Balttour 2019 – Samt nya resmål och visioner

11
44
Balttour riga 2017

Balttour

I oktober tipsade jag om fyra internationella resemässor i Finland och Baltikum som jag var inbjuden till som pressrepresentant. Under helgen besökte jag Balttour som arrangerades för 26:e gången i ordningen. Mässan var uppdelad i två stora hallar där totalt 470 utställare från 41 länder representerade och marknadsförde sina hemländer och regioner.

Där den ena hallen var inrymde litauiska och internationella researrangörer, flygbolag, hotell, spaanläggningar, outdoor företag och andra former av resmål. Medan den andra hallen var helt avsedd för för de lettiska regionerna Latgale, Vidzeme, Kurzeme och Zemgale samt Riga. Dessutom erbjöds provsmakning av lokala vingårdar, bryggerier och matproducenter.

Nya resmål och visioner

Baltikum är förvisso en liten men ack så intressant region på andra sidan Östersjön. Tre länder som har mycket mer att erbjuda än sina huvudstäder Tallinn, Riga och Vilnius. För vad sägs om makalöst vacker och orörd natur, spännande historia som vävs samman med vår egen, för att inte tala om både kultur och mattraditioner.

Under mässan hade jag många intressanta samtal, visitkort bytte ägare och diskussioner om framtida samarbetsprojekt tog sin början. Helt enkelt knöts många kontakter med litauer, estländare, georgier, slovener, slovaker, ukrainare, uzbeker och andra nationaliteter som alla representerade turistnäringen.

 • Vingårdar – flera mindre lokala vingårdar.
 • Bryggerier – flera mindre lokala bryggerier.
 • Vandringsleder – flera vandringsleder.
 • Tågresor – både inom Baltikum men även till Ryssland.
 • Hotell – flera familjeägda hotell runt om i Baltikum.
 • Spaanläggningar – olika spaanläggningar som erbjuder allt från massage till varma källor.
 • Historiska platser – Baltikum är fullt av historiska platser med så väl svensk anknytning som sovjetiska militärbaser.
 • Städer – Baltikum har ett flertal intressanta städer utöver sina huvudstäder.

Vad vill du läsa om från de Baltiska länderna? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

11 COMMENTS

 1. Vad intressant min farmor kommer från Estland. Så jag har tillbringat många sommar runt Paldiski. Om du inte har varit där så måste du åka dit 😍 Underbart på sommaren gå upp i fyren och köp rökt fisk nere i Hamnen.

  • Ah tack för alla tips 😀 Jag har planerat in Paldiski samt närliggande områden. Så jag ska absolut gå upp i fyren och köpa rökt fisk nere i hamnen.

 2. Väldigt mkt att se i Estland Lettland och Litauen Senast besökte jag Vilnius sept 18. Hann även med att utforska områden utanför stan tex Trakai, Ja gärna mera om baltstaterna. Minns en underbar vandring i en NP en bit bortom Tallin. I Riga häftiga museum

  • Kul att du tycker det 🙂 Trakai är verkligen en vacker och intressant plats. Det kommer mycket om Baltikum och Finland på sikt. Och precis som du skriver finns det många spännande och intressanta museum.

 3. Thanks for your content about the fair. I look forward to working with you and showing you my homeland and places that you haven’t visited yet. We see on Friday my friend, hopes the trip will be pleasant and safe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.