Uppdaterad till SAS Plus : 6 delstater på 7 dagar | Del 1 av 6

0
252

SAS A330-300

Uppdaterad till SAS Plus : 6 delstater på 7 dagar

Många som reser till USA gör det antingen till New York City eller slår på stort med en road trip. 6 delstater på 7 dagar är min senaste resa till USA där jag kör från Washington D.C. upp till New York och tillbaka. En följetong fylld med restips, städer, missöden och anekdoter.

Alla delarna: 6 delstater på 7 dagar | Del 1 | Del 2 | Del 3 | Del 4 | Del 5 | Del 6 

Den 8 september, fick jag ett mail från SAS om att min poänguppgradering hade gått igenom. Så från att ha haft plats 32H fick jag flytta fram till plats 18H framme i SAS Plus. Dock ombord på en av SAS Airbus A330-300 maskiner som inte har hunnit uppdaterats. Men en skönare stol med 38” benutrymme jämfört med 32” samt bättre mat är välkommet.

SSSS | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seSSSS-stämpeln

När jag hade checkat in och fått mitt boardingkort utskrivet vid incheckningen så fick jag se att jag hade fått SSSS-stämpeln på mitt boardingkort. Det står för Secondary Security Screening Selection och innebär en extra säkerhetskontroll där man får genomgå en extra säkerhetskontroll vid resor till USA. Men till skillnad från vad Aftonbladet och Expressen har försökt skrämma upp sina läsare med. Så är det ingen större fara. Handbagage och du genomsöks efter rester från sprängämnen etc.

Arlanda | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seArlanda är lite som rysk roulett

Att resa från Arlanda är lite som rysk roulett, antingen är det folktomt eller så är det fullt med folk och långa köer. Dagar som denna är det guld värt att ha tillgång till Fast Track säkerhetskontrollen där köerna ofta är behagligt korta. Fördelen med att resa utanför EU-området är att man får tillgång till riktigt taxfree! Jag lovade en kollega att köpa en ask cigarrer och mötas upp i loungen innan min  flight SK403 mot Kastrup.

Kjell Bergkvist | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seIbland så borde man fråga efter telefonnumret..

När jag betalat och gått iväg från kassan med min taxfreepåse så var mitt fokus att gå till loungen. Men inom loppet av ett par meter så hann en tjej ikapp mig. Och berättade att jag hade glömt mitt kreditkort i kortläsaren någon minut tidigare. Vi skildes sekunderna senare, men jag insåg att jag inte hann tacka henne ordentligt. Så jag vände och frågade helt enkelt om hon reste med sällskap? Och om hon eventuellt ville bli gästad till loungen? Lite förbryllad berättade hon att hon reste med sin kompis. Och jag förklarade att det var helt lugnt för min del och att erbjudandet stod kvar.

Väl vid loungdrakens näste så skannades våra boardingkort och det visar sig att tjejerna skulle flyga med Norwegian. Vilket i praktiken är totalstopp för gästning, men jag erbjuder mig att betala de 249 kr per person som det kostar att köpa tillträde. Men båda tackade direkt nej till mitt erbjudande då de inte tyckte att jag skulle behöva betala för det. Så vi skiljdes åt och jag ångrar fortfarande att jag aldrig frågade om numret till tjejen som räddade min resa.

Istället för någon timmes trevligt sällskap med dem. Så kastade jag snabbt i mig en frukost tillsammans med min kollega innan han försvann till sin flight, Så i väntan på att tiden skulle rulla iväg mot boarding av SK403 ner mot Kastrup. Så fick jag underhålla mig med ett par avsnitt av  Kjelles smakresa i Asien. Knappast den bästa produktionen som han har medverkar i. Men och andra sidan lättsmält underhållning när hjärnan inte riktigt hänger med i svängarna. Dock gav det mig en del intressanta tankar om min kommande resa till Shanghai och den kulinariska delen av min Asienresa.

SAS | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seTre timmar innan avfärd med SK925 mot Washington D.C.

När man hör orden bording completed så brukar det innebära ett par minuters väntan innan det är dags att taxa ut på startbanan. Men den här gången så ropar kaptenen ut att vi måste vänta på bränsle och att det kommer att ta ca 20 minuter. Visst är det ett irriterande störningsmoment. Men att gå bärsärk och skrika att man ska kliva av och sätta sig i en bar för att kröka tills de tankat de sabla planet är ingen bra idé.

Men när vi äntligen kommer iväg ut på startbanan så har vi suttit inklämda som en flock skolebarn på utflykt i den sabla konservburken. För även om det är tidigt på morgonen så får en nästan fullsatt Airbus A320 med 150 pax kabinen att koka. Men det värsta var framförallt att över en timmes transfertid hade försvunnit för mig.

Kastrup kartaVäl på Kastrup

Så blev det en del jäkt med att ta mig från Terminal B bort till Terminal C och dessutom passera de långa köerna för passkontrollen! Vilket den här gången tog över 30 minuter.. Om du inte tidigare besökt Kastrup så kan jag bara säga att avstånden inte är en promenad i parken om man säger så. Väl vid gaten fick jag ställa mig i en separat grupp för att vänta på att bli uppropad för den extra SSSS-säkerhetskontrollen. En annan svensk resenär började prata med mig och berätta om vad som skulle hända. Det han berättade var att han hade hört att den här kontrollen skulle få  Dr Mengelses laboratorium att framstå som en massagesalong. Frågan är ju om det är Aftonbladet eller Expressen som han läst?

När det väl var min tur så möttes jag av en trevlig dansk Securitasvakt som blev glatt överraskad över att jag tyckte att han kunde prata danska när han förstod att jag var svensk. Så den extra säkerhetskontrollen var mer ett trevligt samtal än ett bryskt fingrande med gummihandske på platser där solen aldrig skiner.

Välkommen ombord på SK925

Väl ombord visar det sig att pluskabinen var ganska full. Men jag var fortfarande ganska övertygad om att jag har en softblock på stolen bredvid mig. Vilket innebär att ingen utan status kan välja den platsen om det finns andra platser i kabinen. Men i sista minuten så anländer en rejält medelålders man med en promillenivå som skulle få vilken charterresenär som helst att skämmas. Och alkoholintaget vid första serveringen skulle kunna söva en elefant!..

Så det var kanske inte så konstigt att han somnade av till öronbedövande snarkningar? Men trots detta så lyckades jag sova bort någon timme tack vare mina Bose QQ25 hörlurar, öronproppar, sovmask och en näve Melatonintabletter.

Flygplansmat, vem gillar det egentligen? 

Förutom den bättre stolen så är även maten i SAS Plus bättre än dito i SAS Go. Eller ja, man får åtminstånde välja mellan två varmrätter. Och den här gången så lyckades jag bli positivt imponerad av den välsmakande kycklingen i med kryddig ratatouille och ris. Samt en helt okej förrätt bestående av rökt kalkon med syltade grönsaker och pepparrotsmosse. Men rabarberkakan som utgjorde efterrätten var inte alls lika spännande.

Andra serveringen i SAS Plus skiljer sig verkligen från den i Go. Medan man i främre delen serverar en grillad kyckling med dansk potatissallad och bröd. Så serverades en ynka Polarklämma med ost i Go. Någon timme efter serveringen var det dags för att förbereda kabinen för inflygningen mot  Washington Dulles International Airport.

Mobil LoungeStar Wars? 

En trivial sak med just den här flygplatsen är att dem fortfarande använder sina gamla Mobile-Lounges för att frakta resenärerna till och från vissa gater via huvudbyggnaden. För det är faktiskt en speciell upplevelse att kuska runt i ett sådant där fordon. Sen så för det verkligen associationerna till Star Wars när man ser andra Mobile-Lounge ekipage rulla förbi utanför fönstret.

Vid migrationen så förstod jag verkligen vad man menar med att; Det går tio skandinaver på en indier. För den tidien som indiern framför mig fick spendera med att flörta sig in i USA. Så hann mer eller mindre ett 50-tal andra passera på sidorna om oss välkomnas in i USA..

Hyrbil USA | Grattis Världen Reseblogg | wwMin Chrysler 300C blev en Volvo XC70

Från början så var min tanke att utnyttja en hyrbils voucher från Hertz, som jag har liggandes. Men när jag skulle boka och fick veta att jag inte kunde förlänga bilhyran? Så jag fick spara den till en annan resa.. Dock så hade jag fått ett erbjudande från SAS om att man fick 4.000 extra Eurobnuspoäng om man valde att boka en bil hos Avis i mer än 5 dagar.

Så jag gjorde en bokning på kampanjsidan och valde en schyst Chrysler 300C (eller liknande premiummodell). Sammanlagt så skulle hela kalaset kosta mig närmare 2.300 pix inkluderat 0 sek i självriskförsäkring. Så det kändes som en bra deal för den hyrbilsperioden. Även om jag vet att hyrbilsfirmor är ockrare lägger på massa extraavgifter för allt..

Efter att ha åkt en sväng från flygplatsen med Avis transferbuss till hyrbilskontoret. Så började diskussionen direkt vid disken, nej jag vill inte ha en lyxigare bil för endast $30 dollar extra om dagen. Diskussionerna fortlöper och hon förklarar att dem inte har någon Chrysler 300C inne. Därför blir jag erbjuden en Mustang cab istället. Och återigen så måste jag tacka nej och förklara att jag behöver en stor bil för att få plats med allt mitt bagage.

Till slut så är det dags för mig att få en bil. Och det visar sig att det är en Volvo XC70.. Jag förklarar återigen för personen på andra sidan disken att det inte är vad jag har bokat! Men får till svar att det är en högre bilkategori än den som min feta Chrysler tillhör.. Men visst, Volvo är och kommer nog alltid att vara en statusbil i USA. Så nog har jag allt fått en bil som passar en ensamresenär, men någon komfort kan man inte prata om direkt.

Country Inn & Suites By Carlson i Camp Springs Maryland | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seCountry Inn & Suites By Carlson i Camp Springs

Efter en dryg timmes bilkörning från flygplatsen så hamnade jag i förorten Camp Springs på andra sidan av Washington D.C. Där jag skulle spendera två nätter på Country Inn & Suites By Carlson i Camp Springs Maryland. Vilket jag valde med omsorg då priset var lågt och det skulle finnas pendeltåg in till centrum.

Välkomnandet jag fick i receptionen kändes ganska så lamt och välkomstgåvan som man får som guldmedlem bestod av två flaskor vatten, en godisbit och ett äpple. Men rummet innehöll en säng, en mikro och ett kylskåp. Så två nätter skulle jag nog överleva i det här rummet.

Läs gärna del två -> En heldag i Washington D.C. : 6 delstater på 7 dagar

Del 2 handlar om – Washington D.C – Vista huset – MuseeumHar du rest i SAS Plus? Vad tyckte du? Skriv gärna en kommentar här under och berätta.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.