8 av världens absolut bästa resmål för valskådning

6
331
valskådning
valskådning

8 av världens bästa resmål för valskådning

Herman Melvins romanklassiker om Moby Dick bygger på en äkta 1800-tals kaskelott vid namn Mocha Dick som levde i Stilla havet. Att få se vilda valar på nära håll är en upplevelse som är svår att beskriva. Faktum är att valar vandrar och kan beskådas i alla de större världshaven från Afrika till Arktis.

Du kan åka på valskådning från i stort sett alla länder som har en kustlinje, men det finns några platser där chanserna för att faktiskt få se valar är större än andra. Och det bästa är att alla platserna i det här inlägget ligger bekvämt från stranden.

Tyvärr har århundraden av valjakt desarmerar beståndet och 13 av de stora valarterna är hotade. Bevarandet av dessa majestätiska djur är viktigare än någonsin. Därför är det viktigt att du använder licensierade operatörer som följer de officiella riktlinjerna från World Cetacean Alliance.

Valskådning på våren

  • Azorerna

Tack vare sin mångfald av både valar och delfiner har den portugisiska ögruppen blivit ett av världens populäraste resmål för valskådning. Här kommer du högst sannolikt få se grindvalar och kaskelotter som finns runt öarna året runt. Dessutom finns det flera delfinarter här inklusive späckhuggare som faktiskt inte ens är en val. 

På våren vandrar flera valarter förbi öarna och du kan då få se knölval, vikval samt de två största arterna sillval och blåval. Bästa chanserna att få se blåval har du i april och maj.

  • Kanada

Om du vill göra något som dina polare garanterat inte har gjort innan dig kan du göra en miniexpedition till norra Kanada. Där får du bättre möjlighet att se lite mer exotiska valarter. Längst kusterna i Kanadas nordligaste territorium Nunavut kan du under maj till juni få se narvalar, grönlandsvalar samt valrossar och isbjörnar. Från juni kan du få se vitvalar vandra förbi Churchill, Manitoba och Tadoussac, Quebec.

Om du föredrar lite mer lättillgänglig valskådning ska du istället resa till Vancouver Island under mars till april. Då kan du få syn på gråvalar som vandrar förbi, från maj till september kan du se späckhuggare. Under sommarmånaderna finns även möjlighet att få se kaskelotter, sillvalar, vikvalar och till och med blåvalar utanför både öst- och västkusten.

Valskådning på sommar

  • Nya Zeeland

Kaikoura på Sydön är känt för sin valskådning tack vare sin koloni med kaskelotter som kan ses året runt. Men under juni till juli kan du också få syn på akrobatiska knölvalar tillsammans med sydkapare och stora blåvalar som vandrar från sina vinterområden i Tonga och Australien. Det finns ett flertal båt- och flygarrangörer att välja bland.

  • Island

Island är kanske den första destinationen du tänker på när det gäller valskådning? Island är sedan länge känt som en av de bästa platserna i Europa för att få se valar. Det finns inte mindre än 20 valarter utan för den vulkaniska ön. Här kan du bland annat få syn på delfiner, vikvalar, sillvalar, knölvalar, blåvalar och späckhuggare. Några av dessa kan även ses året runt. Men högsäsongen för valskådning sträcker sig från juni till augusti.   

Valskådning på hösten

  • Sydafrika 

Den lilla kuststaden Hermanus öster om Kapstaden är en av världens bästa platser för att se valar från stranden. Säsongen sträcker sig från juli till november. Med lite tur kan du få se en hona och hennes kalvar. 

  • Tonga 

Denna polynesiska skärgård är en av få ställen i världen där det är helt tillåtet att simma knölvalar som vandrar från Antarktis för att äta upp sig. Från juni till oktober har du bra chanser att höra knölvalarnas sång. Det är också viktigt att du väljer ett auktoriserat turföretag för att inte störa valarna i onödan.  

Valskådning på vintern

  • Hawaii

Hawaii är inte bara ett semesterparadis från december till maj vandrar omkring 10.000 knölvalar från vattnen i Alaska till de varmare vattnen utanför öarna. Mellan januari och mars är den bästa tiden för att se de akrobatiska och lekfulla valarna. Maui är den bästa ön för valskådning från stränderna. 

  • Sri Lanka

Längst kusten utanför Mirissa och Galle kan se se kaskelotter, knölvalar, Brydes fenvalar och delfiner från november till april. Men från februari kan du få syn på blåvalar. Tyvärr finns det ingen reglering av turföretag så välj en med omsorg. Läs mer om Sri Lanka.

Valskådning året runt

  • Kanarieöarna

Kanarieöarna är ett perfekt resmål för vanskådning. I sundet mellan öarna Teneriffa och La Gomera finns det flera kolonier med grindvalar. Normalt vandrar grindvalar över väldigt stora avstånd, med här lever de permanent året runt. Lär mer om Kanarieöarna.

***

Har du sett valar i sitt naturliga tillstånd? Lämna då gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

6 COMMENTS

 1. Vi har sett valar i Norge, på Island, Kanarieöarna och i Sydafrika. Det är helt magiskt att se dem på så nära håll! 😍

 2. Jag har alltid drömt om att få se valar i sitt rätta element. Tack för att du delar med dig av inspirerande tips!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.