Bonustorsdag – En ny guide varje torsdag kl 18:00

11
106
Bonustorsdag
Bonustorsdag

Bonustorsdag – En ny guide till ett bonusprogram varje torsdag kl 18:00

Det finns en seglivad myt om att bonusprogram endast fungerar om man spenderar mycket pengar. Vilket inte riktigt stämmer, men det krävs en del kunskap och planering för att maximera fördelarna! Jag har utforskat det här träsket sedan 2013. Det har gett mig en hel del kunskap som jag så klart gärna delar med mig av till dig. Så att du också ska kunna resa lite längre, lite bekvämare, men mycket billigare! För det är just det allt handlar om i slutändan.

Därför kommer jag nu på torsdag (5 juli) kl 18:00 publicera den första guiden i min nya bloggserie Bonustorsdag. Därefter kommer jag varje torsdag publicera en ny guide till ett bonusprogram där vi tillsammans fördjupar oss i de olika bonusprogrammen hos:

 • Flygbolag
 • Hotellkedjor
 • Rederier
 • Hyrbilsföretag
 • Tågbolag

Min tanke är inte att du ska börja plaska omkring i samma samma träsk på jakt efter poäng som jag har gjort nu under några år. Utan snarare ge dig en introduktion till bonusprogrammen och tips om hur du kan dra nytta av rabatter, kampanjer och poängintjäning. Men vem vet, du kanske också kommer börja planera för nästa resa redan när du bokar den första. Med målet inställt på att resa i business class för poäng till priset av en billig ekonomibiljett.

Vad är egentligen grejen med bonusprogrammen?

Om du flyger ibland, bor på hotell eller hyr bil så kan rätt bonusprogram ge dig många fördelar, även när du inte reser. För många bonusprogram är faktiskt fördelaktiga redan från första nivån även om du aldrig kommer använda dem för poängintjäning. Eftersom att du kan få rabatter hos anslutna partners. Det kan vara allt från rabatter på lokala caféer till företräde att kunna köpa biljetter till olika evenemang.

Flygbolag, hotell och hyrbilsföretag har ofta ett nära samarbete med varandra som ger sina kunder att tjäna poäng hos varandra. Om du till exempel bor på Scandic, kan du välja att kreditera dina intjänade poäng till t.ex. SAS Eurobonus.

Hur är bonusprogrammen uppbyggda?

Generellt har ett bonusprogram flera statusnivåer där varje nivå är uppbyggd som ett trappsteg. När du når nästa nivå öppnas nya förmåner upp för dig. Oftast är de olika nivåerna namngivna efter ädelmetaller eller färger. Ju högre nivå, ju exklusivare namn.

Men för att göra det hela lite lurigare är bonusprogrammen baserade på olika modeller beroende på om det är ett flygbolag eller en hotellkedja. Men det finns några gemensamma nämnare som är standard inom respektive bonusmodell:

 • Hotell

När det gäller hotellkedjornas bonusprogram måste du bo ett visst antal nätter under din statusperiod för att nå nästa nivå. Förmånerna på de högre elitnivåerna är ofta fria rumsuppgraderingar, fri frukost (på hotell där den inte ingår), tillgång till hotellets lounger etc. En hake är att du måste boka direkt hos hos hotellen för att tjäna poäng. Läs mer om problemet med hotellkedjornas bonusprogram

 • Flygbolag

Flygbolagens bonusprogram är uppdelade i två former av poäng som man måste skilja på. Dels de statusgrundande baspoängen som endast tjänas vid flygresor. Om du är medlem hos ett flygbolag kan du även tjäna baspoäng på resor med andra flygbolag som är anslutna till samma flygbolagsallians.

Den andra typen av poäng är bonuspoäng som inte är statusgrundande. Bonuspoäng intjänas hos flygbolagens partners som hotellkedjor, anslutna butiker etc. Men båda poängtyperna är skapar ett gemensamt saldo som du kan använda för att boka bonusresor, uppgradera dina flygbiljetter, boka hotellnätter, hyrbilar och mycket annat. 

 • Hyrbilar

  När det gäller hyrbilar så är det som med hotell, du måste hyra ett visst antal gånger per år för att nå en högre nivå. Men fördelen är att du kan välja att tjäna poäng till ditt bonusprogram hos både hotellkedjor, flygbolag och tågbolag.

 • Tågbolag och rederier

Hos tågbolag och rederier är det ofta annorlunda. Det är oftast alla poäng du tjänar vid bokningen och vid inköp ombord statusgrundande. SJ:s bonusprogram SJ Prio har även ett kreditkort som ger dig statusgrundande på alla dina inköp som görs med kortet. 

Hur fungerar det i praktiken?

Vi tar som exempel att du vill resa till Deli i Indien och därför har du valt att börja samla poäng till Finnairs bonusprogram Finnair Plus. Du vet nu att du tjänar poäng när du flyger med Finnair. Men eftersom att Finnair ingår i flygbolagsalliansen Oneworld kan du tjäna poäng på resor med t.ex. British Airways.

Men även när du flyger inrikes i Sverige med BRA som har ett codeshare samarbete med Finnair. Om du behöver hyra bil så har de stora hyrbilsfirmorna ofta kampanjer där du kan tjäna stora bonusar. Ska du boka hotell, men inte vill eller kan boka rum hos de stora hotellkedjorna? Då är ett hett tips att du bokar hotell via Rocketmiles.com som är en hotellbokningssajt som låter dig tjäna bonuspoäng.

Om du vill resa till Helsingfors, Tallinn eller Riga? Då kan ett medlemskap i Tallink & Silja Lines bonusprogram Club One vara ett hett tips! Just eftersom att eftersom att Club One ger riktigt bra förmåner och rabatter på flera restauranger, museum och sevärdheter i ständerna.

Rabatter som du kan utnyttja även om du inte åker på kryssning. Du kan i själva verket flyga till Helsingfors med Finnair eller BRA och fortfarande tjäna poäng samtidigt som du drar nytta av rabatterna genom Clube One.

Statusmatchning och kraftiga rabatter

Status matchning är nog den bäst bevarade hemligheten bland oss frekventa resenärer. När man t.ex. har nått guldnivån hos SAS öppnas en ny värld! Nu kan du börja skörda frukterna av ditt hårda arbete.

En status matchning är precis vad det låter som: Du kontaktar flygbolag B och berättar att du har status hos flygbolag A. Men att du gärna vill få samma status även hos flygbolag B eftersom att du vill börja resa med dem. Men varför skulle ett annat flygbolag bara ge dig ett guldkort utan att du har förtjänat det? Just för att du har bevisat för flygbolag B att du är en lojal kund hos deras konkurrent. Därför vill flygbolag B också värva dig som kund!

Precis på samma sätt fungerar det hos hotellkedjorna. En annan rolig detalj är att om du har status hos ett flygbolag är det många hotellkedjor som är glada över att kunna erbjuda dig matchning mot motsvarande elitnivå i deras egna bonusprogram. Just för att du uppenbart reser mycket och därför sannolikt även spenderar många nätter på deras hotell.

Hyrbilsföretagen är lite som bläckfiskar och kastar ut sina tentakler åt alla håll samtidigt. Har du status hos ett flygbolag, hotellkedja eller tågbolag. Varsågod! Här har du ett medlemskap på premium nivån!

BONUSTIPS: Tjäna tusentals bonuspoäng på dina hotellnätter med Rocketmiles!

Hur började allt med bonusprogram för mig då?

Jag hamnade som sagt i det här träsket 2013 när jag på allvar förstod fördelarna med att tänka långsiktigt när det kommer till resor. Tidigare hade jag nöjt mig med att enbart resa så billigt som möjligt och det här med bekvämlighet kom ofta i andra hand. Nu reser jag uteslutande med alliansanslutna flygbolag, bokar bara hotell där jag tjänar poäng.

Men det bästa av allt, jag kan resa billigare tack vare att jag har förstått hemligheten bakom dessa bonusprogram. Och det är lika angenämt varje gång att glida förbi de långa köerna på flygplatserna, koppla av i en lounge och kunna boka billiga billiga business class biljetter. Det samma gäller så klart när jag checkar in på hotell och får en fri rumsuppgradering samt en välkomstgåva eller kan blida iväg med en premiumbil från Avis till priset av ekonomibilen eftersom att jag blivit uppgraderad.

Inlägg som ingår i Bonustorsdag

Här under listar jag alla mina tidigare guider:


Samlar du poäng till något bonusprogram? Lämna gärna en kommentar här under och berätta om dina erfarenheter. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

11 COMMENTS

  • Haha ja om du nosar upp ett väldigt udda ryskt flygbolag så lovar jag att skriva en guide till deras FFP. Om du inte redan har gjort det så kolla upp Uzbekistan Airways. Där snackar vi höga krav och minimalt linjenät!

    • Låter som ett självmordsuppdrag! Men överlever vi det så finns det mängder med obskyra flygbolag runt om i Afrika. Framförallt mindre bushbolag som både startar och landar på smala banor mitt i ingenstans.

 1. Riktigt Bra !! Kommer absolut att läsa din torsdags inlägg. Precis som du säger så orkar jag inte sätta mig in i poängträsket. Flyger ofta till Kreta och lite inom Sverige. Har nyttjat lite poäng hos Norwegian men där kan man bara drag av lite pengar på nästa resa. Men det finns förmodligen något mer och bättre som jag har missat. ha det fint //Kicki

  • Tack! Nej det är nog få utanför den här ”frequent flyer bubblan” som har något direkt intresse att gräva i det här själva. Själv är jag lite allergisk mot Norwegian mest eftersom att de inte är anslutna till någon av de stora allianserna. Men just Norwegian Rewards är nog bland de första programmen som jag kommer skriva om.

   Lite beroende på hur mycket du flyger i övrigt så tror jag att grekiska Aegean Airlines program Miles+Bonus skulle passa dig. Det blir förvisso en mellanlandning i Aten, men det skulle nog ge dig ett guld inom Star Alliance ganska snabbt.

 2. Intressant serie! Jag lär mig gärna mer. Min man och jag samlar poäng med SAS och försöker därmed alltid flyga med bolag i Star Alliance som de tillhör. Satsar än så länge inte på någon särskild hotellkedja men samlar gratisnätter via Hotels.com vilket jag tycker fungerar bra.

  • Tack! kul, det kommer bli en hel del tips och trix. När det gäller SAS så är grekiska Aegean Airlines program Miles+Bonus grymt bra om man vill nå guldnivå inom Star Alliance. Men är det främst poängintjäning till Eurobonus så är deras kreditkort ett riktigt bra sätt att tjäna snabba poäng. Men allt sånt här kommer så klart någon torsdag framöver, jag räknar med att det kommer bli runt 30+ guider.

 3. Så generöst! Tror många blir jätteglada för de guiderna. Hos oss handlar det just nu inte alls om sånt resande, men bra att kunna rekommendera till andra och själv kanske hoppa på längre fram.

  • Tack! Det är jag också rätt säker på om inte annat hoppas jag att det hjälper någon. Jag tror nog att ni ändå kan ha nytta av lite medlemskap. Just för att många museum, sevärdheter etc ger skapligt bra rabatter med rätt plastkort.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.