Årskrönika 2018 – En annorlunda summering av året som gått

58
662

Årskrönika 2018 – En annorlunda summering av året som gått

-Ring klocka, ring! Nu är det hög tid att även jag summerar det gångna året. Ett intensivt år som har bjudit på hårt arbete och som har rönt stora framgångar. Men även några resor så klart till Europa, USA och Hongkong.

Därför kommer min årskrönika mer fokusera på vad som har hänt bakom kulisserna under det gångna året. För när jag ser tillbaka på anno 2018. Så kan jag bara konstatera att jag hann skriva 61 nya inlägg samt att bloggen fick 984 nya kommentarer.

Men det absolut roligaste är att Grattis Världen från sin nylansering i mars hade över 150.000 läsare varav 100.000 unika som tillsammans bidrog till drygt 260.000 sidvisningar varav 170.000 unika.

Grattis Världen 2.0

I november 2017 bestämde jag mig för att ta ett friår och satsa fullt ut på mitt bloggande. Med målet att utveckla Grattis Världen till en av Sveriges bästa och största resebloggar! Arbetet började med att ta fram en handlingsplan med flera strategiska delmål.

Det första steget var att bygga en helt ny plattform i WordPress med nya menyer. Vilket jag delvis presenterade i mitt inlägg Grattis Världen 2.0. Så vid årsskiftet kunde jag arbeta heltid med mitt nya projekt.

Det svåraste momentet var faktiskt ”kill your darlings” under arbetet med att korrigera samt SEO-optimera drygt 400 gamla inlägg. Ett arbete som skulle visa sig ta över tre månader att slutföra. Och resultera i att jag hade knappt 150 inlägg kvar att återpublicera.

Grattis Världen

Februari

I samarbete med en Art Director togs den nya logotypen för Grattis Världen fram. Visionen var att förmedla den röda tråden med fokus på resande samt bloggens ursprung som ett levande vykort från en turist i tillvaron från min tid på Malta.

Om jag minns rätt så gick jag även med i föreningen Influensers of Sweden. Som är Sveriges branschorganisation för influensers. Och jag kan ärligt talat säga att jag fortfarande tycker att influenser är ett töntigt ord, även om föreningen i sig är guld värd.

Mars

I mars gick jag live med den nya versionen av Grattis Världen. Jag hann även publicera 7 nya inlägg och totalt hade bloggen 5.983 unika läsare under mars. Vilket nog får ses som ett bevis på att jag hade lyckats nå framgång redan från start.

Det mest lästa och delade inlägget den månaden var Säters Fasta Paviljong, ett övergivet mentalsjukhus – Bilder och historien. Vilket även var ett av inläggen som hade flest läsare under 2018. Kanske beror det på att jag valde att fokusera på byggnadens historia och inte på paranormala aktiviteter som påstås förekomma där.

April

Jag deltog även vid SJ BizTalks: Vem vill Du vara i en digital värld? Där SJ presenterade nya idéer och innovationer. Några dagar senare medverkade jag även på min första workshop med Influensers of Sweden som hölls i Linköping på Quality Hotel The Box.

Hippiespåret av Fredrik Sandberg

Maj

Jag fick ett mail från Fredrik Sandberg där han helt enkelt frågade om jag ville ha ett recensions exemplar av hans debutbok Hippiespåret (en backpacker thriller). Vilket visade sig vara en riktigt intressant bok med mycket igenkänningsfaktor.

Juli

I juni presenterade jag även min helt nya bloggserie Bonustorsdag. Där tanken var att varje torsdag kl 18 publicera en ny fördjupande guide till ett bonusprogram med fokus på:

 • Flygbolag
 • Hotell
 • Rederier
 • Hyrbilar
 • Tågbolag

Det första inlägget Bonustorsdag #1 – Allt du behöver veta om SAS Eurobonus som är det inlägg i serien som hade flest läsare under 2018. Så här i efterhand får jag nog erkänna att inläggen inte kom lika frekvent som jag hade tänkt efter ett par veckor.

Men jag har material och utkast för ytterligare ca 80 guider som kommer att publiceras mer sporadiskt under torsdagar. Tyvärr kommer det inte bli ett nytt varje torsdag men det kommer nog ett nytt med jämna mellanrum.

Jag reste även på en spontantripp till Tallinn som guide tillsammans med min mamma och hennes väninna. Där vi bland annat besökte KGB:s fängelseceller i Tallinn. En plats som vittnar om Sovjetunionens terror.

Augusti

Nästan hela augusti spenderades uppe i Dalarna. Där jag delvis agerade som katt- och husvakt. Jag hann även utforska landskapets olika sevärdheter.

Oktober

I oktober genomförde jag även mitt första riktiga samarbete. Nämligen med Skandinaviska Jernbanor AB. Som driver och äger Blå Tåget som trafikerar sträckan Göteborg-Stockholm-Göteborg med sina nyrenoverade 60-talsvagnar. Inlägget Blå Tåget – En riktig första klass upplevelse på räls med vita dukar blev även ett av årets mest lästa och delade.

I slutet av oktober möttes jag och Tommy upp i San Francisco efter att ha flugit över Atlanten med olika flygbolag. Han med KLM och jag med SAS eftersom att vi samlar poäng till olika allianser. Väl där gav vi oss ut på en sex dagar lång road trip runt om i Kalifornien.

Jag skrev även ett uppmärksammat inlägg om varför jag anser att det är rätt värdelöst att ha en cabriolet på en road trip. Man kan lugnt säga att inlägget delade folk i två läger.

November

I början av november flög jag även med SAS till den före detta brittiska kolonin Hongkong. Jag passade även på att uppgradera mina biljetter till business class för poäng. Väl i Hongkong njöt jag av att befinna på smågatorna utan turister i Asiens antagligen mest västerländska stad.

Några veckor senare var det dags för årets andra resa till USA. Men den här gången till Östkusten och Miami. Där målet var att bila ner till Key West samt besöka Everglades. Dessutom säkrade jag mitt SAS Eurobonus Gold under den resan.

December

Även om december främst var en intensiv planeringsmånad inför 2019. Så hann jag faktiskt med en resa till Riga för att besöka julmarknaden i staden.

Sammanfattning

2018 har som sagt varit ett intensivt år som främst har spenderats hemma framför datorn. Vilket har känts aningen underligt med tanke på att jag hade över 100 resdagar under 2017. Med sammanlagt 124 flighter och åtskilliga tågresor och kryssningar över Östersjön.

Men jag hoppas att 2019 återigen kommer bli ett intensivt reseår. Så att jag kan dela med mig av nya platser och inspirerande upplevelser. Men framförallt fortsätta berätta om hur just DU kan resa lite längre, lite bekvämare men mycket billigare!


Hur var ditt reseår 2018? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

58 COMMENTS

 1. Vilket jobb du har lagt ned på den här bloggen. Intressant att du ändå har hunnit med så mycket. Jag önskar dig god fortsättning på det nya året! Fortsätt att skriva för du inspererar många att resa till nya platser / Erik

 2. Trevlig läsning! Ser fram emot nya inlägg under året! Förstår att det är ofantligt mkt jobb med en blogg..hade jag varit ung idag, hade jag absolut startat upp. Men, på väg mot de 70 så finns inte orken där. Då, är det roligt att läsa andras bloggar-
  Mitt reseår 2018 var det mest intensiva någonsin..det var som jag kände att det brann i knutarna
  Feb 18 Kiruna i 6 dagar, det var en magisk resa. Dyrt ja, för vi gjorde massa organiserade
  turer
  April Lissabon 6 dagar. Staden vann inte mitt hjärta, men det var trevligt. Sintra 1 tim utanför stan blev jag såklart bedårad av-
  Maj Salzburg 5 dagar..här talar vi förförelse.Mm ljuvligt. Kommer att avlägga visit flera ggr i Österike
  August London 4 nätter..min gamla hemstad..förtjänar sig regelbundna besök
  Sept Vilnius 6 nätter Oväntat mkt att se och göra Trakai var en solklar favvo
  September 8 nätter delades mellan Amalfikusten och Capri. Platser som förtjänst att besökas regelbundet
  Nov 1 veckas kryssning i Medelhavet . Var nr 4 där..blir lite lätt ev vana.

  Ja det var 2018 det. Nu ett nytt år och den 9 lyfter planet mot Miami, där vi anger när dagar innan vi kryssa ut i ö världen
  Lycka till med dina resplaner 2019

  • Tack! Kul att höra 🙂 Ja det har varit fruktansvärt mycket jobb faktiskt. Så jag förstår ditt beslut att hellre läsa andras än att knåpa med texter själv. Men det låter som att du har haft ett intressant reseår. Då fick du se norrsken uppe i Kiruna kan jag tänka mig?
   Lissabon, eller ja Portugal har jag faktiskt inte hunnit besöka än. Så jag skriver upp Sintra så tack för det tipset!
   Att möta våren i Salzburg kan jag tänka mig är snudd på paradiset. Väldigt vacker stad under sommaren.
   Kul att du besökte Trakai, Vilnius i all ära men slottet i Trakai är verkligen värd ett besök.
   Amalfikusten har många pärlor, jag blev medbjuden på en segeltur över till någon mindre ort när jag bodde på Malta.
   Vilka platser besökte ni under kryssningen?
   Låter som en perfekt start på året! Trevlig resa och njut av solen 🙂

 3. Imponerande är bara förnamnet! Det märks verkligen att du har jobbat med både SEO och media tidigare. För mig blev det en resa med familjen till Florida tre veckor nu i december. Skönt att byta ut snö och slask mot palmer och drinkar över jul.

  • Tack! Du saknar mig på jobbet va? 😉 Jo jag kan verkligen tänka mig att det var skönt att slippa julstressen. Jag kanske hänger med nästa år.

 4. Så många bra och roliga saker du har hunnit med. Skönt att du kunde ta ett friår och satsa på din blogg. Säters mentalsjukhus kan jag tänka mig har dragit många läsare

 5. Så mycket roligt du har varit med om 🙂 Jag skulle med vilja resa massa och få åka till ställen där jag inte har varit men även där jag har varit med 😛

 6. Bra jobbat under 2018! Härligt att känna att man nått så mycket framgångar. Jag reste inte mycket under året, men hann med en tur till Gdansk och en till Istanbul som båda var nya städer för mig.

  • Tack! Ja det är verkligen härligt att se framgångarna. Ah Gdansk är en riktigt härlig stad 🙂 Däremot är det över 20 år sedan jag besökte Istanbul så det får nog bli ett återbesök snart.

  • Tack! Tyvärr hinner jag inte ta in allt på samma sätt som när jag är på semester. Nu blir det mer att jag tänker innehåll och försöker hitta saker som är intressanta att läsa om. Att hitta lokala guldkorn helt enkelt. Kommer nog ett inlägg där jag kommer förklara skillnaden mellan resebloggande och att åka på semester.

 7. Wow, du har verkligen lyckats med de mål du satte upp för dig och bloggen!! Grattis!!!

  Det ska bli spännande att se hur 2019 blir! 🙂

  Ha en fin fredag!

  Kram kram

 8. Wow vilket spännande och händelserikt år du har haft! Många resor och stort fokus på bloggen, hoppas det kommande året blir minst lika intressant 😊

 9. Känns fantastiskt kul att ha hittat till en reseblogg, jag som själv hatar att resa. Är riktigt hemmakär och trygg, men vem vet, du kanske kan inspirera mig till att ge mig iväg?

 10. Vad roligt att få läsa om det som vart runt om resandet och om hur det gått för bloggen! Det är bra kämpat verkligen 😀 Så himla roligt och spännande att du reser så mycket! 🙂 Hoppas ditt 2019 blir som du vill och lycka till med allt!

  • Tack! Kul att det uppskattas 🙂 Tack! 2019 ska bli ett riktigt reseår kors och tvärs med förhoppningen om att minst dubbla antalet läsare och följare.

 11. Vilken intressant inlägg att läsa och herregud vilket år du haft! Fick inte precis intrycket av att det främst spenderats framför datorn haha.

  Var tvungen att klicka in på cab-inlägget och måste nog hålla med dig helt. Vi hyrde både cab och en större bil (grand cherokee om jag minns rätt) när vi var över i usa. Caben hade vi åkte runt florida, vilket funkade helt ok, men sedan bytte vi när vi gav oss ut på den ”riktiga” roadtripen över till västkusten. Då hade jag aldrig velat ha cabben.. Dessutom så satt jag så lågt i den att jag knappt såg ut 😂

  • Tack! Haha jag har spenderat över 2000 timmar framför datorn med att koda och optimera gamla inlägg. Nej det med cab känns bra i fantasin tills man verkligen inser hur kast det faktiskt är om man ska åka längre sträckor med bagage. Så en JEEP Cherokee är absolut mer i min smak. Jag hade nog föredragit en cab ner till Key West när jag bara åkte med handbagage.

 12. Så intressant att få ta del av ditt arbete med bloggandet under det gångna året! Alltsammans låter otroligt spännande – särskilt resorna- och väldigt genomtänkt. Jag förstår att det ligger väldigt mycket arbete bakom dina framgångar med bloggen! Jag hoppas att det fortsätter lika bra under 2019! 😀

  • Tack! Jag har lagt ned drygt 2000 timmar under 2018. Kul att du inspireras av det jag skriver. Om du har några önskemål om resmål får du gärna säga till 🙂

 13. Vad kul att det har gått så bra för dig! Har du kunnat försörja dig på bloggen då eftersom du tog ett friår? Är det enbart med hjälp av SEO som bloggar har vuxit eller har du arbetat men någon annan slags marknadsföring?

  • Tack! 🙂 Jag kunde inte försörja mig på den. Men man kan säga att jag tjänade in pengarna som jag investerade för att bygga upp bloggen. I det stora hela så är det just SEO som varit avgörande med ca 70%. Men jag har även aktivt byggt mitt personliga varumärke i diverse resegrupper på Facebook och svarat på frågor utan att spamma vartenda inlägg med mina länkar. 2019 är tanken att jag ska satsa mer på att marknadsföra bloggen mot en bredare målgrupp.

 14. Vilken fantastisk jobb du har lagt ner på bloggen,förstår att det har varit kämpigt men värt det.Håller tummarna att detta nya året kommer bli ännu bättre

 15. Wow! Låter som ett helt fantastiskt år du haft med mycket bloggande och fixande, kul att ha en så stor blogg/community om Resor 👍🏻🌐 själv har jag bara varit i de nordiska länderna, aldrig ”utomlands” eller ”solsemester” 😔 får läsa din blogg mer och få lite inspiration 🙌🏻 Hongkong vore en dröm och även USA! Ha en trevlig kväll

  • Tack! Ja det har varit ett händelserikt år med mycket jobb. Att ha besökt de nordiska länderna är nog fler än många Thailandsresenärer har besökt. Man behöver inte resa långt för att uppleva storslagna saker. Men jag förstår att du vill besöka USA och Hongkong. Kul att du gillar bloggen! 🙂

 16. Wow vad kul att läsa om hur du började med denna blogg och hur du gjorde för att det skulle bli bra. Du har hunnit rest en del och se mycket fint. ser fram emot att fortsätta följa dig 🙂

 17. Asså förlåt men 124 flygresor?? En utomlandsresa uppfyller hela konsumentkvoten för hela året, det innebär inga nya kläder, inget kött, ingen bil etc för resten av året. Menar absolut inget illa mot dig personligen men vi alla behöver tänka på vår planet, om du vill ha en planet kvar att utforska eller vill att dina barn ska ha en planet att utforska måste du tänka över dina flygvanor. Jag blir så jävla ledsen när jag läser sånt så kan verkligen inte hålla käften, men jag hoppas att du förstår att jag inte menar något illa.

  • Jag tar absolut inte illa upp. Utan ser det snarare som konstruktiv kritik med utgångspunkt från dina perspektiv. Däremot har vi skilda uppfattningar om flygets egentliga miljöpåverkan. Även om jag så klart är införstådd med att all förbränning av fossila bränslen är av ondo.

 18. Wow vad roligt att du lyckats så bra, verkligen! Underbart när man ser hur det går bra och hur de växer<3 vilket härligt år du verkar haft<3 kram!

 19. Wow, vilket fantastisk liv och vilket jobb du lagt ner på din portal. Bra jobbat 👍
  Vilka resor ändå som du gjort. Ska bli intressant att följa dig 👍

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.