Snabbvisit på Carlsbergs museum i Köpenhamn

0
188
Carlsbergs museum | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

.Carlsberg MuseumSnabbvisit på Carlsbergs museum i Köpenhamn

Carlsbergs museum i Köpenhamn är nog ett resmål som passar de flesta som gillar öl. Nej det är inget litet och genuint hipster mikrobryggeri. Men ändå väldigt intressant som resmål och jag tror att det intresserar både dig och andra som följer Grattis Världen. 

Jag gjorde ett snabbesök i samband med min mellanlandning i Köpenhamn på väg hem från vår katastrofala resa till Warszawa. Redan kvällen innan så bestämde jag mig för att göra ett spontanbesök på Carlsbergs Museum, Dels för att jag aldrig besökt det tidigare trots att jag besökt Köpenhamn många gånger. Från Kastrup Airport tar man sig smidigt och billigt in till Københavns Hovedbanegård. Där man hittar de karakteristiska röda sightseeingbussarna med sina hop-on-hop-off hållplatser som alltid finns och lömskt väntar på att få sluka ont ovetandes turister.

Carlsbergs museum Elefantporten

Det är ingen dålig slogan som Carlsberg har valt att försöka leva upp till. Men nog allt har bryggerijätten lyckats skapa sin egna myt sedan 1847. Och med ett helt eget museum så är det ganska enkelt att ytterligare ge grund för sin noga utarbetade storytelling kring sitt varumärket.

Elefantporten har fått sitt namn efter de fyra elefanterna i granit som håller upp tornet. Tornet byggdes i samband med att det nya brygghuset uppfördes 1901. Ursprungligen så fungerade tornet som en dekorativ vattenreservoar för den nya brygghallen. Idén till elefanterna kom från Carlsbergs grundare Carl Jacobsen som hade blivit inspirerad av den gråtande elefanten på torget Piazza della Minerva i Rom. Och för den uppmärksamme Aftonbladet läsaren så kan man tydligt se att ett liksidigt kort har smugit sig in och pryder två av elefanterna.

Men innan någon PK-riddare (som ser fascister bakom varje gathörn var den än går) får en hjärtinfarkt och börjar vifta vilt med rasistkortet. Skrikandes att Carlsberg minsann eldade med barn i stora ugnar för att kunna brygga öl på 1940-talet. Så kan Grattis Världen agera historielärare här för dessa vänstertomtar. Symbolen som du kallar hakkors är en del av den asiatiska kulturen. Och återfinns inom många religioner som en symbol för solen i allmänhet.

Carlsbergs museum Tydligen är det viktigt att informera besökarna

När jag väl befann mig inne i själva hjärtat av museet (där man kan köpa sitt krimskrams som bevis på att man faktiskt varit på plats och gärna visar upp det med en T-shirt). Så blev jag full i skratt när tjejen i entrédisken tydligt markerade vart det gick att få sina två gratis öl samt ölprovningen som ingår i priset. Och nog behövdes dem för att återställa vätskebalansen till normala nivåer i den danska sommarvärmen.

I övrigt så kändes hela turen ganska så turistanpassad med inslag av en viss charm. Då man fick mysa runt med ett glas nyuppstartad och kall bira i en plastmugg. Så nog kommer jag att göra ett återbesök på detta museum över den ädla konsten att förvandla malt, humle, jäst och vatten till den gyllene drycken.

Carlsbergs museum | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Carlsbergs museum Turistjippo men dricka kall bira

För den som vill veta mer om rundturen på museet eller som bara känner för att dricka kall bira. Så är det bara att besöka hemsidan Visit Carlsberg. Men den som förväntar sig en regelrätt ölprovning i stil med en whiskyprovning på ett destilleri i Skottland lär bli besviken. Det här är ett turistjippo som de allra flesta danskarna nog är stolta över.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.