Amsterdam i december – bland röda lampor, kanalbåtar , coffee shops och ösregn!

0
87

Amsterdam | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Amsterdam i december bjuder på mer än kanske tror

Jag åkte till Amsterdam den 8-9 december så här kommer ett blogginlägg från ett regndränkt besök i Europas mest liberala huvudstad. En stad som bjuder på röda lampor, enastående arkitektur och museum. 

Ibland så händer det faktiskt att jag bokar flighter med senare avgång än fakir. Men trots att min flight SK557 inte skulle avgå före klockan fören klockan 11:40 så bestämde jag mig för att åka ut till Arlanda onödigt tidigt ändå. Och tur var kanske det, för flygbussen som jag åkte med blev mer än 20 minuter försenad. Vilket i sin tur kompenserades med att jag fick tillbaka 75% av det ursprungliga biljettpriset. Och redan nu vill jag bara påpeka att den dåliga bildkvalitén beror på en spräckt kameralins. Men vad gör det när man vandrar längst gränder med röda lampor, åker kanalbåt eller besöker en skräckteatrar?

Park Plaza Amsterdam Airport

Tidigare gånger som jag har besökt Amsterdam så har jag bott centralt i stadsdelen De Wallen. Men den här gången så hade en vän som ofta reser till Amsterdam i jobbet tipsat om att jag borde bo vid flygplatsen. Dels för att det är mycket billigare och dels för att han trodde att du som läser det här blogginlägget kunde vara intresserad av alternativt boende.

Executive Room för €39 natten

Så när jag gjorde en hotellsökning genom Club Carlsson hittade jag Park Plaza Amsterdam Airport med det fantastiska priset av €39 per natt! Dessutom så erbjöd hotellet fri shuttle mellan flygplatsen och hotellet. Sen vid incheckningen så fick jag en rumsuppgraderingen till ett av hotellets större Executive Rooms nummer 341. 

Tåg från Schiphol Airport in till Amsterdam

Efter att jag gjort mig hemmastadd på mitt hotellrum. Så tog jag hissen ner till lobbyn och väntade in shuttlen tillbaka till flygplatsen. Väl tillbaka på flygplatsen så gick jag till Nederlandse Spoorwegen (Nederländska SJ) och köpte ett 48-timmars kort för €20 som gäller för all kollektivtrafik i Amsterdam. (Jag ska skriva en guide om hur man åker tåg i Nederländerna, tillagt 21 juli 2017). Väl framme vid Amsterdam Centraal så öppnade sig himlen och det började ösregna! Som tur var så höll min The North Face jacka för eldprovet och höll mig torr.

Red light district och De Wallen

När man skriver ett blogginlägg om Amsterdam så kan man inte undvika att beröra ämnet om de röda lamporna i skyltfönstren. För om man rör sig i centrala Amsterdam är det svårt att undvika dem. Jag har inga problem med att dessa kvinnor står i underkläder likt skyltdockor och visar upp sig. Men samtidigt så är jag absolut ingen anhängare av varken sexturism, prostitution eller dylikt. Så om du som läsare funderar om det är barnvänligt att resa till Amsterdam eller inte så kan jag bara säg så här. Kan du ta med barnen till HM så kan du även besöka Amsterdam dagtid utan att rodna.

Fish & chips

Väl tillbaka på hotellet efter några timmars promenad i De Wallen så väntade ett varmt bad och en kupa kubansk rom. Innan det var dags för att klä på mig och göra ett besök i hotellrestaurangen, där det blev en  fish & chips från menyn.

8 timmars turistande i Amsterdam

Dag två av min vistelse så gick jag upp tidigt och checkade ut för att turista innan min flight SK828 mot Oslo skulle avgå klockan 19:05 . Men på 8 timmar så hinner man tråkigt nog inte med så mycket egentligen. Mitt tänkta besök på Madame Tussauds blev inställt.

Lovers Canal Cruises

Faktiskt av en ren slump så upptäckte jag att spårvagnen som jag hade hoppat på mot mot Amsterdam Centraal. Stannade vid ett av alla Amsterdams alla kanalbåtsföretag, Lovers Canal Cruises. Så jag bokade en timmes kanaltur för €16. Något som jag faktiskt inte kände till sedan innan var att Amsterdam hade fler kilometer av kanaler än italienska Venedig. Och jag kan verkligen rekommendera att göra en liknande sightseeing från vattnat om du besöker Amsterdam. För det var riktigt intressant att höra historien om staden och se den fantastiska arkitekturen.

The Dungeons of Amsterdam

The Dungeons är ett koncept med filialer i flera Europeiska städer och bygger kring den aktuella stadens mörka historia. Som sedan återges med en blandning av skräckteater och historievandring. Där även du som besökare i olika grad blir involverad i en del av föreställningen. I Amsterdam så får man under en timme uppleva 500 år av skräck när man vallas runt genom olika rum med 11 shower som spelas av 7 olika skådespelare. Så om du besöker Amsterdam är ett hett tips att du förbokar dina entrébiljetter istället för att spendera €22 vid dörren som jag gjorde thedungeons.com

Höjda ögonbryn i säkerhetskontrollen

Normalt så köper jag aldrig något i souvenirbutikerna. Men i The Dungeons shop så kunde jag inte låta bli att köpa en ”avhuggen fot” i latex. Som sedan fick följa med mig hem i handbagaget. Vilket senare skulle visa sig ställa till med en mindre cirkus vid säkerhetskontrollen. Där jag faktiskt informerade vakten om att jag hade en morbid leksak med mig. Och om det var som så att dem ville kolla min väska lite extra så borde det nog ske avsides.

I övrigt så blev det ett kort besök i Aspire Lounge 26 Schiphol innan det var dags att gå till gaten och min flight SK828 mot Oslo. Och en 35 minuters lång mellanlandning på Gardermoen Airport för flygplansbyte till Stockholm.


Följ gärna Grattis Världen på Instagram @Grattisvarlden där hittar du även massvis med bilder från Amsterdam.

Har du några tips om Amsterdam? Skriv då gärna en kommentar här under.

1 COMMENT

  1. Jasså du bloggar igen! Nu har jag stalkat mig in hit iallafall så tänkte lämna ett spår. Vi valde bort Amsterdam mot Prag i februari, återstår att se om det var bra eller ej. Aldrig varit i något av dem. Några måste-se-tips?

    Hoppas allt är bra! Är du i Sverige för en helg på ett gräsfält i sommar? Såg att det blir festival trots allt i sommar och funderar på att åka dit.

    Ha det bäst, B

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.