När är egentligen den bästa tiden att besöka Karibien?

6
2056
Bästa tiden att besöka Karibien
Bästa tiden att besöka Karibien

När är egentligen den bästa tiden att besöka Karibien?

Visste du att Karibien består av mer än 7.000 öar? Alla har sina regionala kulturer, aktiviteter och till viss del även unik natur. Det finns med andra ord mycket att tänka på när du planerar inför din resa. Med andra ord är det högst individuellt när det faktiskt är den bästa tiden att besöka Karibien. Vill du resa så billig som möjligt, uppleva kulturella händelser eller bara fly från vinterkylan? I den här guiden får du tips som gör det enklare att planera din resa.

När är vädret bäst i Karibien?

I likhet med andra regioner med ett tropiskt monsunklimat delar även Karibien i en regnperiod och en torrperiod. Där regnperioden sträcker sig från början av maj fram till slutet av november. Dock är vädret stabilt med en medeltemperatur runt 30 °C. Och det är ovanligt att kvicksilvret sjunker under 20 °C med undantag för vissa bergsregioner.

Vanligtvis faller det mer nederbörd uppe i bergsområden som Blue Mountains på Jamaica, än vad det gör på plattare destinationer som Aruba. Vilket innebär att du sannolikt kommer få stå ut med korta men intensiva eftermiddagsregn, som kan skilja sig åt rejält även på samma ö.

Med det sagt är det vanligt att Turks- och Caicosöarna, Aruba, Anguilla, Bonaire samt Brittiska Jungfruöarna får lite mindre nederbörd än andra öar. Medan öar som Puerto Rico, Antigua, St. Lucia, Barbados och Grenada tenderar att få mest nederbörd under regnperioden.

Dessutom är det viktigt att ta hänsyn till passadvindarna från Afrika, som kyler ner luften under vintermånaderna. Särskilt om du planerar att besöka Puerto Rico och brittiska Jungfruöarna i sydöstra Karibien. Om du vill ha värme under den perioden ska du hålla dig till de norra och västra delarna av Karibien.

Ett tips är besöka Caymanöarna, Aruba och Curaçao som tenderar att vara varmare än genomsnittet under vintern. Medan Puerto Rico, Dominikanska republiken och Turks- och Caicosöarna vanligtvis är lite svalare.

Bästa tiden att besöka Karibien

Resa under orkansäsongen

Den officiella orkansäsongen i Karibien sträcker sig vanligtvis från 1 juni fram till 30 november. Varav majoriteten av stormarna främst drar in mellan september och oktober. Men låt inte det avskräcka dig från att besöka Karibien även under den perioden. Var bara uppmärksam på vädervarningar och välj helst öar i sydöstra Karibien som Aruba, Curaçao, Barbados och Grenada vilka vanligtvis löper en liten risk att drabbas av stormar.

Om du vill veta mer om orkansäsongen rekommenderar jag att du även läser mitt inlägg: Orkaner i Karibien – Det här bör du veta innan du reser. Där jag förklarar mer ingående hur vädret ter sig i Karibien under den perioden och vad du bör tänka på.

Bästa tiden för att undvika folkmassor

Du kanske antar att lågsäsongen främst sträcker sig från september till oktober? Men faktum är att högsäsongen drar igång först i maj, när sommarvärmen börjar dra in över öarna och håller i sig fram till att september.

Vintermånaderna är inte bara en dra tid om du vill undvika folkmassorna. Det är också ett bra tillfälle att hitta bra hotellerbjudanden och prisvärda flygresor. Dessutom är det den torraste perioden under året och bjuder på tillförlitligt solsken och värme.

Karneval Karibien

Stadsfester och karnevaler i Karibien

Om inte du inte bara vill slappa på stranden med en Piña colada, utan faktiskt uppleva den karibiska kulturen, finns det nästan alltid någon stadsfest eller karneval du kan besöka. Du behöver egentligen bara välja rätt destination för att hitta vad du söker.

I stort sett har varje ö sin egna karneval, som vanligtvis också till stor del är en stadsfestival med egna lokala traditioner. Oavsett månad på året finns det alltid något att uppleva och delta i någonstans i Karibien. Här under listar jag några kultur- och musikevenemang du kan uppleva under en resa till Karibien.

  • Våren

Varje år hålls Saint Lucia Jazz Festival, som gästas av de stora artisterna inom modern jazz. Det hålls konserter på stora utomhus scener såväl som bohema inomhuskonserter. Förutom musik kan du även delta i workshops och andra festligheter med fokus på mat och dans som är mist lika viktiga inom Saint Lucian- kulturen.

  • Sommar

Det är ingen nyhet att Jamaica är känt för reggae. Under sommaren går Jamaica Reggae Summer Fest av stapeln i Montego Bay. Där både lokala och internationella artister delar scen. Festivalen pågår under 6 dagar och det arrangeras även mängder med strandfester och konserter. 

  • Höst

Visst, Key West, i Florida är känt som Conch Republic. Men det är antagligen bara Turks- och Caicosöarna som har tillägnat trumpetsnäckan en egen festival. Den startade 2004 för att dra besökare till Blue Hills som är ön Providenciales äldsta bosättning. Under festivalen tillagar lokala restauranger traditionella maträtter, dessutom tar den karnevalliknande stadsfesten över med musik och dans på gatorna.  

  • Vinter

Trinidad carnival, är den ursprungliga karnevalen i Karibien. Det exakta datumet för när den hålls ändras varje år. Men den drar alltid igång klockan 16 på en måndag eller tisdag, före Askonsdagen. Under karnevalen översvämmas gatorna med karnevalklädda besökare som deltar i paraderna. Festligheterna innefattar även musik och dans fram till Askonsdagen.

När är det billigast att besöka Karibien?

Normalt sett är september den billigaste månaden att boka boende i hela Karibien. Priserna varierar från plats till plats men medelpriset för ett bättre hotellrum sjunker till $209 jämfört med $360 ​​ De billigaste flygresorna till destinationer runt om i Karibien hittar du mellan januari och mars.

Slutsats

Som du nu har läst är det svårt att säga när den bästa eller sämsta tiden är att besöka Karibien. Även om orkansäsongen trots allt bjuder på sina utmaningar gäller det mest bara att vara lite flexibel när det gäller att välja vilken eller lika öar du vill resa till.

***

Vilken av öarna i Karibien drömmer du om att få besöka? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

6 COMMENTS

 1. Åh jag älskar Karibien! Vi har besökt flera av öarna och vädret brukar nästan alltid bara toppen när vi har varit där 😎🌴🍍🍹

  • Ja det hade faktiskt varit riktigt häftigt. Även om turister tyvärr inte respekterar grisarna. Tydligen har det varit stora problem med både det ena och det andra. Men förhoppningsvis har COVID-19 gett grisarna lite andrum.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.