Birka – Vikingastaden: Sveriges första riktiga stad

Anskarkorset | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seBirka – Vikingastaden

Enda sedan jag satt bänkad framför Vetenskapens Värld hösten 1993. Och fascinerat lyssnade när arkeologen Björn Ambrosiani redogjorde för sommarens utgrävningar av den svarta jorden på Björkö. Så har jag haft Birka på min bucket list för att besöka den forna vikingastaden. Men varför tog det mig nästan 24 år att ta mig i kragen och faktiskt åka ut till Sveriges första stad är en gåta.

Birka anlades troligen runt år 750 som en viktig handelsplats i Svearnas rike och användes fram till slutet av 970-talet. Man vet inte helt säkert vart Birka övergavs, men det finns två teorier som anses mer vedertagna. Den ena bygger på att Sigtuna övertog den betydande rollen som handelsplats i Mälaren då Sigtuna var mer strategiskt belägen och lättförsvarad. Den andra teorin bygger på att landhöjningen (idag 5 m.ö.h) försvårade handelsvägarna till Birka då båtarna blev större. Under början av vikingatiden var Mälaren en vik till Östersjön. Men är idag Sveriges tredje största insjö med sina 70 cm över havsnivån.

Birka vikingastaden | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seResa till Birka från Stadshusbron

Vad jag känner till så är det enbart Strömma Turism & Sjöfart AB som har arrangerade resor ut till Birka från ett flertal platser i Mälaren. Men det går självklart att besöka Björkö med egen båt och anlägga vid gästbryggan. Av naturliga själ så valde jag att resa från Stadshusbron i några minuter från Stockholm C. När jag skulle boka min båtresa samma morgon som jag skulle åka. Så ville inte Strömmas bokningsportal fungera när jag försökte använda mig av rabattkoden på 25% som ICA-kortet erbjöd. Och det gick inte heller att boka till fullpris.

Så det slutade med att jag trots allt fick betala fullt pris 395 kr ombord på båten. För den summan ingår båtresan tur och retur till Björkö, entré till museet och en guidad visning av forskningsområdet. Och visst är det en del pengar, men med rabatt och familjepaket blir det ändå en prisvärd sommarutflykt.

Birka vikingastaden | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seEn bit rekonstruerat Birka 

Som en del av museet så har man även rekonstruerat några olika hus i naturlig storlek. Vilket ger en bra bild av hur det vikingatida Birka kan ha sett ut bassetar på arkeologiska fynd i den svarta jorden. Platsen där husen idag är uppbyggda var under vikingatiden havsbotten.

Birka vikingastaden | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seGå sakta över fälten, ty här vilar fördes ben 

Den svarta jorden har fått sitt namn av de över två meter tjocka kulturlagren som har färgats av tusentals eldstäder och ett flertal husbränder. Och utgör Birkas egentliga stadsplanering som är belägen några hundra meter bortanför museet. Än idag så kan man fortfarande se den gamla stadsvallen som skyddade staden. Och utgjorde gränsen som skilde de levande från Hemlanden. Som nu mer utgör Sveriges största forntida gravfält med över 3.000 registrerade skelett- och bränngravar. Från Birkaborgen i söder hade man milsvid utsikt över de omgivande havet. 1834 så restes Ansgarskorset till tusenårsminnet av Anskars ankomst till Birka.

Anskarkorset | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seAnsgarskorset och gruppen som jag gick guidningen med

År 1834 restes det så kallade Anskarkorset på Borgberget i anknytning till den gamla borganläggningen för att markera tusenårsminnet av benediktinermunken Ansgar’s första missionsresa till Birka. Enligt helgonlegenden så eftersände Sveakonungen Björn en kristen missionär år 829. Vid ankomsten begav sig Anskar först till kungsgården på Adelsö för att få kungens tillstånd att verka i Birka. Där Anskar sedan grundade en kristen församling. Till missionsbiskop för sveaväldet utsågs år 832 en släkting till Ebo vid namn Gautbert som sedan grundade en kyrka i Birka. Skaran av kristna ökade under Gautberts första tid. Men de asatroende folket tvingade honom att fly ur riket. År 852 så återkom Anskar och fann sin församling i upplösning men lyckades återupprätta den och bygga ett kapell på mark som den dåvarande Sveakonungen Olof skänkte församlingen.

Strömma kanalbolag | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seMat ombord på Strömma 

Redan ombord på båten på väg mot Birka så ropades det ut att man skulle förbeställa måltiden om man ville äta ombord på vägen tillbaka till Stockholm. Så jag insåg att det skulle vara trevligt med en bit mat och beställde kycklingen med färskpotatis och rödvinssås för 175 kr inkl dryck. Knappast en kulinarisk höjdare då det fattades många smaker. Men ändå ett trevligt inslag på den två timmar långa hemresan.

1 kommentar

Lämna en kommentar

You have to agree to the comment policy.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.