18 tågresor i Europa som faktiskt är snabbare än flyget!

13
1160
Allegro | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se
Allegro | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

18 tågresor i Europa som faktiskt är snabbare än flyget!

Som du kanske vet brukar jag rekommendera att man ska försöka kombinera flera städer med tågresor i Europa. Avstånden mellan städer är ofta korta och det är något speciellt med att se hur landskapet förändras utanför fönstret. Jag har sedan länge rest med tåg mellan olika städer och har därför gjort en hel del anteckningar om tågresor som är jämförbara med flyget rent tidsmässigt.

I fredags (30 mars 2018) publicerade Expressen en artikel om nio tågresor som är snabbare än flyget i Europa. Artikeln bygger på en jämförelse som gjordes av Go Euro i samarbete med Ecopassenger under april 2017. Problemet med liknande jämförelser är bara att det ofta rör sig om flygbolagens matarlinjer. Helt enkelt flyglinjer där det primära syftet är att passageraren ska mellanlanda för att byta flyg till sin slutdestination.

Flera flygbolag har även ’flyglinjer’ med tåganslutningar

I Europa använder framförallt flygbolag som Lufthansa, KLM och Air France sig av en lösning där man använder tåganslutningar för att bredda sitt linjenät. Dessa tågresor fungerar precis på samma sätt som matarflyget. På vissa tågstationer har flygbolagen egna incheckningsdiskar där passageraren kan checka in sitt bagage och få sitt boardingkort precis som på en flygplats. Väl på flygplatsen kan du sedan gå direkt till säkerhetskontrollen eftersom att bagaget redan är incheckat hela vägen till slutdestinationen.

Så här gjorde jag min jämförelse

För att min jämförelse ska bli så realistisk som möjligt har jag valt att endast utgå ifrån direktflyg och tåg mellan stad A och stad B. Jag har även utgått ifrån att alla resor startar och slutar på samma tågstation. Därför har jag adderat transfertid till och från flygplatsen med kollektivtrafik. Samt den den tid som flygbolagen själva anger som sista incheckning av bagage.

Från Amsterdam till Bryssel

Den gamla hamnstaden Amsterdam präglas av sina kanaler, historiska byggnader och kultur. En stad som är välkänd för sitt Red Light District som nu mer är en av stadens stora turistattraktioner.

Bryssel är på många sätt en kontrast till Amsterdam. En stad som är så mycket mer än bara choklad, Moussels frits, Tintin, våfflor och en pinkande pojke.

Avståndet mellan Amsterdam och Bryssel är 170 km och sträckan trafikeras av tågoperatörerna Thalys, TGV och Eurostar trafikerar sträckan på 1 timme och 50 minuter. Flygbolagen KLM och Brussel Airlines flyger mellan AMS – BRU på 45 minuter. Men då tillkommer ytterligare 1 timme och 45 minuter för transfer och tid på flygplatserna.

  • Flygtid: 2 timmar, 30 minuter.
  • Tågtid: 1 timme, 50 minuter.
  • Tidsskillnad: 1 timme, 20 minuter

Från Düsseldorf till Amsterdam

Den tyska staden Düsseldorf bär smeknamnet ”väldens längsta bardisk” eftersom att staden stoltserar med över 300 barer och syltor. Om du reser hit ska du inte missa att prova Altbier som har bryggts lokalt under århundraden enligt tyska bryggeritraditioner och renhetslagar. Dessutom är stadens kontraster mellan industri, kultur, arkitektur och historia påtagliga från tåget.

Avståndet mellan Amsterdam och Düsseldorf är 235 km. Tågoperatören DB trafikerar sträckan på 2 timmar och 18 minuter. KLM flyger mellan AMS – DUS på 1 timme. Men då tillkommer ytterligare 2 timmar för transfer samt tid på flygplatserna.

  • Flygtid: 3 timmar
  • Tågtid: 2 timmar, 18 minuter
  • Tidsskillnad: 42 minuter

Från Amsterdam till Paris

Få städer omges av en så romantisk aura som Paris. Det är en stad för livsnjutare, för gourmanden och romantikern. Du har nog fantiserat om att sitta på en uteservering med ett glas vin med utsikt över Eiffeltornet i solnedgången. Samtidigt som den snorkiga kyparen vägrar prata engelska med dig. Oavsett vilket, så är tågresan mellan det liberala Amsterdam och det bohem Paris en upplevelse i sig själv.

Avståndet mellan Amsterdam – och Paris är 500 km. Tågoperatören Thalys trafikerar sträckan på 3 timmar och 18 minuter. KLM flyger mellan AMS – CDG på 1 timme och 15 minuter. Men då då tillkommer ytterligare 2 timmar och 40 minuter för transfer samt tid på flygplatserna.

  • Flygtid: 3 timme och 55 minuter
  • Tågtid: 3 timmar och 18 minuter
  • Tidsskillnad 37 minuter

Läs även: Eurostar öppnar ny linje mellan Amsterdam och London. Tågresan är mer prisvärd men tar förvisso längre tid att ta tåget än flyget.

Från Barcelona till Madrid

Den spännande staden Barcelona flerhundraårig historia flätas samman med modern nutid. Förutom staden stränder ska du inte missa att besöka Museu Picasso, ett av Barcelonas mest besökta museer med en omfattande samling av Picassos verk eller ta en spårvagn upp till Tibidabo, där du får utsikt över hela staden.

Spanien huvudstad Madrid, är känd för sina lummiga parker, pittoreska torg. Staden är även känd för sin mat, viner och världsberömda konstmuseer. Så det är kanske inte konstigt att just sträckan mellan Barcelona och Madrid är en av de mest trafikerade i Spanien.

Avståndet mellan Barcelona och Madrid är 618 km. Höghastighetståget AVE Renfe trafikerar sträckan på 2 timmar och 30 minuter. IBERIA flyger mellan BNC – MAD på 1 timme och 25 minuter. Men då då tillkommer ytterligare 2 timmar och 40 minuter för transfer samt tid på flygplatserna.

  • Flygtid: 2 timme, 55 minuter
  • Tågtid: 2 timme, 30 minuter
  • Tidsskillnad: 25 minuter

Från Barcelona till Toulouse

Kan du inte välja mellan Spanien eller Frankrike? Varför inte kombinera Barcelona i nordöstra Spanien och Toulouse i södra Frankrike? Som en extra bonus får du dessutom se den vackra bergskedjan Pyrenéerna genom tågfönstret. Förutom makalös arkitektur och god mat så är Toulouse en perfekt utgångspunkt om du vill vandra i Pyrenéerna.

Avståndet mellan Barcelona och Toulouse är 394 km. Spanska RENFE och franska SNCF har slutit ett avtal om att gemensamt trafikera städerna med ett höghastighetståg. Restiden med tåget är 3 timmar och 13 minuter. IBERIA flyger mellan BNC – TLS på 1 timme. Men då då tillkommer ytterligare 2 timmar och 35 minuter för transfer samt tid på flygplatserna.

  • Flygtid: 3 timmar och 55 minuter
  • Tågtid: 3 timmar och 13 minuter
  • Tidsskillnad: 18 minuter

Från Berlin till Prag

Varken Berlin eller Prag behöver väl någon närmare presentation? Däremot den vackra tågresan mellan städerna som passerar floden Elbes dalgång i Dresden värd att lyfta fram! Dalgången är upptagen som ett världsarv av UNESCO.

Dessutom ska du inte missa att besöka Dresden anses vara en av Europas grönaste städer, med skog och grönområden. En annan fördel med tåget är att du slipper de jobbiga resorna till och från flygplatserna i Berlin och Prag. Istället kan du njuta av en vällagad schnitzel och en pilsner i restaurangvagnen.

Avståndet mellan Berlin och Prag är 346 km. Tågoperatören DB trafikerar sträckan på 4 timmar och 18 minuter. Lufthansa flyger mellan TXK – PRG på 1 timme och 5 minuter. Men då då tillkommer ytterligare 2 timmar och 55 minuter för transfer samt tid på flygplatserna.

  • Flygtid: 4 timmar
  • Tågtid: 3 timmar 18 minuter
  • Tidsskillnad: 42 minuter

Från Bryssel till London

Snabbtåget Eurostar länkar samman kontinenten med Storbritannien genom den 50 km långa tågtunneln under Engelska kanalen. Att resa med Eurostar påminner faktiskt ganska mycket om att resa från en flygplats då det krävs både passkontroll och säkerhetskontroll innan ombordstigningen.

Det innebär att du måste befinna dig på tågstationen Midi/Zuid minst 30 minuter innan tågets avgång. I London anländer du till den anrika tågstationen St Pancras International, nordöst om centrala London. Därifrån har du gångavstånd till King’s Cross station varifrån fjärrtåg mot norra och nordöstra Storbritannien avgår.

Avståndet mellan Bryssel och London är 370 km. Eurostar trafikerar sträckan på 2 timmar. Men då tillkommer ytterligare 30 minuter för incheckning och säkerhetskontroll. British Airways flyger mellan BRU – LHR på 1 timme och 15 minuter. Men då tillkommer ytterligare 2 timmar och 30 minuter för transfer samt tid på flygplatserna.

  • Flygtid 3 timmar 45 minuter
  • Tågtid 2 timmar 30 minuter
  • Tidsskillnad 1 timme 15 minuter

Från Bryssel till Lyon

Lyon är Frankrikes tredje största stad med över en halv miljon invånare. Staden anses även vara landets gastronomiska huvudstad. Sedan 1998 är Lyons gamla stadskärna upptagen som ett världsarv av UNESCO. När man väl har besökt staden förstår van dess storhet. Lyon är även säte för den internationella polisorganisationen Interpol, samt den multinationella nyhetskanalen Euronews. 

Avståndet mellan Bryssel och Lyon är 727 km. Höghastighetståget TVG trafikerar sträckan på 3 timmar och 22 minuter. Brussels Airlines flyger mellan BRU – LYS på 1 timme och 20 minuter. Men då tillkommer ytterligare 2 timmar och 55 minuter för transfer samt tid på flygplatserna.

  • Flygtid: 3 timmar 50 minuter
  • Tågtid: 3 timmar 22 minuter
  • Tidsskillnad: 28 minuter

Från Bryssel till Paris

Precis som det är enkelt att resa till Amsterdam från Bryssel är det lika enkelt att resa till Paris. Avstånden mellan de tre städerna är korta, så varför inte planera in ett extra stopp? Tågoperatörerna Thalys och TVG avgår från Gare du Nord i Paris. Vilket innebär att det krävs en resa med tunnelbanan för att nå stadens övriga tågstationer om du ska resa vidare med fjärrtåg.

Avståndet mellan Bryssel och Paris är 304 km. Tågoperatörerna Thalys och TGV trafikerar sträckan på 1 timmar och 50 minuter. Brussels Airlines flyger mellan BRU – CDG på 55 minuter. Men då tillkommer ytterligare 2 timmar och 55 minuter för transfer samt tid på flygplatserna.

  • Flygtid: 1 timmar 50 minuter
  • Tågtid: 2 timmar 55 minuter
  • Tidsskillnad: 55 minuter

Från Helsingfors till St Petersburg

Om du vill resa utan att flyga hela vägen till St Petersburg i Ryssland kan det här vara ett alternativ. Först måste du korsa Östersjön med någon av Finlandsfärjorna till Helsingfors. Väl där är det bara att åka spårvagn eller promenera ner till Helsingfors centralstation (finska: Helsingin päärautatieasema).

St Petersburg är Rysslands näst största stad med cirka 5,2 miljoner invånare och var innan den ryska revolutionen 1917 Tsarrysslands huvudstad. Under Sovjettiden bytte staden namn till Leningrad och tappade sin betydelse som imperiets huvudstad.

Avståndet mellan Helsingfors och St Petersburg är 378 km. Det finsk-ryska snabbtågssamarbetet Allegro trafikerar sträckan på 3 timmar och 16 minuter. Finnair flyger mellan HEL – LED på 1 timme och 10 minuter. Men då tillkommer ytterligare 3 timmar och 20 minuter för transfer samt tid på flygplatserna.

  • Flygtid: 4 timmar 30 minuter
  • Tågtid: 3 timmar 25 minuter
  • Tidsskillnad: 55 minuter

Från Madrid till Málaga

Madrid har sin charm, men ibland är Medelhavet mer lockande. Då är det enkelt att ta tåget ner till Spaniens södra solkust Costa del Sol. Den välkända kuststaden Málaga välkomnar dig med sol, stränder och paella. Málaga bär på en lång historia och var efter morernas erövrande under islamsk kontroll i över 700 år vilket märks i stadsbilden.

Avståndet mellan Madrid och Málaga är 530 km. Det spanska höghastighetståget VE trafikerar sträckan på 2 timmar och 24 minuter. IBERIA flyger mellan MAD – AGP på 1 timme och 15 minuter. Men då tillkommer ytterligare 1 timme och 50 minuter för transfer och tid på flygplatserna.

  • Flygtid: 3 timmar, 5 minuter
  • Tågtid: 2 timmar, 24 minuter
  • Tidsskillnad: 1 timme, 19 minuter

Från Madrid till Sevilla

Spaniens fjärde största stad Sevilla, hade en betydande roll i Romarriket. Den 31 juli år 844 anfölls Asturiens kust av vikingar som plundrade både Lissabon och Sevilla. Precis som dagens chartersvenskar gjorde även vikingarna det till en årlig tradition att återkomma till staden. Under den muslimska erövringen var Sevilla ett viktigt centrum med bibliotek, skolor, sjukhus, sjukhus, astronomer och kemister. Men under 1000-talet splittrades riket till en mängd fria småriken.

Avståndet mellan Madrid och Sevilla är 400 km. Det spanska höghastighetståget VE trafikerar sträckan på 2 timmar och 32 minuter. IBERIA flyger mellan MAD – SVQ på 1 timme och 5 minuter. Men då tillkommer ytterligare 1 timme och 50 minuter för transfer och tid på flygplatserna.

  • Flygtid: 2 timmar 55 minuter
  • Tågtid: 2 timmar 32 minuter
  • Tidsskillnad: 23 minuter

Från Manchester till Edinburgh

Manchester spelade en mycket viktig roll i den industrialist revolutionen i Storbritannien under slutet av 1700-talet. Nu mer är staden ett mecka för fotbollsälskare och pop-fans. Men den skotska huvudstaden Edinburgh är en pittoresk stad där borgen Edinburgh Castle har stått på sin klippa och vakat över staden i dryga tusen år.

Avståndet mellan Manchester och Edinburgh är 344 km. Tågoperatören TransPennine Express trafikerar sträckan på 3 timmar och 11 minuter. Flybe flyger mellan EDI – MAN på 1 timme och 5 minuter. Men då tillkommer ytterligare 2 timme och 20 minuter för transfer och tid på flygplatserna.

  • Flygtid: 3 timmar 25 minuter
  • Tågtid: 3 timmar 11 minuter
  • Tidsskillnad: 14 minuter

Från Marseille till Lyon

Kuststaden Marseille är Frankrikes näst största stad och även landets äldsta, anlagd på 600-talet före Kristus. Här hittar du den baskiska katedralen Notre-Dame de la Garde och den franska fästningen Château d’If som uppfördes mellan åren 1527-1529 på ön If utanför Marseille.

Men staden är kanske mest känd för den Franska främlingslegionen har en borg i hamnen där rekryteringen är öppen dygnet runt. Men varför inte kombinera en färska skaldjur nere i hamnen med en vacker tågresa upp till Lyon?

Avståndet mellan Marseille och Lyon är 300 km. Tågoperatören TransPennine Express trafikerar sträckan på 1 timme och 43 minuter. Air France flyger mellan MRS – LYS på 1 timme och 20 minuter. Men då tillkommer ytterligare 1 timme och 20 minuter för transfer och tid på flygplatserna.

  • Flygtid: 2 timmar 20 minuter
  • Tågtid: 1 timmar 43 minuter
  • Tidsskillnad: 37 minuter

Från München till Frankfurt

Delstaten Bayerns huvudstad München i södra Tyskland är kanske för oss svenskar mest förknippat med Oktoberfest, tyrolerhattar, schnitzel, och korv med surkål. Men när du väl besöker München kommer du nog häpna när du ser det majestätiska Rådhuset vid Marienplatz. Missa inte att besöka någon av stadens berömda konstmuseer Alte Pinakothek eller Neue Pinakothek.

Frankfurt är Tysklands ekonomiska centrum, här finns den Europeiska centralbankens huvudkontor som utgör navet för euroländernas ekonomi. Med tanke på att München och Frankfurt har varsin enorm flygplats som båda utgör nav för internationell flygtrafik kan det kännas lite ironiskt att tåget faktiskt är snabbare än flyget mellan städerna.

Avståndet mellan München och Frankfurt är 392 km. Tyska DN trafikerar sträckan på 3 timme och 4 minuter. Lufthansa flyger mellan MUC – FRA på 1 timme. Men då tillkommer ytterligare 1 timme och 20 minuter för transfer och tid på flygplatserna.

  • Flygtid: 3 timmar och 20 minuter
  • Tågtid: 3 timmar och 4 minuter
  • Tidsskillnad: 16 minuter

Från München till Wien

Från München är det inte långt till Österrikes huvudstad Wien. I regionen finns det också flera vingårdar med gårdsserveringar, spännande museer och en enorm gatumarknad för gourmeter. När du har sett det mesta i Wien kan du enkelt ta dig vidare till Slovakiens huvudstad Bratislava med tåg eller färja, en nätt resa på bara 65 km.

Avståndet mellan München och Wien är 406 km. Österrikiska ÖBB trafikerar sträckan på 3 timme och 59 minuter. Lufthansa flyger mellan MUC – VIE på 1 timme och 5 minuter. Men då tillkommer ytterligare 3 timmar för transfer och tid på flygplatserna.

  • Flygtid: 4 timmar 5 minuter
  • Flygtid: 3 timmar 59 minuter
  • Tidsskillnad: 6 minuter

Från Paris till London

Snabbtåget Eurostar trafikerar Paris och London genom den 50 km långa tågtunneln under Engelska kanalen. Att resa med Eurostar påminner faktiskt ganska mycket om att resa från en flygplats då det krävs både passkontroll och säkerhetskontroll innan ombordstigningen. Därför behöver du vara på tågstationen Gare du Nord minst 30 minuter innan avgång. I London anländer du till den anrika tågstationen St Pancras International, nordöst om centrala London. Därifrån har du gångavstånd till King’s Cross station varifrån fjärrtåg mot norr och nordost går.

Avståndet mellan London och Paris är 461 km. Eurostar trafikerar sträckan på 2 timmar och 16 minuter. Då både London och Paris har flera flygplatser som trafikerar varandra har jag valt att använda CDG – LGW som trafikeras av British Airways på 1 timme och 10 minuter. Men då tillkommer ytterligare 2 timme och 30 minuter för transfer och tid på flygplatserna.

  • Flygtid 3 timmar, 40 minuter
  • Tågtid 2 timmar, 46 minuter
  • Tidsskillnad, 54 minuter

Från Rom till Milano

En gång var den eviga staden Rom centrum i världens största imperium Romarriket. Idag är Rom en smältdegel av historiska kulturskatter som slåss om uppmärksamhet med moderna modehus och trendiga restauranger. Här finns även Vatikanstaten som är en av Europas mikrostater och stadens största besöksmål.

Att resa norrut genom Italien med Trenitalia Frecce bjuder på storslagna landskap på sin färd mot Milano. Staden som kanske är Europas hetaste modestad där italienska och internationella modeskapare har valt att skylta med sina senaste kollektioner.

Avståndet mellan Rom och Milano är 574 km. Italienska Trenitalia Frecce trafikerar sträckan på 3 timme och 55 minuter. Alitia flyger mellan FCO – LIN på 1 timme och 10 minuter. Men då tillkommer ytterligare 3 timmar och 5 minuter för transfer och tid på flygplatserna.

  • Flygtid 4 timmar, 5 minuter
  • Tågtid 3 timmar, 55 minuter
  • Tidsskillnad 20 minuter

***

Har du rest med tågen i liten eller åkt andra tåg i Europa? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook  och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

13 COMMENTS

 1. Jätteintressant. Vilket jobb att hålla reda på allt detta. Jag som älskar att vandra med kameran i städer gillar möjligheten att inte bara få en stad, utan fler. Tack.

  • Tack själv! Nej det är en del recherchebakom det hela. Men precis som dig så gillar jag det med att besöka flera städer och bara vandra omkring och fota.

 2. Bra sammanställning! Något dom inte ska underskattas är också hur mycket pengar och tid man kan spara på att åka natttåg istället för att bo på hotell, man träffar ofta riktigt kul folk på dem också. En riktig win-win-win!

 3. Har du några tips om hur man undviker inställda eller försenade tåg i Frankrika just nu när de strejkar så ofta?

  • Tyvärr har jag inget konkret svar på den frågan. Mer än att du/ni bör ha koll på de aktuella tågbolagets hemsida. Det är svårt att veta på förhand om samtliga tågbolag går ut i gemensam strejk eller ej. Gällande förseningar så rekommenderar jag att läsa EG nr 1317/2007 där du hittar alla rättigheter som tågbolag inom EU ska följa. Det kommer ett inlägg om det senare här på Grattis Världen.

 4. Du berättar dock inte att tågluffning i Europa från Skandinavien idag har blivit omöjligt på grund av att tyskarna har avskaffat sitt nattåg som gick direkt genom Tyskland ner till Bryssel, Amsterdam etc. Artikeln utgår från att man redan befinner
  sig nere i Europa för att kunna tillgodogöra dig fördelarna som räknas upp, men det inte är där problemet ligger när du ska tågluffa i Europa. Medan du tidigare under några timmar nattetid kunde passera ner genom Tyskland i sovvagn och sedan ta dig vidare därifrån är det idag en betydligt mer komplicerad historia med minst fem olika byten i olika tyska städer och en sammanlagd restid på ca fyra-fem dagar. Enda alternativet numera är internationella busslinjer som Flix men det är betydligt mer obekvämt än tåg även om det är avsevärt billigare och bara tar några timmar.

  • Sommartid har du väl nattåget Malmö-Berlin nu? Visst kunde man önska sig mer, men vi får nog vara glada över att det finns något.

   • @Kristoffer, helt korrekt. Snälltåget trafikerar den linjen under några sommarmånader. Det är som du skriver något vi får vara glada över. Enligt en av mina vänner inom SJ, så finns det planer för att eventuellt öppna en nattågslinje till Berlin från Stockholm när Fehmarn Bält-förbindelsen står klar. Men det är om minst 10 år så vi får se vad som sker med dessa planer.

  • @Andersson Du har helt klart en viktig poäng i det du skriver. Men samtidigt är inte artikelns huvudsyfte att underlätta för tågluffare med Interrailkort (vilka hade fått betala dyra platsavgifter). Utan snarare att lyfta fram att avstånden mellan städer på kontinenten är korta och enkla att nå. Och på så vis uppmuntra gemene man att planera en tågresa mellan fler städer under Europa semestern. Semestrar du i Madrid så ligger inte Barcelona, Malaga eller Toulouse mer än några timmar bort. Förhoppningsvis så föder det även ett intresse för den som främst flyger och inte tidigare har sett tåg som ett alternativ.

   Jag skriver just nu på en guide för en resa från Gävle ner till Prag, som jag hjälpt en tjejkompis och hennes flickvän att boka. En resa som delvis går med Snälltåget Malmö-Berlin.

   • Vad kul med en guide från Gävle till Prag! Jag hade tänkt mig att resa från Stockholm till Krakow med tåg i juni delvis med Interrail. Behöver räkna på vad det skulle kosta! Vill ju gärna stanna i Krakow några dagar. Jag åker förmodligen själv som kvinnlig pensionär och behöver känna till lite av farorna med byten och rån ex. Jag har rest mkt förr men nu är det 10 år sen jag åkte ensam senast.
    En annan resa jag vill göra är från Barcelona till Malaga med stopp i Alicante.
    Kanske du vet hur lång tid den tar att göra?
    Åsa

    • Ursäkta för sent svar. Till Krakow har du lite olika resealternativ; Dels färja från Karlskrona till Gdynia en kvart senare är du i Gdansk därifrån har du moderna pendolino EIC tåg till Warszawa och sen byte till Krakow. Annars så kör snälltåget Malmö-Berlin precis som i inlägget ovan. Från Berlin så har du ett direkttåg till Warszawa, jag är dock osäker på om det stannar i Krakow. Vad det gäller säkerhet så skulle jag våga påstå att valfri stad i Polen är tryggare än Stockholm. Om du använder Facebook så kan jag rekomendera att du ställer samma fråga i gruppen https://www.facebook.com/groups/tagsemester/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.