Boka SJ 1 klass eller SJ 2 klass? 

6
69

SJ-1klassBoka SJ 1 klass eller SJ 2 klass?

Jag har lärt mig att det inte alls behöver bli så dyrare att åka SJ 1 klass jämfört med SJ 2 klass. Så i det här blogginlägget tänkte jag gå djupare i ämnet och förklara min ståndpunkt. För jag har märkt att det ofta kommer spydiga kommentarer när jag föreslås för sällanresenärer att de bör boka SJ 1 klass biljett direkt. 

Så i följande exempel utgår jag ifrån att vi ska göra en tågresa från Stockholm C upp till Falun C för att besöka Skid-VM. En tågresa som tar 2 timmar och 40 minuter ombord på ett InterCity tåg. För det intressanta är att Snabbtågen verkar ta 8 minuter längre tid på sig att komma fram?

324 VS 529 kr

Med enkel mattematik kommer vi fram till att det skiljer 205 kr mellan att resa lite bekvämare och stillsammare i SJ 1 klass. Men det är nu som det börjar bli intressant -> för nu ska vi börja räkna ner den egentliga prisskillnaden mellan de två olika biljetterna.

SJ reserveraGrundpris + 49 spänn för platsbiljett

Jag har märkt att de flesta som bokar sina tågbiljetter totalt stirrar sig blinda på de billigaste biljetterna i SJ 2 klass. Men vad folk inte verkar ha i åtanke är att det inte ingår någon platsreservation i SJ 2 klass. Förutom på Snabbtågen som dessutom är dyrare att resa med. Så när man har kommit så här långt i biljettbokningen kommer erbjudandet om att för 49 kr extra få en numrerad sittplats. Vilket kan vara skönt att ha så man slipper riskera att stå eller sitta i vestibulerna större delen av tågresan.

Nu är prisskillnaden nere i 156 kr mellan SJ 2 klass och SJ 1 klass. Och som svensk kommer du med stor sannolikhet besöka bistron för att köpa en kopp kaffe. För det är ju trots allt en tågresa på över två och en halv timme. Och ha då i åtanke att en kopp kaffe kostar 20 kr! Då är vi nere i 136 kr i skillnad mellan biljetterna för kaffe ingår i din SJ 1 klass biljett.

A11I slutändan så är 1 klass 116 kr dyrare

Dricker du två koppar kaffe är plötsligt prisskillnaden endast 116 kr. För delen med SJ 1 klass är alltså att du får platsreservation. Fritt kaffe i bistron om du inte väljer varmchoklad eller en kopp té istället. En annan fördel är att det är 1+2 sittning på de flesta InterCity tågen och ombord på X2000. Så om man utnyttjar förmånen att dricka två koppar kaffe/varmchoklad/té så är prisskillnaden 116 kr. Dessutom så har du även tillgång till SJ:s lounger i Stockholm, Malmö och Göteborg.

6 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.