Cadillac Ranch – Historien om tio halvt begravda Cadillacs

9
150
Cadillac Ranch Amarillo Texas Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Cadillac Ranch – Historien om tio halvt begravda Cadillacs

Det finns minst sagt många udda konstinstallationer runt om i världen och Cadillac Ranch vid historiska Route 66 utanför Amarillo, Texas är knappast ett undantag. 1974 skapade konstnärstrion Chip Lord, Hudson Marquez och Doug Michels från konstnärsgruppen Ant Farm.

En offentlig konstinstallation genom att helt enkelt halvt begrava tio olika Cadillac modeller från åren 1949 till 1963 med motorhuven ner i marken. Bilarna till konstverket hade antingen köpts billigt, skänkts eller varit skrotbilar som tillsammans skapade en tidslinje över utvecklingen av The Tailfin era, som är typisk för dåtidens nyskapande bildesign. 

Cadillac Ranch Amarillo Texas Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Den ultimata epoken av amerikans bildesign

Tailfin, är ett begrepp som beskriver vad som anses vara den ultimata epoken av amerikansk bildesign. Den omfattar både 1950-talet och 1960-talets djärva linjer och tilltagna fenor. Toppåren anses ha varit mellan åren 1955 fram till 1961. 

Designtrenden spred sig snabbt till biltillverkare även här i Europa vilket syns tydligt på bilmodeller från den tidsepoken. Om du inte riktigt förstår vad jag menar så behöver du bara besöka första bästa cursing. 

Cadillac Ranch Amarillo Texas Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Cadillac Ranch lever vidare och du kan vara en del av konsten

Cadillac Ranch var ursprungligen placerad mitt ute på ett vetefält. Men 1997 flyttade hela anläggningen till sina nuvarande plats, tre kilometer väster ut intill vägen Interstate 40. Anledningen var för att Amarillo hade börjat expandera.  

If it had been sited in a remote place, Chip Lord said, it would be pristine today. ”And no one would have seen it, Doug Michels added. We wanted it to be an interactive monument, so people could express themselves.

Idag ligger Cadillac Ranch på privat mark. Men besökare välkomnas och uppmanas även att måla graffiti eller på andra sätt dekorera bilarna. Som sedan länge har mist sin originalfärg.  På så vis utvecklas och förnyas konstverket hela tiden. 

Bilarna har även skriftat i färg genom åren. Vid ett tillfälle målades samtliga tio bilar helt vita för att medverka i en TV-reklam. En annan gång målades dem helt rosa för att fira Stanleys fru Wendys födelsedag. När Ant Farm-konstnären Doug Michels gick bort, målades bilarna helt svarta för att sörja hans bortgång.  

Cadillac Ranch Amarillo Texas Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Fem tips inför ditt besök

 • Ta med färg! Att måla på bilarna uppmanas som sagt. Vilket gör 
  Cadillac Ranch för hela familjen. Om du inte har med dig egna färger så finns det ofta halvfulla sprayflaskor på marken. Dessutom brukar andra besökare gärna dela med sig av sina brukar.  
 • Lämna inte kameran i bilen, för hur ofta ser du tio Cadillacs som sticker upp ur marken? Helt enkelt ett perfekt ställe för att ta foton till Instagram. 
 • Var beredd på att det antingen kommer vara lerigt eller dammigt. Cadillac Ranch ligger ute på ett stort jordfält helt utan gräs.  
 • Stå i medvind, för det finns inget som hindrar blåsten och det ät lätt att få färg på kläderna. Så om du inte vill se ut som en färgglad hippie när du åker därifrån bör du tänka dig för. 

Har du besökt Cadillac Ranch? Eller vill du läsa fler såna här inlägg? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

9 COMMENTS

 1. Jag var lite sugen på att åka förbi där när vi var på roadtrip, men det låg lite väl långt ifrån den väg vi planerat så det blev aldrig så. Tyvärr, för det verkar helt klart rätt häftigt 😛

  • Ja det ligger som sagt lite off. Men det är riktigt coolt att besöka. Framförallt träffar man andra som åkt en omväg bara för att se bilarna 🙂

 2. Vilket roligt inlägg!😁 Jag visste inte ens att det här konstverket/besöksmålet existerar, utan kikade i din blogg om du hade skrivit något om Texas. Om jag någonsin är i närheten ska jag besöka detta!😊

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.