Tågguide — Så bokar du enklast tågbiljetter i Spanien

4
449
Tågbiljetter i Spanien
Tågbiljetter i Spanien

Resa med tåg i Spanien — hur du bokar biljetter och andra tips

Planerar du att resa med tåg i Spanien? I den här guiden kommer du få tips och råd om vad du bör tänka på när du bokar tågbiljetter i Spanien. Det spanska järnvägsnätet är med europeiska preferenser glest. Men täcker ändå upp det spanska fastlandet och binder samman Spaniens större städer med undantag för Torrevieja och Marbella.

Den statliga tågoperatören Renfe har sitt huvudkontor i Madrid, som även är navet i det spanska järnvägsnätet. Härifrån utgår majoriteten av Renfe AVE höghastighetståg samt övriga Intercitytåg. Andra viktiga järnvägsknutar finns i Barcelona, Valencia, Zaragoza och Sevilla

Så om du planerar en tågsemester i Spanien är Madrid en bra start. Med andra ord kan du på bara några timmar kombinera tapaskvällar i Madrid med stränderna Barcelona. Förutom tågresor i Spanien kan du även resa med internationella direkttågförbindelser till Frankrike och Portugal. Vilket är perfekt om du reser med ett Interrailkort och vill uppleva mer av Europa.

Köpa tågbiljetter i Spanien

Renfe.com är den officiella webbplatsen för att köpa tågbiljetter i Spanien. Dock verkar många uppleva tekniska problem om de inte använder spanska kredit-/betalkort för att betala tågbiljetterna. Dessutom är den engelska översättningen inte helt korrekt, vilket kan göra webbplatsen omständlig att använda.

Därför rekommenderar jag att du bokar dina tågbiljetter via en etablerad bokningsbyrå som Omio eller Trainline istället. Dessutom finns båda bokningssidorna på svenska och accepterar alla kredit-/betalkort utan problem. Efter betalningen levereras sedan dina e-biljetter som PDF direkt till den mejladress du anger vid bokningen, dessutom kan du samla alla dina biljetter i respektive app.

När du bokar via Omio och Trainline visar exakt samma biljettpris som Renfe.com. Men du får betala en mindre serviceavgift som i sammanhanget är försumbar. Väl ombord på tåget visar du bara upp din e-biljett som vanligt på din mobil/surfplatta. Alternativt kan du välja att hämta ut en pappersbiljett på tågstationen.

Renfe.com

Renfe.com är den officiella webbplatsen för att boka tågbiljetter i Spanien. Dock verkar många uppleva tekniska problem om de inte använder spanska kredit-/betalkort. Sen är inte den engelska översättningen av webbplatsen korrekt. 

Omio

Omio är en bokningssida där du kan jämföra priser för tåg bus och flyg i Europa. När du söker en resa kommer du få flera ruttförslag och prisalternativ. Du kan även boka genomgående internationella tågbiljetter som innefattar flera tågbolag. Tjänsten finns på Svenska och visar priser i kronor.

När du bokar tågbiljetter betalar du en serviceavgift på 2 euro. Besök Omio för att söka biljetter eller läs min guide om Omio där jag går igenom hur du använder tjänsten. 

Trainline

Trainline är en bokningssida för tågresor i Europa där du enkelt kan boka tågbiljetter i 36 länder. När du söker en resa kommer du få flera ruttförslag och prisalternativ. Du kan även boka genomgående internationella tågbiljetter som innefattar flera tågbolag. Tjänsten finns på Svenska och visar priser i kronor.

När du bokar tågbiljetter betalar du en serviceavgift på 3% av det totala biljettpriset. Besök Trainline för att söka biljetter eller läs min guide om Trainline där jag går igenom hur du använder tjänsten. 

Interrail

Om du vill resa mellan flera länder eller endast resa i Spanien är ofta ett Interrailkort ett prisvärt alternativ. Besök Interrail för att köpa ditt kort eller läs min guide om Interrailkort där jag går igenom hur du använder tjänsten. 

Tågstationen

Om du föredrar att boka dina tågbiljetter över disk har alla tågstationer i Spanien det alternativet eller via biljettautomater. 

Hur du välj rutt

Oavsett om du planerar att resa mellan en eller flera städer en tågsemester i Spanien är tillvägagångssättet det samma. Omio och Trainline har en inbyggd reseplanerare där du enkelt kan se vilka ruttalternativ som finns, restid samt vad tågbiljetterna kostar.

Vill du endast resa mellan större städer i Spanien kan du ofta resa direkt med Renfe AVE höghastighetståg. Dock bör du vara uppmärksam på att vissa längre tågresor med vanliga Intercitytåg kan innebära ett tågbyte på någon av de större tågstationerna. Men det framgår tydligt när du bokar tågbiljetter via Omio eller Trainline.

  • Madrid – Sevilla
  • Madrid – Málaga
  • Madrid – Barcelona
  • Madrid – Valladolid
  • Madrid – Valencia
  • Madrid – Alicante

Bästa priset

I Spanien klassificeras tåg grovt som antingen höghastighetståg, långdistanståg eller regionaltåg. Prissättningsstrukturen för tågbiljetter är dynamisk med undantag för de regionaltåg som normalt trafikerar kortare sträckor och har alltid fast pris.

Renfe AVE höghastighetståg

Renfe AVE kör i hastigheter upp emot 300 km/h och förbinder större städer i Spanien med varandra. Priserna är dynamiska vilket innebär att en tågbiljett som ena dagen kosta 25 euro kan kosta 80 euro om du bokar biljetten några dagar senare. 

Intercity tåg

Långdistanstågen förbinder större städer med medelstora och mindre städer i Spanien. Priserna är dynamiska vilket innebär att en tågbiljett som ena dagen kosta 12 euro kan kosta 50 euro om du bokar biljetten några dagar senare.

Regionaltåg

Regionaltågen förbinder mindre städer med större städer. Biljettpriserna för dessa tåg är fasta och det finns ingen anledning att boka dem tidigt.

Tågklasser i Spanien

När du planerar att resa med tåg i Spanien bör du även ta hänsyn till dina preferenser och budget eftersom att du kan välja mellan tre olika reseklasser — Preferente, Turista Plus och Turista.

Preferente

Preferente motsvarar 1 klass på spanska tåg. Ombord på Renfe AVE höghastighetståg ingår servering av varma måltider och dryck samt access till Refne lounger på större tågstationer i biljettpriset. 

Turista Plus – premium 2 klass

Turista Plus är en premium 2 klass ombord på Renfe AVE höghastighetståg med samma platser som i Preferente, men utan måltidsservice eller access till Renfe lounger. 

Turista

Motsvarar 2 klass och är det billigaste alternativet ombord på tåg i Spanien. 

När du bokar tågbiljetter i Spanien bör du även vara ta hänsyn till om du vill resa flexibelt eller inte. Eftersom att villkoren för bokningsklasserna skiljer sig åt.

Flexibel

Flexibel är den dyraste bokningsklassen som tillåter dig att fritt ändra din avgångstid eller avboka din tågresa mot en låg avgift.

Promo Plus

Promo Plus är en billigare bokningsklass än Flexibel och tillåter dig att fritt ändra din avgångstid eller avboka din tågresa mot en högre avgift. 

Promo

  • Promo är den billigaste bokningsklassen men tillåter dig varken ändring av avgångstid eller avbokning.

Tågstationer

Större städer i Spanien har fler än en tågstation

De flesta stora städer i Spanien har mer än en järnvägsstation så se till att du går till rätt station eller så kan du vara i för en dyr överraskning.

Madrid

Estación de Atocha är Spaniens största centralstation och utgör navet för det spanska järnvägsnätet och alla Renfe AVE höghastighetståg. Från Madrid avgår dagligen flera höghastighetståg till den franska staden Marseille. 

Barcelona

Estació de Barcelona-Sants är Barcelonas centralstation som är Spaniens näst mest trafikerade tågstation och är en viktig järnvägsknut. Från Barcelona avgår dagligen flera höghastighetståg till den franska huvudstaden Paris. 

Valencia

Valencia-Joaquín Sorolla är en viktig järnvägsknut för Renfe AVE höghastighetståg till Madrid och Sevilla. 

Zaragoza

Zaragoza–Delicias är en viktig järnvägsknut för Renfe AVE höghastighetståg till Madrid och Barcelona. 

Sevilla

Santa Justa är en viktig järnvägsknut för Renfe AVE höghastighetståg till Madrid och Barcelona och för Málaga och Granada i söder.

Internationella tåg

Från Spanien kan du resa till Frankrike och Portugal med internationella direkttåg.

Tåg till Frankrike

Kan du inte välja mellan Spanien eller Frankrike? Varför inte kombinera Barcelona i nordöstra Spanien och Toulouse i södra Frankrike? Som en extra bonus får du dessutom se den vackra bergskedjan Pyrenéerna genom tågfönstret. Förutom makalös arkitektur och god mat är Toulouse en perfekt utgångspunkt för dig som vill vandra i Pyrenéerna.

Avståndet mellan Barcelona och Toulouse är 394 km. Spanska Renfe och franska SNCF trafikera gemensamt städerna med höghastighetståg. Restiden med tåget är 3 timmar och 13 minuter.

Tåg till Portugal

Från Madrid avgår ett nattåg till Portugals huvudstad Lissabon. Om du hellre reser med dagtåg finns även den möjligheten att men det innebär ett tågbyte i städerna Badajoz och Entroncamento resan tar nästan 11 timmar inklusive tågbyten.

***

Drömmer du om att tågsemestra i Spanien? Lämna gärna en kommentar här under. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta inlägg från världens alla hörn!

4 COMMENTS

 1. Jag älskar Spanien 😍 Varför skriver du om platser jag vill resa till? 😅 Nu drömmer jag om en tågsemester där också.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.