlin eller Prag behöver väl någon närmare presentation? Däremot den vackra tågresan emellan städerna som passerar floden Elbes dalgång i Dresden gör det! Den vackra dalgången är upptagen som ett världsarv av UNESCO.

En annan fördel med tåget är att du slipper de jobbiga resorna till och från flygplatserna i Berlin och Prag. Istället kan du njuta av vällagad mat i tågets restaurangvagn.

Avståndet mellan Berlin och Prag är 346 km. Tågoperatören DB kör sträckan på 4 timmar och 18 minuter. Flygbolaget EsyJet flyger sträckan TXL-PRG under sommaren på 1 timme och 5 minuter. Men då tillkommer 2 timmar och 55 minuter för transfer och tid på flygplatserna.

 • Flygtid: 4 timmar
 • Tågtid: 3 timmar 18 minuter
 • Tidsskillnad: 42 minuter

Från Bryssel till London

Snabbtåget Eurostar länkar samman kontinenten med Storbritannien genom den 50 km långa tunneln under Engelska kanalen. Att resa med Eurostar påminner ganska mycket om att resa från en flygplats då det krävs både pass- och säkerhetskontroll innan ombordstigning.

Därför måste du befinna dig på tågstationen Midi/Zuid minst 30 minuter innan avgång. I London anländer du till den anrika tågstationen St Pancras International, nordöst om centrala London. Därifrån har du gångavstånd till King’s Cross station varifrån fjärrtåg mot norr och nordost går.

Avståndet mellan Bryssel och London är 370 km. Eusostar trafikerar sträckan på 2 timmar och 1 minut. Därtill kommer 30 minuter för incheckning. British Airways flyger sträckan BRU-LHR på 1 timme 15 minuter. Men då tillkommer 2 timmar och 30 minuter för transfer och tid på flygplatserna.

 • Flygtid 3 timmar 45 minuter
 • Tågtid 2 timmar 31 minuter
 • Tidsskillnad 1 timme 14 minuter

Från Bryssel till Lyon

Lyon är Frankrikes tredje största stad med över en halv miljon innevånare. Staden anses även vara landets  gastronomiskahuvudstad.  Sedan 1998 är Lyons gamla stadskärna upptagen som ett världsarv på UNESCOS och när man väl ser den så förstår man varför. Lyon är även säte för den internationella polisorganisationen Interpol samt för den multinational nyhetskanalen Euronews. 

Avståndet mellan Bryssel och Lyon är 727 km. Höghastighetståget TVG trafikerar städerna på 3 timmar och 22 minuter. Brussels Airlines flyger sträckan BRU-LYS på 1 timme och 20 minuter. Men då tillkommer 2 timmar och 30 minuter för transfer och tid på flygplatserna.

 • Flygtid: 3 timmar 50 minuter
 • Tågtid: 3 timmar 22 minuter
 • Tidsskillnad: 28 minuter

Från Bryssel till Paris

På samma sätt som det är enkelt att resa från Amsterdam till Bryssel. Så är det minst lika enkelt att resa från Bryssel till Paris. Avstånden mellan de tre städerna är korta, så varför inte planera in en tågresa där du får möjlighet att besöka tre städer med skilda karaktärer? Både Thalys och TVG angörs stationen Gare du Nord i Paris. Vilket innebär att det ofta krävs en resa med tunnelbanan för att nå stadens övriga tågstationer om du ska resa vidare med andra fjärrtåg.

Avståndet mellan Bryssel och Paris är 304 km. Tågoperatörerna Thalys och TGV trafikerar sträckan på 1 timme och 50 minuter. Brussels Airlines flyger sträckan BRU-CDG på 55 minuter. Men då tillkommer 2 timmar för transfer och tid på flygplatserna.

 • Flygtid: 1 timmar 50 minuter
 • Tågtid: 2 timmar 55 minuter
 • Tidsskillnad: 55 minuter

Från Helsingfors till St Petersburg

Om du vill resa utan flyg hela vägen till St Petersburg kan det här vara ett alternativ. Ta först någon av Finlandsfärjorna till Helsingfors, väl där är det bara att åka spårvagn eller promenera ner till Helsingfors centralstation (finska: Helsingin päärautatieasema).

St Petersburg är Rysslands näst största stad med cirka 5,2 miljoner invånare och var innan den ryska revolutionen Tsarrysslands huvudstad. Under Sovjettiden bytte staden namn till Leningrad och tappade sin betydelse som imperiets huvudstad.

Avståndet mellan Helsingfors och St Petersburg är 378 km. Det ryska snabbtåget Allegro kör sträckan på 3 timmar och 16 minuter. Finnair flyger sträckan HEL-LED på 1 timme och 10 minuter. Men då tillkommer 3 timmar och 20 för transfer och tid på flygplatserna.

 • Flygtid: 4 timmar 30 minuter
 • Tågtid: 3 timmar 25 minuter
 • Tidsskillnad: 55 minuter

Från Madrid till Málaga

När du behöver vila upp dig från Madrids pulserande nattliv så är det enkelt att ta tåget ner till Spaniens södra solkust Costa del Sol. Där den välkända kulturstaden  Málaga välkomnar dig med sol, stränder och paella.

Staden bär även på en mycket lång historia, vilket minst sagt märks när du strosar runt i den gamla stadskärnan. Málaga var efter morernas erövrande under islamsk kontroll i över 700 år vilket märks i stadsbilden.

Avståndet mellan Madrid och Malaga är 530 km. Det spanska höghastighetståget VE trafikerar sträckan på 2 timmar 24 minuter. IBERIA flyger sträckan MAD-AGP på 1 timme och 15 minuter. Men då tillkommer 1 timme och 50 för transfer och tid på flygplatserna.

 • Flygtid: 3 timmar och 5 minuter
 • Tågtid: 2 timmar och 24 minuter
 • Tidsskillnad: 1 timme och 19 minuter

Från Madrid till Sevilla

Spaniens fjärde största stad hade en betydande roll under Romarriket. Den 31 juli 844 anfölls Asturiens kust av vikningar som plundrade både Lissabon och Sevilla. Precis som dagens chartersvenskar gjorde även vikingarna det till en årlig tradition att återkomma till staden.

Under det muslimska kontrollen var Sevilla ett intellektuellt centrum med bibliotek, skolor sjukhus, astronomer och kemister. Under 1000-talet splittrades riket upp till en mängd småriken.

Avståndet mellan Madrid och Sevilla är 400 km. Det spanska höghastighetståget AVE trafikerar sträckan på 2 timmar 32 minuter. IBERIA flyger sträckan MAD-SVQ på 1 timme 5 minuter men då tillkommer 1 timme 50 minuter för för transfer och tid på flygplatserna.

 • Flygtid: 2 timmar 55 minuter
 • Tågtid: 2 timmar 32 minuter
 • Tidsskillnad: 23 minuter

Från Manchester till Edinburgh

Manchester spelade en mycket viktig roll i den industrialist revolutionen som startade i Storbritannien under slutet av 1700-talet. Nu mer är staden ett mecka för fotbollsälskare och pop-fans.

Det går inte att undgå Edinburgh är en gammal och pittoresk stad. Borgen Edinburgh Castle har stått på sin klippa och vakat över staden i dryga tusen år. Om du är en anglofil är det här verkligen resan för dig.

Avståndet mellan Manchester och Edinburgh är 344 km. Tågoperatören TransPennine Express trafikerar sträckan på 3 timmar 11 minuter. Flybe flyger sträckan EDI-MAN på 1 timme 5 minuter men då tillkommer 2 timme 20 minuter för för transfer och tid på flygplatserna.

 • Flygtid: 3 timmar 25 minuter
 • Tågtid: 3 timmar 11 minuter
 • Tidsskillnad: 14 minuter

Från Marseille till Lyon

Kuststaden Marseille är Frankrikes näst största stad och även landets äldsta, anlagd på 600-talet f.Kr. Här hittar du den baskiska katedralen Notre-Dame de la Garde och den franska fästningen Château d’If som uppfördes mellan åren 1527-1529 på ön If utanför Marseille.

Även den Franska främlingslegionen har en borg i hamnen där rekryteringen är öppen dygnet runt. Så varför inte kombinera färska skaldjur på någon restaurang nere i hamnen med en vacker tågresa upp till Lyon några dagar senare?

Avståndet mellan Marseille och Lyon är 300 km. Franska TVG trafikerar sträckan på 1 timme 43 minuter. Air France flyger sträckan MRS-LYS på 55 minuter. Men då tillkommer 1 timme 20 minuter för transfer och tid på flygplatserna.

 • Flygtid: 2 timmar 20 minuter
 • Tågtid: 1 timmar 43 minuter
 • Tidsskillnad: 37 minuter

Från München till Frankfurt

München, huvudstad och största stad i delstaten Bayern i södra Tyskland. För oss svenskar är München  synonymt med Oktoberfest, tyrolerhattar, schnitzel, korv och surkål. Men när du väl besöker München kommer du nog häpna när du ser Rådhuset vid Marienplatz. Passa även på att besöka något stadens berömda konstmuseer Alte Pinakothek eller Neue Pinakothek. 

Frankfurt är Tysklands ekonomiska centrum, här finns även den Europeiska centralbankens huvudkontor som utgör navet för euroländernas ekonomi. Både München och Frankfurt är även viktiga nav för internationellt flyg med sina enorma flygplatser. Så det är lite ironiskt att tåget trots allt är snabbare mellan städerna.

Avståndet mellan München och Frankfurt är 392 km. Tyska DB trafikerar sträckan på 3 timmar 4 minuter. Lufthansa flyger sträckan MUC-FRA på 1 timme. Men då tillkommer 2 timme 20 minuter för transfer och tid på flygplatserna.

 • Flygtid: 3 timmar och 20 minuter
 • Tågtid: 3 timmar och 4 minuter
 • Tidsskillnad: 16 minuter

Från München till Wien

Från München är det inte långt till Österrikes huvudstad Wien. Staden är verkligen kaféernas huvudstad i Europa. Men här finns också flera vinodlingar med gårdsserveringar, spännande museer och en enorm gatumarknad för gourmeter.

När du känner att du har sett det mesta i Wien är det lätt att ta sig vidare till Slovakiens huvudstad Bratislava med tåg eller färja. en nätt resa på bara 65 km. Och tro mig dem staden är väl värt ett besök under några dagar. 

Avståndet mellan München och Wien är 406 km. Österrikiska ÖBB trafikerar sträckan på 3 timmar 59 minuter. Lufthansa flyger sträckan på 1 timme 5 minuter men då tillkommer 3 timmar för transfer. Sträckan trafikeras även med nattåg.

 • Flygtid: 4 timmar 5 minuter
 • Flygtid: 3 timmar 59 minuter
 • Tidsskillnad: 6 minuter

Från Paris till London

Precis som från Bryssel så krävs det även från Paris både pass- och säkerhetskontroll innan man får kliva ombord på Eurostar. Därför behöver du vara på tågstationen Gare du Nord minst 30 minuter innan avgång.

I London anländer du till den anrika tågstationen St Pancras International, nordöst om centrala London. Därifrån har du gångavstånd till King’s Cross station varifrån fjärrtåg mot norr och nordost går.

Avståndet mellan London och Paris är 461 km. Eurostar trafikerar sträckan på 2 timmar och 16 minuter. Därtill kommer 30 minuter för incheckning. Då både London och Paris har flera flygplatser som trafikerar varandra så valde jag att använda LGW-CDG. Som trafikeras av British Airways på 1 timme 10 minuter men då tillkommer 2 timmar 30 för för transfer och tid på flygplatserna

 • Flygtid 3 timmar 40 minuter
 • Tågtid 2 timmar 46 minuter
 • Tidsskillnad 54 minuter

Från Rom till Milano

En gång var den eviga staden Rom, en gång i tiden centrum i världens största imperium! Idag är Rom en smältdegel av historiska kulturskatter som slåss om uppmärksamheten med moderna modehus och trendiga barer. Här finns även Vatikanstaten som är en av Europas mikrostater, men Roms största besöksmål.

Att resa genom Italien med Trenitalia Frecce bjuder på ett storslaget landskap innan man når Milano. Milano är känd som en av Europas hetaste modestäder och både italienska och internationella modeskapare har valt att skylta med sina nyaste kollektioner just här.

Avståndet mellan Rom och Milano är 574 km. Italienska Trenitalia Frecce trafikerar sträckan på 3 timmar 55 minuter. Alitalia flyger FCO-LIN på 1 timme 10 minuter. men då tillkommer 3 timme 5 minuter för transfer och tid på flygplatserna.

 • Flygtid 4 timmar 5 minuter
 • Tågtid 3 timmar 55 minuter
 • Tidsskillnad 20 minuter

Har du rest med tågen i liten eller åkt andra tåg i Europa? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook  och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

13 KOMMENTARER

 1. Jätteintressant. Vilket jobb att hålla reda på allt detta. Jag som älskar att vandra med kameran i städer gillar möjligheten att inte bara få en stad, utan fler. Tack.

  • Tack själv! Nej det är en del recherchebakom det hela. Men precis som dig så gillar jag det med att besöka flera städer och bara vandra omkring och fota.

 2. Bra sammanställning! Något dom inte ska underskattas är också hur mycket pengar och tid man kan spara på att åka natttåg istället för att bo på hotell, man träffar ofta riktigt kul folk på dem också. En riktig win-win-win!

 3. Har du några tips om hur man undviker inställda eller försenade tåg i Frankrika just nu när de strejkar så ofta?

  • Tyvärr har jag inget konkret svar på den frågan. Mer än att du/ni bör ha koll på de aktuella tågbolagets hemsida. Det är svårt att veta på förhand om samtliga tågbolag går ut i gemensam strejk eller ej. Gällande förseningar så rekommenderar jag att läsa EG nr 1317/2007 där du hittar alla rättigheter som tågbolag inom EU ska följa. Det kommer ett inlägg om det senare här på Grattis Världen.

 4. Du berättar dock inte att tågluffning i Europa från Skandinavien idag har blivit omöjligt på grund av att tyskarna har avskaffat sitt nattåg som gick direkt genom Tyskland ner till Bryssel, Amsterdam etc. Artikeln utgår från att man redan befinner
  sig nere i Europa för att kunna tillgodogöra dig fördelarna som räknas upp, men det inte är där problemet ligger när du ska tågluffa i Europa. Medan du tidigare under några timmar nattetid kunde passera ner genom Tyskland i sovvagn och sedan ta dig vidare därifrån är det idag en betydligt mer komplicerad historia med minst fem olika byten i olika tyska städer och en sammanlagd restid på ca fyra-fem dagar. Enda alternativet numera är internationella busslinjer som Flix men det är betydligt mer obekvämt än tåg även om det är avsevärt billigare och bara tar några timmar.

  • Sommartid har du väl nattåget Malmö-Berlin nu? Visst kunde man önska sig mer, men vi får nog vara glada över att det finns något.

   • @Kristoffer, helt korrekt. Snälltåget trafikerar den linjen under några sommarmånader. Det är som du skriver något vi får vara glada över. Enligt en av mina vänner inom SJ, så finns det planer för att eventuellt öppna en nattågslinje till Berlin från Stockholm när Fehmarn Bält-förbindelsen står klar. Men det är om minst 10 år så vi får se vad som sker med dessa planer.

  • @Andersson Du har helt klart en viktig poäng i det du skriver. Men samtidigt är inte artikelns huvudsyfte att underlätta för tågluffare med Interrailkort (vilka hade fått betala dyra platsavgifter). Utan snarare att lyfta fram att avstånden mellan städer på kontinenten är korta och enkla att nå. Och på så vis uppmuntra gemene man att planera en tågresa mellan fler städer under Europa semestern. Semestrar du i Madrid så ligger inte Barcelona, Malaga eller Toulouse mer än några timmar bort. Förhoppningsvis så föder det även ett intresse för den som främst flyger och inte tidigare har sett tåg som ett alternativ.

   Jag skriver just nu på en guide för en resa från Gävle ner till Prag, som jag hjälpt en tjejkompis och hennes flickvän att boka. En resa som delvis går med Snälltåget Malmö-Berlin.

   • Vad kul med en guide från Gävle till Prag! Jag hade tänkt mig att resa från Stockholm till Krakow med tåg i juni delvis med Interrail. Behöver räkna på vad det skulle kosta! Vill ju gärna stanna i Krakow några dagar. Jag åker förmodligen själv som kvinnlig pensionär och behöver känna till lite av farorna med byten och rån ex. Jag har rest mkt förr men nu är det 10 år sen jag åkte ensam senast.
    En annan resa jag vill göra är från Barcelona till Malaga med stopp i Alicante.
    Kanske du vet hur lång tid den tar att göra?
    Åsa

    • Ursäkta för sent svar. Till Krakow har du lite olika resealternativ; Dels färja från Karlskrona till Gdynia en kvart senare är du i Gdansk därifrån har du moderna pendolino EIC tåg till Warszawa och sen byte till Krakow. Annars så kör snälltåget Malmö-Berlin precis som i inlägget ovan. Från Berlin så har du ett direkttåg till Warszawa, jag är dock osäker på om det stannar i Krakow. Vad det gäller säkerhet så skulle jag våga påstå att valfri stad i Polen är tryggare än Stockholm. Om du använder Facebook så kan jag rekomendera att du ställer samma fråga i gruppen https://www.facebook.com/groups/tagsemester/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.