Bokat: Luciafirande i Helsingfors samt julmarknad i Tallinn

2
59
Tallink M/S Star | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Tallink Star Business Lounge | Grattis Världen - Reseblogg | www.grattisvarlden.seLuciafirande i Helsingfors samt julmarknad i både Helsingfors och Tallinn

Min planering inför årets besök på julmarknader är i full gång! Än så länge så har jag bokat in Luciafriande och julmarknad i Helsingfors, samt två besök på julmarknaden i Tallinn. Men som vanligt så har jag lyckats kasta in en twist med en veckas intensivt resande.

Förra året så fick jag två gift vouchers av Finnair i samband med att jag flög med dem till Tallinn. Då först min resväska blev försenad ett dygn och sedan min hemresa från Helsingfors blev inställd. För några veckor sedan så bokade jag en resa till Prag för den ena vouchern på €175. Men vad skulle jag göra med min andra vouchern på €45? Till slut så bestämde jag mig för att nappa på Finnairs erbjudande med en tur och retur till Helsingfors från Stockholm (biljettpriserna börjar från 745 kr).

Tanken slog mig i helgen att det antagligen arrangeras ett traditionellt Luciafriande i Helsingfors den 13 december? Och mycket riktigt så kröntes årets Lucia Domkyrkan klockan 17:00. Varpå hon sedan skrider ner för Domkyrkans trapp till Senatorsämbetet innan Lucia-kortegen avgår från Senatstorget och fortsätter längst Alexandersgatan – Mannerheimvägen – Södra Esplanaden ner till Salutorget.

Julmarknad i Tallinn 

Istället för att flyga hem från Helsingfors samma kväll. Så bestämde jag mig för att förlägga hemresan den 20:e december. Min enda tanke var att jag då skulle kunna klämma in julmarknaden i Tallinn och lösa allt annat efter hand. När man bokar resor för vouchers så måste man ringa Finnairs kundtjänst som är finsk-/engelsktalande och efter en evig väntan med monoton musik. Så smattrar en fras på finska av som jag inte förstår ett ord av. Men vilket jag antar var; Hej, välkommen till kundtjänst du pratar med Noora hur kan jag hjälpa dig? Jag säger att jag vill boka en resa samt att jag har alla flight nummer klara.

Hon kontrollerar att jag är införstådd att det inte ingår incheckat bagage i Light biljetterna. Så jag förklarar mina något kryptiska resplaner om att jag ska både hem till Stockholm och hinna besöka Tallinn under veckan men att jag inte löst hur bara. Hon skrattar till och önskar mig en trevlig resa och frågar om adressen till min blogg.

Nu när jag har fått planera lite så har jag kommit fram till följande.

 • 13 Flyg till Helsingfors med Finnair 
 • 13 Fira Lucia i Helsingfors 
 • 13 Båten till Tallinn 
 • 13 Sova på Park Inn 
 • 14 Spendera dagen i Tallinn 
 • 14 Flyga hem till Stockholm med SAS 
 • 18 Båt till Tallinn (eventuellt båt till Riga istället och sen flyg till Tallinn) ?
 • 19 Spendera dagen i Tallinn 
 • 19 Bo på Park Inn 
 • 20 Ta båten till Helsingfors 
 • 20 Julmarknad i Helsingfors 
 • 20 Flyga hem med Finnair 

Jag har länge tänkt testa någon av färjorna som trafikerar färjelinjen mellan Helsingfors och Tallinn. Så nu är det ju ett perfekt läge att faktiskt göra det! Totalt finns det 5 rederier som binder samman Europaväg 67 över Finska viken som börjar i Helsingfors och slutar i Prag 1630 km bort. Så nu har jag bokat överresa från Helsingfors till Tallinn med M/S Viking XPRS. Tyvärr så tar katamaranen Viking FSTR vinteruppehåll den 22 oktober. Men desto bättre så är jag inbokad på M/S Megastar och ska testa deras Business lounge.


Har du besökt någon av julmarknaderna? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram. För fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn!

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.