9 timmar i Bryssel – En stad med mycket mer än man kan tro

0
79

9 timmar i Belgien : En stad med mycket mer än man kan tro

Choklad, EU, Mousels frits, Tintin, våfflor och en pinkande pojke. Det är väl ungefär vad gemene man associerar Bryssel med? Det var i alla fall det jag hade i tankarna när jag bokade en resa till Belgien för att utforska landets huvudstan under 9 timmar en dag i januari. Som så många gånger tidigare började även den här resan med ett fakirflyg efter någon ynka timmes nattsömn. Dessutom hade jag lovat att möta upp en polare och hans flickvän för att gästa in dem i SAS guldlounge innan deras resa till London. Trots att SK589 till Bryssel inte skulle lyfta fören klockan 07:11. Så befann jag mig likväl ute på Arlanda redan klockan 03:53 incheckad och klar..

Brussels Airport | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seVäl på Brussels Airport

Om du reser med SAS till Bryssel så behöver du ta dig från Terminal A bort till Terminal B. Där den underjordiska tågstationen även är belägen. Efter att ha köat i över en kvart och irriterat mig över andra turister som uppenbarligen behöver ha assistans för att köpa en biljett i en automat? Så blev det min tur så sa den bastanta kvinnan med trött blick något på franska. Antagligen såg jag ut som ett frågetecken för lika fort kom kom frågan på engelska om jag behövde hjälp? Hon förklarade att det var ett systemfel så engelska inte gick att välja som språk. Men hon hjälpte mig att införskaffa en enkelbiljett till BrusselCentraal, som kostade €17.40.

Brussels Airport train | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seBesannade fördomar?

Väl ombord på tåget från flygplatsen mot Bryssel så kunde jag konstatera att det mer kändes som ett pendeltåg. Utsikten genom tågfönstret kändes minst sagt som en gammal sovjetstat. Men jag är van med att åka i Tyskland så någonstans visste jag att vi skulle rulla in i en välmående huvudstad.

Gent | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seVips så hamnade jag i Gent istället för Bryssel..

Efter att ha åkt i en halv evighet så kom konduktören och såg lite fundersam ut när han frågade om jag inte skulle till Bryssel? Sen fick jag veta att jag missat att kliva av på rätt station. Och att nästa station var Gent i Östfalden 55 km från Bryssel. Från flygplatsen till Bryssel tar det tydligen 16 minuter enligt tabellen. Men till Gent tar det 54 minuter! Men han var hygglig och skrev ut en ny biljett åt mig med en notering om att jag var en vilsen turist och upplyste mig även om viket spår och perrong som jag skulle gå till när jag väl kommit fram till Gent så att jag kunde åka tillbaka till Bryssel.

Brussels Graffiti | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seGraffitispaning i Bryssel

Väl tillbaka på rätt tågstation så hade vädret slagit om duggregn. Och att ta dig fram på blöta kullerstenar är en konstform i sig. Så spenderade någon timme med att bara driva runt på Bryssels gator bortanför turiststråken för att se vad Bryssel kunde erbjuda.

Brussels Graffiti | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se Mer bilder på Instagram

Det finns väldigt mycket graffiti i olika former runt om i kvarteren. Men jag åkte inte till Belgien för att amatörfotograf färggranna väggar. För mer graffitibilder kolla in bloggens Instagram @Grattisvarlden

Ölhäng med SS Lazio supportrar

Jag blev väldigt förvånad när jag sprang på en flock med italienska SS Lazio supporters som stod och sjöng vid Manneken Pis (Pinkande pojken). Men när en öl sträcktes fram så tackade jag så klart inte nej och försökte sjunga med och skåla. Tydligen så byter den lille rackaren kostym flera gånger i veckan och det sköts av föreningen The Friends of Manneken-Pis.

Belgisk våffla Brussels | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seÄr man i Bryssel så gör man som..

Ja, turisterna och käkar en våffla! Egentligen så är ju våfflor en löjligt enkel grej att göra. Det som utmärker den Belgiska våfflan från sin svenska dito är att den är tjock och fyrkantig. Vilket så klart blir lite mer exotiskt. Samt att den känns lite lyxigare med en halv fruktdisk och choklad på? Men det komiska är att den genomsnittlige belgaren bara har lite pudersocker på sina. De på bilden för €5 styck är mest till för turister.

Galeries Royales Saint-Hubert | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seGaleries Royales Saint-Hubert

Vart kan det vara bättre att köpa choklad än i den 213 meter långa gallerian? Den byggdes på 18 månader och invigdes av Kung Leopold år 1845. Man ska nog inte diskutera om det var prisvärt eller ej. Men tillslut så var jag €37 fattigare men några chokladbitar inslagna i ett litet paket rikare.

St.-Michael-och-St.-Gudula-katedralen | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seSt. Michael och St. Gudula katedralen

Den katolska domkyrkan är uppkallad efter ärkeängel Sankt Michael och Belgiens egna skyddshelgon Sant Gudula. Enligt legenden så ska hon ha gått till kyrkan innan tuppen gal. Varpå en demon ska ha släckt hennes lykta så att hon inte skulle hitta till kyrkan. Men med Guds hjälp ska hon ändå ha funnit vägen i mörkret. Katedralen började byggas år 1226 och stod färdig först i slutet av 1400-talet när klocktornen färdigställdes. Kyrkobyggnaden anses vara den viktigaste i Belgien. Därför hålls kungliga vigslar, dop och begravningar här. För precis som Sverige så är Konungariket Belgien en gammal monarki.

St.-Michael-och-St.-Gudula-katedralen | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seEtt ljus för varje vän som gått vidare

Jag är vad man i vardagligt tal brukar benämna som en utpräglad ateist. Men samtidigt så ser jag något vördnadsfullt i kyrkobyggnader. Så om du inte redan har tagit för vana att besöka kyrkor och domkyrkor under dina resor så är det hög tid att börja. För man blir ofta hänförd över den arkitektur och enorma byggnadskonst  som våra förfäder har uppbringat med enkla medel.

Brussels Graffiti | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seSom sagt Bryssel är en färgglad stad

På väg mot serietidningsmuseet Musée de la Bande Dessinée så passade jag på att ta lite bilder på alla väggmålningarna som finns runt om i Bryssel.

Musée de la Bande Dessinée | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seTintin månen tur och retur på Musée de la Bande Dessinée

Alla har vi ett visst förhållande till Tintin, Lucky Luke, Smurfarna och andra Belgiska serier. Men redan innan jag började skriva om mitt besök på museet så bestämde jag mig för att det skulle gå bli ett eget blogginlägg i Grattis Världen. Just för att det finns så mycket att skriva om det. Så jag återkommer med en länk här sen.

Brussel Central | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seBruxelles-Central

Väl tillbaka på Bruxelles-Central så löste jag enkelt en ny biljett ut till flygplatsen och gick till rätt spår. En sak som kan vara bra att tänka på om man ska ta tåget ut till flygplatsen är att åka tidigare än man tänkt sig. För efter terrordådet i mars 2016 så måste man gå igenom ytterligare en säkerhetskontroll när man kliver av tåget. Det kan ta ganska lång tid att komma igenom då den är provisorisk och inte särskilt effektiv. Fördelen är dock att man inte har någon begränsning för vätska utan mer kontrollerar om passagerarna har vapen och liknande föremål med sig. Så du kan lugnt ha med din vattenflaska och dricka upp den innan du tänker passera säkerhetskontrollen i avgångshallen.

The Loft Brussels Airlines lounge | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seThe Loft

Brussels Airlines business lounge The Loft är faktiskt helt okej även om utbudet av mat är ganska begränsat. Men det finns ju våfflor! Så det fick fungera med fruktsallad, våffla och chokladmousse.

Ett annat uppskattat inslag var en dusch efter en lång och svettig dag inne i Bryssel.

Har du besökt Bryssel eller någon annan stad i Belgien? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.