Bonustorsdag – En ny guide till ett bonusprogram varje torsdag kl 18:00

Bonustorsdag – En ny guide till ett bonusprogram varje torsdag kl 18:00

Det finns en seglivad myt om bonusprogram bara fungerar om du spenderar mycket pengar, vilket inte riktigt stämmer. Men det krävs en del kunskap och planering för att du ska kunna maximera din poängintjäning. Jag har utforskat det här bonusträsket sen 2013 vilket har gett mig kunskaper som jag gärna delar med mig av till dig som följer Grattis Världen. Så att DU också ska kunna resa lite längre, lite bekvämare men mycket billigare!

Därför kommer jag nu på torsdag (5 juli) klockan 18:00 publicera det första inlägget i min helt nya bloggserie Bonustorsdag. Där jag sen varje torsdag kommer lägga ut en guide till ett bonusprogram där vi tillsammans fördjupar oss i de olika bonusprogrammen hos:

 • Flygbolag
 • Hotell
 • Rederier
 • Hyrbilar
 • Tågbolag

Min tanke är inte att du ska plaska runt i samma ankdamm som jag har gjort i några år nu. Utan snarare ge dig en introduktion till bonusprogrammen och tips om hur du kan dra nytta av rabatter, kampanjer samt poängintjäning. Men vem vet, du kanske också kommer att börjar planera för nästa resa redan när du bokar den första. Med målet inställt på att du ska resa i business class för poäng till priset av en billig ekonomibiljett.

Vad är egentligen grejen med bonusprogrammen?

Om du flyger ibland, bor på hotell eller hyr bil så kan rätt bonusprogram ge dig många fördelar även när du inte reser. För många bonusprogram är faktiskt fördelaktiga redan på första nivån eftersom du kan få rabatter hos anslutna partners. Det kan vara allt från att du får rabatt på lokala caféer till företräde att köpa biljetter till olika evenemang.

Flygbolag, hotell och hyrbilsföretag har ofta ett nära samarbete med varandra och låter sina kunder få möjligheten att tjäna poäng hos varandra. Om du till exempel bor på Scandic så kan du välja att kreditera dina intjänade poäng till t.ex. SAS Eurobonus.

Hur är bonusprogrammen uppbyggda?

Generellt så har bonusprogram flera nivåer där varje statusnivå är uppbyggda som ett trappsteg. När du når nästa nivå öppnas nya fördelar upp för dig. Ofta så är de olika nivåerna namngivna efter ädelmetaller eller färger (ju högre nivå, ju exklusivare namn).

Men för att göra det hela lurigare så är det bonusprogrammen baserade på olika modeller beroende på om det är ett flygbolag eller ett flygbolag. Men det finns gemensamma nämnare som är standard inom respektive bonusmodell:

 • Hotell

  När det gäller hotellens bonusprogram så måste du bo ett visst antal nätter under ett år för att nå upp till nästa nivå. Förmånerna på de högre nivåerna är ofta rumsuppgraderingar, frukost (där den inte ingår), tillgång till hotellens lounger etc.

 • Flygbolag

  Bonusprogrammen hos flygbolagen är uppdelade i två typer av poäng som man måste skilja på. Dels statusgrundande baspoäng som tar dig till nästa statusnivå som du tjänar genom att resa med flygbolaget. Du kan även tjäna baspoäng hos andra flygbolag som är anslutna till samma flygbolagsallians.

  Den andra typen av poäng är bonuspoäng som inte är statusgrundande. Bonuspoäng tjänar du tjänar hos flygbolagets partners. Men båda poängtyperna skapar ett gemensamt saldo som du kan använda för att boka bonusresor, uppgradera dina flygbiljetter, boka hotellnätter, boka hyrbilar och mycket annat.

 • Hyrbilar

  När det gäller hyrbilar så är det som med hotell, du måste hyra ett visst antal gånger per år för att nå en högre nivå. Men fördelen är att du kan välja att tjäna poäng till ditt bonusprogram hos både hotellkedjor, flygbolag och tågbolag.

 • Tågbolag och rederier

  Hos både tågbolag och rederier så är det ofta lite annorlunda. Där är oftast alla poäng du tjänar vid bokningen och vid inköp ombord statusgrundande.

Hur fungerar det i praktiken?

Vi tar som exempel att du vill resa till Deli i Indien och därför har du valt att börja samla poäng till Finnairs bonusprogram Finnair Plus. Du vet nu att du tjänar poäng när du flyger med Finnair. Men även med andra flygbolag inom Oneworld. Planerar du att flyga inrikes i Sverige? Då kan du även tjäna poäng med BRA. Om du behöver hyra bil så har de stora aktörerna ofta kampanjer där du kan tjäna stora bonusar. Ska du boka hotell men inte vill eller kan boka rum hos de stora hotellkedjorna? Då är ett hett tips att du bokar hotell via Rocketmiles.com som är en hotellbokningssajt som låter dig tjäna bonuspoäng.

Om du ska resa till Helsingfors så kan ett medlemskap i Tallink & Silja Lines bonusprogram Club One vara ett hett tips! Just eftersom att Club One ger riktigt förmånliga rabatter på flera ställen runt om i staden. Rabatter som du får även om du inte reser med bolaget i fråga. Så du kan helt enkelt flyga till Helsingfors och tjäna poäng men samtidigt dra nytta av rabatter genom ett annat bonusprogram.

Statusmatchning och kraftiga rabatter

Status matchning är nog den bäst bevarade hemligheten bland oss frekventa resenärer. När du har kommit upp till guldnivån hos SAS så öppnas en helt ny värld! Nu kan du börja skörda frukterna av ditt hårda arbete.

En status matchning är precis vad det låter som: Du kontaktar flygbolag B och berättar att du har status hos flygbolag A. Men att du gärna vill få samma status även hos flygbolag B. Men varför skulle ett annat flygbolag bara ge dig ett guldkort utan att du har förtjänat det? Just för att du har bevisat för flygbolag B att du är en lojal kund hos deras konkurrent. Därför vill flygbolag värva dig som kund också!

På precis samma sätt fungerar det hos hotellkedjorna. En annan rolig detalj är att om du har hög status hos ett flygbolag så är många hotellkedjor glada över att kunna erbjuda dig en hög medlemsnivå även i deras bonusprogram. Just för att du uppenbart reser mycket och därför sannolikt spenderar många nätter på deras hotell.

Hyrbilsföretagen är lite som bläckfiskar, och kastar ut sina armar åt alla håll samtidigt. Har du status hos ett flygbolag, hotell eller tågbolag, varsågod här har du medlemskap på premiumnivån!

>BONUSTIPS: Tjäna tusentals bonuspoäng på dina hotellnätter med Rocketmiles!

Hur började allt med bonusprogram för mig då?

Jag hamnade som sagt i det här träsket 2013 när jag förstod fördelarna med att tänka långsiktigt när det kommer till resor. Tidigare så hade jag nöjt mig med att enbart resa så billigt som möjligt och det här med bekvämlighet kom i andra hand. Nu mer reser jag uteslutande med alliansanslutna flygbolag, bokar nästan bara hotell där jag kan tjäna poäng. Framförallt så utnyttjar jag väldigt ofta kampanjerna som kommer tätt och erbjuder mig möjligheten att kunna boka löjligt billiga resor.

Men det bästa av allt, jag kan resa billigare tack vare att jag faktiskt har förstått hemligheten bakom alla dessa bonusprogram. Och det är lika angenämt varje gång att glida förbi de lååånga köerna på flygplatserna, koppla av i en lounge och kunna boka billiga business class biljetter. Samma sak när man checkar in på ett hotell och får en rumsuppgradering och en välkomstgåva.

Samlar du poäng till något bonusprogram? Lämna gärna en kommentar här under och berätta om dina erfarenheter. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

11 kommentarer

  1. Haha ja om du nosar upp ett väldigt udda ryskt flygbolag så lovar jag att skriva en guide till deras FFP. Om du inte redan har gjort det så kolla upp Uzbekistan Airways. Där snackar vi höga krav och minimalt linjenät!

    1. Låter som ett självmordsuppdrag! Men överlever vi det så finns det mängder med obskyra flygbolag runt om i Afrika. Framförallt mindre bushbolag som både startar och landar på smala banor mitt i ingenstans.

 1. Riktigt Bra !! Kommer absolut att läsa din torsdags inlägg. Precis som du säger så orkar jag inte sätta mig in i poängträsket. Flyger ofta till Kreta och lite inom Sverige. Har nyttjat lite poäng hos Norwegian men där kan man bara drag av lite pengar på nästa resa. Men det finns förmodligen något mer och bättre som jag har missat. ha det fint //Kicki

  1. Tack! Nej det är nog få utanför den här ”frequent flyer bubblan” som har något direkt intresse att gräva i det här själva. Själv är jag lite allergisk mot Norwegian mest eftersom att de inte är anslutna till någon av de stora allianserna. Men just Norwegian Rewards är nog bland de första programmen som jag kommer skriva om.

   Lite beroende på hur mycket du flyger i övrigt så tror jag att grekiska Aegean Airlines program Miles+Bonus skulle passa dig. Det blir förvisso en mellanlandning i Aten, men det skulle nog ge dig ett guld inom Star Alliance ganska snabbt.

 2. Intressant serie! Jag lär mig gärna mer. Min man och jag samlar poäng med SAS och försöker därmed alltid flyga med bolag i Star Alliance som de tillhör. Satsar än så länge inte på någon särskild hotellkedja men samlar gratisnätter via Hotels.com vilket jag tycker fungerar bra.

  1. Tack! kul, det kommer bli en hel del tips och trix. När det gäller SAS så är grekiska Aegean Airlines program Miles+Bonus grymt bra om man vill nå guldnivå inom Star Alliance. Men är det främst poängintjäning till Eurobonus så är deras kreditkort ett riktigt bra sätt att tjäna snabba poäng. Men allt sånt här kommer så klart någon torsdag framöver, jag räknar med att det kommer bli runt 30+ guider.

 3. Så generöst! Tror många blir jätteglada för de guiderna. Hos oss handlar det just nu inte alls om sånt resande, men bra att kunna rekommendera till andra och själv kanske hoppa på längre fram.

  1. Tack! Det är jag också rätt säker på om inte annat hoppas jag att det hjälper någon. Jag tror nog att ni ändå kan ha nytta av lite medlemskap. Just för att många museum, sevärdheter etc ger skapligt bra rabatter med rätt plastkort.

Lämna en kommentar

You have to agree to the comment policy.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.