Se upp med att använda mobilen ombord på färjor med båtroaming

22

Allt om båtroaming | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seAllt om båtroaming

Att roamingavgifterna för mobilsurf och samtal hem inom EU är avskaffade sedan 15 juni 2017 känner du nog redan till. Lika så  att man ska sätta mobilen i flygplansläge ombord på flygplan. Men känner du till båtroaming? Om du inte gör det bör du läsa vidare! För båtroaming omfattas inte av direktivet eftersom att uppkopplingen sker via satellit. Du behöver alltså inte ens befinna dig på internationellt vatten.

Tidigare idag uppstod en diskussion om just båtroaming och mobilanvändning på passagerarfärjor i Facebookgruppen Tågsemester. Därför tänkte jag i det här inlägget enkelt förklara vad det innebär och vad man bör tänka på. Tänk även på att det blir alt vanligare hos flygbolagen att erbjuda möjligheten att använda satellit för att ringa vanliga mobilsamtal ombord.

Vad är båtroaming?

Normalt använder mobilnätet en infrastruktur som består av olika typer av master och stationer för att skapa sitt telenät. Men eftersom att räckvidden är begränsad till i bästa fall någon sjömil utanför kusterna. Så har flera rederier därför valt att hyra ut utrymme till operatörer som monterar satellitmottagare och annan utrustning ombord på sina farttyg.

Installation fungerar sen som en basstation och genom att ansluta sitt radionät till det allmänna telenätet via satellit så skapas ett lokalt GSM/3G-nät ombord. Vilket dels gör att fartyget kan erbjuda passagerarna ett WiFi-nätverk. Men även möjligheten att för dig som passagerare att ha full teckning på mobilen mitt ute på öppet hav långt ifrån mobilmasternas räckvidd. Det är dock inte alla rederier som erbjuder den möjligheten utan erbjuder enbart sina passagerare möjlighet att koppla upp dig via WiFi.

Det norska företaget MCP (Maritime Communications Partner AS) är en av de ledande leverantörerna av just marina kommunikationstjänster via satellit. Företaget är helägt av Telenor och har avtal med de flesta större mobiloperatörerna.

Vad kostar det att använda båtroaming?

Priserna för att använda satellitnät är högre och skiljer sig från vanliga mobilpriser. Ett vanligt telefonsamtal kan kosta upp emot 20 kr per minut. Kolla därför alltid hos din operatör vilka priser de tar.  Men när din mobil kopplar upp sig mot farttygets lokala GSM/3G-nätverk får du ett SMS som informerar dig om priserna. Här är ett exempel från Telenor;

Hej!
Nu använder du ett satellitnät, vilket oftast finns på färjor eller på avlägsna platser där vanlig täckning saknas.

Tänk på att det är andra priser här och kommer att kosta dig extra.

Ringa: 15 kr/min
Svara: 15 kr/min
Sms: 6.25 kr/st
Mms: 10 kr/st
Surf: 99 kr/dag (svensk tid) max 10 MB
Surf och mms är spärrat. Kontakta kundservice kostnadsfritt om du vill öppna surf och mms.

Vill du läsa mer om priser i utlandet, gå in på telenor.se/utomlands

Trevlig resa önskar vi på Telenor!

Medan Tele2 är mycket sämre på att informera om priserna. 50 KB kostar 20 kr och att öppna länken i SMS:et skulle kosta ca 2 kr.

Hej du är nu ansluten till satellit. Samtal, data, SMS och MMS blir därför dyrare än din vanliga taxa inom Sverige. Tänk på att surfpaket inte gäller inom detta nät. Läs mer på tele2.se/roaming. MVH Tele2

Tänk även på att flera operatörer tar betalt för mottagna SMS. Så sätt mobilen i flygplansläge så fort du lämnar hamnen om du reser över öppet hav. Även en så kort sträcka som Rødby ↔ Puttgarden (33 km) används båtroaming.

Är båtroaming dåligt?

Nej det tycker jag absolut inte snarare är jag possessivt inställd till det. Just för att det möjliggör att kunna bli nådd. Ibland uppstår situationer som gör att det är viktigt att vara anträffbar även mitt ute på havet.

Använd fartygens WiFi

Många rederier erbjuder WiFi ombord på sina fartyg hos vissa är det gratis men en begränsad mängd. Hos andra kan man köpa surfpaket. Om du behöver ringa så går det utmärkt att använda onlinesamtal genom Messenger, Skype etc.

Rederier och fartygslinjer

Listan med rederier och deras fartygslinjer som använder båtroaming kommer kommer att fyllas på efterhand. Jag väntar fortfarande på svar från flera rederier. Lämna gärna en kommentar längre ner om du känner till fler rederier.

 • DFDS

  • Köpenhamn ↔ Oslo
  • Karlshamn ↔ Klaipeda
  • Kapellskär ↔ Paldiski
  • Amsterdam ↔ Newcastle
  • Calais/Dunkirk ↔ Dover
   .
 • Stena Line

  • Göteborg ↔ Frederikshavn
  • Varberg ↔ Grenå
  • Göteborg ↔ Kiel
  • Karlskrona ↔ Gdynia
   .
 • TT-Line

  • Trelleborg ↔ Travemünde
  • Trelleborg ↔ Rostock
  • Trelleborg ↔ Świnoujście
  • Trelleborg ↔ Klaipeda
   .
 • Scandlines

  • Gedser ↔ Rostock
  • Rødby ↔ Puttgarden
   .
 • Finnlines

  • Malmö ↔ Travemünde
  • Helsingfors ↔ Travemünde
  • Kapellskär ↔ Åland ↔ Nådendal

Resor via Åland

Om du reser från Stockholm via Åland till Helsingfors, Åbo, Tallinn så kan du i regel använda mobilen som vanligt. Eftersom att fartygen går nära kusten och därför nås av mobilmasternas täckning. Dock finns det undantag eftersom Finnlines fartyg som trafikerar Kapellskär ↔ Åland ↔ Nådendal har båtroaming.


Har du råkat ut för en saltad mobilräkning p.g.a båtroaming? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

22 KOMMENTARER

 1. Jag gjorde misstaget att surfa en stund, när vi låg i hamn i Gbg, i tron att jag då använde mitt vanliga abbonemang. När jag fick räkningen ringde jag och klagade. Men 3 kunde se att jag använt Stena Line.

  • Det är alltså även inne i hamnen? Det var mer än jag anade. Just eftersom du som sagt borde ha varit uppkopplad mot någon mast i närheten. Du fick inhet SMS?

  • Vad jag vet så har inte Tallink & Silja Line det ombord på sina fartyg. Jag reser ofta till Helsingfors, Tallinn och Riga och har aldrig fått någon extra kostnad. Hur det är med Viking vet jag faktiskt inte. Men jag skulle våga tippa på att även deras fartyg enbart har WiFi men inte båtroaming.

  • Nej jag har förstått att nästan ingen kände till det här tidigare. Jaså? Jag trodde ni åkte en del färjor på era resor med husbilen.

 2. Jag o min syrra gick precis på den minan. Hon befinner sig på en färja till Polen och jag ringde upp henne. Ett samtal på 20 minuter kommer kosta henne (mig) 552 kr. Det vore ju jädrigt bra att bli informerad om detta via tidningar, rederier mm

  • Ah fan vad tråkigt. Bara att hoppas att det var ett tarvligt samtal så att det kan vara en liten tröst. Men jag håller helt med om att det borde vara mycket bättre information om detta.

 3. Det här är ju inget som rederierna informerar om på ett tydligt sätt, varken på hemsida, vid bokning eller ombord. På överfarten mellan Rödby och Puttgarden fick jag ett SMS när vi körde av färjan. Jag anade oråd och satte telefonen i flygläge på tillbakavägen. Hade hunnit få en surfavgift som visserligen inte var stor, men mycket irriterande. På denna överfart finns det ju inget internationellt vatten. Har därför svårt att tänka mig att detta ofog är lagligt.

  • På rederiernas hemsidor så hittar du oftast informationen under stycket om deras WiFi ombord. Även om det står svart på vitt så håller jag med om att det kan vara otydligt. Nej din historia om Rødby-Puttgarden är har tyvärr många hört av sig och berättat om. I praktiken så behöver du inte ens korsa internationellt vatten för att drabbas av satellituppkoppling. Det finns som exempel öar och andra avlägsna platser som även har liknande utrustning.

  • Nej den tråden blev både lång och intressant. Tyvärr så verkar inte alls många känna till det. Som tur var hann jag varna min syrra om det igår i samband med hennes resa till Nådendal.

 4. Flott informasjon! Jeg reiser mye til København med DFDS Seaways her fra Norge. Jeg mottok en kostbar regning fra Telenor i fjor. Rederier bør informere bedre! Hilsener Thorbjørn

 5. Jag har flera gånger fått en räkning utan att ha surfat eller ringt eftersom jag känner till båtroaming. Fick reda på att olika appar uppdateras titt som tätt .

 6. Gick på denna mina själv nu, Trelleborg-Sassnitz. 229:-
  Nästa resa med färja blir det flygplansläge på!
  Tack för en bra tråd.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.