Allt du behöver veta inför ditt första besök på Riga Zoo

8
93
Riga Zoo | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Riga Zoo | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seRigas nationella zoologiska trädgård

När frågan kommer om vad man inte får missa i Riga så är det alltid två saker som nämns. Nämligen Centralmarknaden i de gamla zeppelinarhangarerna och Gamla stan i sin helhet. Vilket jag så klart också rekommenderar under ett besök i Riga.

Men nästan aldrig nämns Rigas nationella zoologiska trädgård som enligt mig är är en riktigt bra men framförallt prisvärd djurpark. Men entré på endast 7€ för vuxna och 5€ för barn över 4 år. Dessutom ligger Riga Zoo på bekvämt avstånd från Gamla stan i Riga.

Allt som behövs är en kort resa med spårvagn eller buss för att komma hit. Lite kuriosa kan även nämnas, Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs ansågs vara den absolut bästa djurparken i Hela Sovjetunionen. Idag ägs djurparken av Rigas kommun. Djurparken är även en viktig del i arbetet med att bevara och återplantera flera hotade djurarter.

Riga Zoo | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Riga Zoo | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seDjuren

Riga Zoo med sina 16,4 hektar, 3.270 djur från 486 arter kan hålla vem som helst sysselsatt i timmar. Här finns allt från exotiska skalbaggar till giraffer och afrikanska lejon. Och ett flertal byggnader som rymmer spännande djur från världens alla hörn. Eftersom att de olika husen på kartan har lettiska man, har jag valt att grovt översätta dessa efter vad det finns för djur där inne för att det ska bli mer lättöverskådligt.

 • Reptilhuset

  I reptilhuset finns många terrarium med åtskilliga arter av pilgiftgrodor,sköldpaddor och mycket mer.

 • Krokodilhuset

  I tropikhuset har man byggt upp en autentisk regnskog där med exotiska växter, ett flertal olika arter av alligatorer och krokodiler.

 • Akvariet

  Stor samling av inhemska och exotiska fiskar.

 • Fågelhuset

  Här finns allt från papegojor till fågelarter som jag inte ens vet namnet på.

Riga Zoo | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Riga Zoo | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seTips för barnfamiljen

Riga Zoo är perfekt för barnfamiljen. Det är enkelt att åka spårvagn ut till djurparken. Men om ni bara reser till Riga över dagen med Tallink så kan det bli lite tajt med tid om ni även vill se mer av Riga. Men om ni funderar på att bo på hotell i Riga så kan jag varmt rekommendera Park Inn Residence Riga Barona – One-bedroom Apartment.

Riga Zoo ligger i Mežaparks bokstavligen betyder skogsparken. Och det är verkligen ett naturskönt område med många lekparker, promenadstråk och cykeluthyrning.

 

Riga Zoo | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seMat och restauranger

Precis som i de flesta djurparkerna så kan man inte riktigt förvänta sig gourmetmat. Utan det mesta är anpassat efter barn och barnfamiljer. När djurparken invigdes 1914 fanns storslagna planer på att bygga en luxuös restaurang med utsikt över sjön Ķīšezers där vattenlevande djur skulle visas upp och en konstgjord ö skulle byggas.

Men eftersom att det saknades finansiering och första världskriget hade startat. Bestämde man sig istället för att bygga en större kaffe paviljong som idag fungerar som restaurang. Jag betalade €6 för allt på brickan. Och det var faktiskt godare än det kanske ser ut med pommes, korv och råkostsallad.

Riga Zoo | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seRiga Zoo, över hundra år som djurpark

Redan 1908 bildades en kommitté för att samordna bildandet av en djurpark i Riga. Och i april 1911 tilldelades 16,4 hektar mark vid sjön Ķīšezers västra strand för ändamålet. Riga Zoo öppnade för allmänheten den 14:e oktober 1912 och hade då 267 djur från 88 olika djurarter. Många djur donerades till parken från andra djurparker runt om i Europa. Så 1914 hade antalet djur vuxit till 538 och nya arter hade tillkommit.

Men i slutskedet av första världskriget 1917 stängdes djurparken efter att tyska armén i augusti hade ockuperat Riga. Efter kriget etablerades ett läger för föräldralösa och fattiga barn i parken. Men den 29:e december 1932 bildades en ny kommitté och djurparken återöppnades den 24 september 1933, då med 124 djur från 48 olika arter.

1938 hade antalet djur ökat med 106 olika arter. Under andra världskriget stängde djurparken under den Sovjetiska ockupationen. Men trots brinnande krig mellan Hitler och Stalin så klarade både djur och byggnader sig utan skador. Så den 9 november 1944 kunde man återigen öppna upp portarna för allmänheten till parken.

1950 anlades ett nytt stort akvarium och 1955 inleddes ett projekt med att expandera parken och möta tillväxten av nya djur. Men det misslyckades tydligen. Och först mellan 1980 till 1985 byggdes ett flamingohus och ett björnhus.

1987 hade djurparken 2.150 djur från 401 arter. 1988 påbörjades ett projekt för att återinföra lövgrodan i sydvästra Lettland. Det har lett till att det numera finns vilda lövgrodor på flera platser runt om i landet. Efter att Lettland återfick sin självständighet från Sovjetunionen 1991 genomgick djurparken en svår period med sjunkande besöksantal från 250.000-300.000 per år så sjönk antalet besökare till 100.000.

För att locka tillbaka besökarna började Riga Zoo med flera utvecklingsprojekt och ett strategiskt arbete med PR för att öka besöksantalet igen. 1992 anslöt sig Riga Zoo till den Europeiska paraplyorganisationen för bevarande av vilda arter och avelsprogram European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). Under 1990-talet och 2000-talet renoverades parken och många nya byggnader och hägn byggdes.

Riga Zoo | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seČabulītis Europas äldsta Mississippialligator

Čabulītis (*1935 †21 augusti 2007) var en amerikansk Mississippialligator som skänktes till Riga Zoo 1935. Man antar att han var mellan 1-3 år vid ankomsten. Han blev 2,9 meter lång och vägde 140 kg. En Mississippialligator i det vilda kan en fullvuxen hane nå en längd på 4-4,4 meter och en vikt på upp till 227 kg. Medan en en fullvuxen hona når en längd på 2,5-3 meter med en vikt på upp till 91 kg. Den tyngsta hannen som registrerades i Florida mellan 1977 och 1993 vägde 473 kg tung den största honan hade en vikt av 129 kg.

Om man grovt översätter hans lettiska namn Čabulītis så betyder det ungefär söt och ömtålig varelse. Vilket är ganska passande eftersom att han vägrade äta levande djur eller djur som hade päls/fjädrar kvar. Annars åt han normalt cirka 1,5 kg nötkött två gånger i veckan och en hel kyckling en gång i veckan.

Under de sista 10 åren av sitt liv förlorade Čabulītis alltfler tänder och hans rörelser blev långsammare. Trots att en mississippialligator lever lika mycket på land som i vatten så tillbringade han den mesta tiden nere i sin pool eftersom att han hade svårt att röra sig på land. Han dog dock av en kortare tids lungsjukdom och hjärtsvikt. Idag har han en minnestavla i krokodilhuset och hans skett finns att beskåda.

Även i Sverige hade vi en välkänd Mississippialligator som kallades Smilet. Som levde i ett av akvariumen på Sjöfartsmuseet i Göteborg 1924 – 1987.  En gipsavgjutning av Smilet finns numera på Naturhistoriska museet.

Riga Zoo | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seBiljetter och öppettider

Riga Zoo är öppet öppet 365 dagar om året. Datumen för sommar- och vintersäsong varierar år från år så dubbelkolla alltid öppettiderna. Samtliga byggnader är handikappanpassade och det är lätt att ta sig fram med barnvagn.

 EntrénTropikhusetBesökare kan stanna fram till
Sommartid10:00-18:0011:00-18:45Fram till kl 19:00
Vintertid10:00-16:0011:00-16:45Fram till kl 17:00
24 och 31 december10:00-14:0011:00-14:45Fram till kl 15:00

Tips: Du får 15% rabatt vid entré för 1-3 biljetter mot uppvisande av Club One-kort från Tallink & Silja Line.

Entrépriser 

 • Vuxen 18+ år: 7€
 • Student 5€
 • Pensionär 69+ år: 5€
 • Barn 4-18 år: 5€
 • Barn under 2 år går in gratis.

Hitta hit

Adress

Riga Zoo Meža prospekts 1, LV-1014, Riga, Lettland

(N 57 ° 00’333 ”, E 24 ° 09’438”)

Med kollektivtrafik;

Du kan komma hit med spårväg nr 11, med buss nr 9 och med buss nr 48.

Hemsida 

www.rigazoo.lv/en

 

Har du besökt Riga Zoo? Eller har du tips om någon annan djurpark som är värd ett besök? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Eller lämna en kommentar om jag har missat något viktigt i min guide. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

8 COMMENTS

 1. Hur har jag kunnat missa det här? Vi åker till Riga i början av augusti och barnen kommer älska den här överraskningen ❤

  • Ja och Baltikum har många trevliga städer och rutter som är perfekt om man åker husbil. Kuriska näset har några fina campingplatser.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.