Är en tågsemester verkligen rätt för dig?

10
545
Tågsemester
Tågsemester

Är en tågsemester verkligen rätt för dig?

Allt fler skandinaver väljer att resa med tåg till kontinenten och trenden verkar hålla i sig. Men innan du bestämmer dig för om en tågsemester, är rätt för dig finns det några saker du bör ta hänsyn till, som din resebudget, destination och önskade komfortnivå.

I det här inlägget kommer jag lyfta fram både fördelar och nackdelar med en som du bör känna till innan du börjar planera din första tågsemester. Kanske kommer lite av ditt romantiska skimmer försvinna. Men vem vet, kanske gör det dig bara mer inspirerad att verkligen uppleva länder på ett nytt sätt genom ett tågfönster.

Jag har gjort åtskilliga tågresor kors och tvärs genom Europa eftersom att det är bekvämt och för att tåget faktiskt på många sträckor är snabbare än flyget. Även om du inte har lust att lägga flera dagar på en tågresa från Sverige är tåget ett utmärkt alternativ när du vill uppleva fler städer.

Fördelar

Att resa med tåg har sina klara fördelar, framförallt om du reser med mindre barn. Att planera en tågsemester tar ofta lite längre tid, men det ger samtidigt också fler möjligheter att göra intressanta stopp under resan.

  • Till skillnad från flygplatser ligger centralstationer nära både sevärdheter och boenden. När du rullar in på tågstationen är det oftast en kort promenad till en god middag eller vila.
  • På kontinenten är tåget ofta det snabbaste sättet att resa mellan olika städer. Särskilt i Västeuropa där du kan resa bekvämt med höghastighetståg centrum till centrum. 
  • Att resa med tåg ger dig möjlighet att koppla av och njuta av ett skiftande landskap, men även tid att läsa, se på film eller bara att vila. 
  • I många länder är det enkelt att boka tågbiljetter online och sen få dem direkt till mobilen. Antingen som SMS, mail eller till tågoperatörens egna app.
  • Om du har tänkt stanna i samma region eller land under en längre period kan du spara pengar genom att köpa ett Interrail för det landet eller ett regionalt pendlarkort.
  • Om du reser ensam eller tillsammans med någon annan kan tåget vara ett betydligt billigare alternativ än att hyra en bil. Särskilt om du tänker på merkostnaden för bränsle, parkering och vägtullar som tillkommer.
  • Till skillnad från i USA är många städer i Europa och Asien inte optimalt anpassad för biltrafik. Vilket innebär att det ibland är svårt och dyrt att hitta en parkering i de centrala stadsdelarna.
  • Dessutom är tåg ett utmärkt sätt att träffa människor som kan ge dig tips om de resmål du tänker besöka. 

Nackdelar

Att resa långt med tåg är inte alltid så bekvämt som du kanske tror. Att planera en tågsemester innebär ibland att du måste anpassa dig mer än det först var tänkt.

  • Tågtabellen kanske inte matchar dina önskade restider eller rent av de dagar du vill resa. Vilket innebär att du måste justera din reseplanering.
  • Det kan hända att du måste övernatta i en stad för att först dagen efter kunna ta tåget vidare till din destination. Särskilt om du tänker resa till eller från Skandinavien.
  • Vissa sevärdheter ligger långt från närmaste tågstation vilket innebär att du antingen måste resa med lokalbussar eller taxi.
  • I större städer är ofta centralstationerna anslutna till kollektivtrafik. Medan det i mindre städer och samhällen inte är helt ovanligt att tågstationen ligger långt utanför centrum.
  • Om du reser med Interrail pass måste du betala extra för att reservera dina platser ombord på natt- och snabbtåg.
  • Ibland behöver du ta med dig egen mat och dryck ombord. Vilket innebär att du kommer få mer bagage att bära på om du inte provianterar på tågstationen.
  • Alla tåg är inte alltid lika bekväma att resa med. Ibland kan det vara smutsigt och trångt. Särskilt under rusningstid och i utvecklingsländer.
  • Risken att bli bestulen på tåg eller tågstationer är högre i vissa länder. Se därför till att hålla dig säker när du reser med tåg.

Slutord

Innan du bestämmer dig för att faktiskt boka en tågsemester behöver du undersöka vad tågbiljetterna kommer kosta, kanske blir det billigare med ett Interrail pass, kontrollera tidtabeller mot din tänkta resplan. Att väga fördelar mot nackdelar handlar främst om dina personliga preferenser. Men samtidigt är en tågsemester ett spännande sätt att resa på. Även om det stundtals kan vara ganska jobbigt.

Tips – här hittar du fler inlägg om tågsemesterresor.

***

Har du rest på en tågsemester? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn!

10 COMMENTS

 1. En väldigt bra beskrivning av hur det faktiskt är att resa på tågsemester. Vi reste med Snälltåget förra året. Väldigt låg standard jämfört med ÖBB!! Man hoppas ju att standarden höjs rejält från Sverige. Annars är det ju möjligt att resa med dagtåg till Hamburg och därifrån vidare till andra länder och städer.

  • Jo det är många som anmärkt standarden på Snälltågets liggvagnar genom åren. Vilket har varit lite av anledningen till att jag faktiskt inte rest med dem till Berlin. Absolut, kommer man till Hamburg finns det många val till övriga Europa.

 2. Bra att du skriver en sån där lista för oss som inte tågsemestrat än. Du fick åtminstone mig att bli mer peppad 🙈 Skönt att slippa köra bil och släpa väskan från flygplatsen.

  • Kul att den uppskattas! 🙂 Nej jag håller helt med om att det är skönt att slippa krångla från flygplatsen. Du får åka på en tripp sen när COVID-19 har lagt sig.

 3. Vi planerade att resa till Rivieran med barnen nu i sommar. Men allt blev ju inställt så vi får förhoppningsvis resa nästa år. Har du läst Rivieran inom räckhåll av Kristina Svensson och Maria Unde Westberg? 😊

 4. Kanske inte så romantiskt som på film 😂 Men jag älskar verkligen att åka långt med tåg. Kul att du skriver det här med glimten i ögat. Eller kanske jag känner dig så bra att jag kan läsa mellan raderna 😁

  • Haha du kanske har en liten poäng i det mellan raderna 😉 Du om någon borde nästan gästblogga här om dina tågresor. Eller rent av skriva en bok nu när trenden verkligen är som störst.

 5. Skönt att någon inte försöker tvinga på oss andra att resa med tåg. Jag har läst mycket av det du har skrivit tidigare. Du framstår som förstående och intelligent. Att lyfta fram tågresande ur flera perspektiv är du nog ensam om.

  • Tack! Kul att du uppskattar det jag skriver. Nej precis, det får andra försöka göra.. Jag ser tåget mer som ett bekvämt alternativ på vissa sträckor. Framförallt mellan städer nere i Europa, där faktiskt tåget kan konkurera på riktigt med flyget.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.