Birka – Vikingastaden: Sveriges första riktiga stad

1
160
Birka | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Anskarkorset | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seBirka – Vikingastaden

Hösten 1993 satt jag fascinerad framför Vetenskapens Värld och lyssnade när arkeologen Björn Ambrosiani  redogjorde för sommarens utgrävningar av den svarta jorden på Björkö. Sen dess har jag haft Birka på min bucket list. Men varför det tog mig nästan 24 år att faktiskt besöka Vikingastaden är en gåta.

Birka anlades troligen runt år 750 som en vikingatida handelsplats i Svearnas rike och användes fram till slutet av 970-talet. Man vet inte helt säkert varför Birka övergavs, men det finns två teorier som anses mer vedertagna.

Den ena bygger på att Sigtuna övertog den betydande rollen som handelsplats i Mälaren. Eftersom att Sigtuna var mer strategiskt belägen och därmed mer lättförsvarad. Den andra teorin bygger på att landhöjningen försvårade handelsvägarna till Birka eftersom att båtarna blev större.

Under början av vikingatiden var Mälaren en vik till Östersjön. Idag är landhöjningen idag 5 m.ö.h och Mälaren har har blivit Sveriges tredje största insjö med sina 70 cm m.ö.h. Det har inneburit att det som under vikingatiden var stadsbebyggelse vid strandkanten nu ligger flera hundra meter upp på land.

Birka vikingastaden | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seResa till Birka från Stadshusbron

Vad jag känner till så är det enbart Strömma Turism & Sjöfart AB som arranger resor ur till Birka på Björkö från flera platser runt om i Mälaren. Men det går självklart att besöka Björkö med egen båt och anlägga vid gästbryggan.

Själv reste jag från Stadshusbron som ligger några minuters promenad från Stockholm C. Jag betalade 395 kr för båtresan tur och retur till Birka. I priset ingår även entré till museet och en guidad visning av forskningsområdet. Visst är det en del pengar, men med rabatt och familjepaket blir det ändå en prisvärd sommarutflykt.

Birka vikingastaden | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seEn del rekonstruerat Birka

Som en del i museiverksamheten har man även rekonstruerat några olika hus i naturlig storlek. Vilket ger en bra bild av hur det vikingatida Birka kan ha sett ut. Man har utgått ifrån arkeologiska fynd som gjorts i den svarta jorden. Platsen där husen har byggts upp var under vikingatiden havsbotten.

Birka vikingastaden | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seGå sakta över fälten, ty här vilar fördes ben 

Den svarta jorden har fått sitt namn av det över två meter tjocka kulturlager som har färgats av tusentals eldstäder och flertalet husbränder. Än idag kan man se den den gamla stadsvallen som skyddade staden från Hemlanden. Som nu mer utgör Sveriges största forntida gravfält med över 3.000 registrerade skelett-/och bränngravar.

Anskarkorset | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seAnsgarskorset och gruppen som jag gick guidningen med

År 1834 restes Anskarkortet till tusenårsminnes av benediktinermunken Anskars första missionsresa till Birka. Korset restes på Borgberget i anknytning till den gamla borganläggningen. Från Birkaborgen i söder hade man milsvid utsikt över de omgivande havet. Vilket var väldigt strategiskt för att upptäcka fientliga skepp så att staden kunde mobilisera sig för strid.

Enligt helgonlegenden så eftersände Sveakungen Björn en kristen missionär år 829. Vid ankomsten begav sig Anskar först till kungsgården på Adelsö för att få Björns tillstånd att få missionera i Birka. Där Anskar sedan grundade en kristen församling i staden.

Till missionsbiskop för sveaväldet utsågs år 832 en släkting till Bbo vid namn Gautbert. Han uppförde därefter en kyrka på Birka vilket bidrog till att skaran av kristna ökade under hans första tid. Men de som inte övergett asatron tvingade snart honom att fly från riket. När Anskar sen återvände år 852 fann han sin församling i upplösning. Men han lyckades återupprätta ett kapell på den mark som den dåvarande Sveakonungen Olof skänkte församlingen.

Strömma kanalbolag | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seMat ombord på Strömma 

Redan ombord på båten ut mot Birka ropades det ut att man skulle förbeställa maten om man ville äta ombord på vägen tillbaka till Stockholm. Så jag insåg att det skulle vara trevligt med en bit mat och beställde deras kycklingen med färskpotatis och rödvinssås för 175 kr inklusive dryck. Vilket var ett trevligt inslag på den två timmar långa hemresan.

Du kan resa till Birka med Strömma från Klara Mälarstrand i Stockholm, Hovgården, Mariefred, Härjarö och Södertälje. Läs mer om resorna på Strömma.se


Har du besökt Birka eller rest med Strömma? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Eller lämna en kommentar om jag har missat något viktigt i min guide. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagramför fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.