Allt du behöver veta inför ditt besök på Central Park Zoo

5
209
Central Park Zoo
Central Park Zoo

Central Park Zoo

Om du planerar en resa till New York så är chansen stor att du har ett besök på Central Park Zoo inplanerat på din bucket list. Därför delar jag med mig av sånt som kan vara bra att veta inför ditt fösta besök här. Central Park Zoo är öppet 365 dagar om året och jag har besökt djurparken både sommar- och vintertid. Den stora skillnaden är att utbudet av djur kan variera en aning, under vintern har man isbjörnar och under sommaren grizzlybjörnar.

Trots sin ringa storlek på bara 2.6 hektar så finns det över 150 djurarter representerade. Från två stora grizzlybjörnar till en koloni med sydamerikanska bladskärarmyror. Djurparken ligger nära det sydvästra hörnet av Central Park och är idag en av totalt sju djurparker i New York City. Central Park Zoo är inte den största djurparken, men av de enklaste att nå med kollektivtrafiken från Manhattan.

Central Park Zoo invigdes 1864 och bar då en djurutställning där man visade upp olika exotiska djur för nyfikna New York bor som fick betala 25 cent i inträde. Därmed var den andra allmänna djurparken som öppnade i USA. Den första var Philadelphia Zoo som invigdes redan 1859.

Central Park Zoo | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seDjuren

Central Park Zoo är uppdelat i två delar, Main Zoo och Tisch Children’s Zoo. Det finns även en 4D biograf som visar filmerna Polarexpressen och Planet Earth: Ice Worlds. Djurparken bedriver även ett avelsprogram för hotade djurarter som Tamarin apor, Wyoming paddor, tjockkindade parakiter och röda pandor.

 • Sea Lion Pool

  I hjärtat av Central Park Zoo finns Central Garden & Sea Lion Pool. Där hålls shower med sjölejonen som uppträder med olika cirkuskonster. Det finns även möjlighet att se sjölejonen på riktigt nära håll både ovan och under vattnet.

 • Tropic zone

  I tropikhuset Tropic zone har man byggt upp en autentisk regnskog där flygandehundar, påfåglar och många andra fågelarter flyger fritt. Det finns även många stora terrarium reptiler som fågelspindlar smaragdboaorm, pilgiftgrodor etc. Men även papegojor, fladdermöss, sköldpaddor, krokodiler, alligatorer och mycket mer.

 • Pingvins and seabirds

  Pingvinhuset är tempererat med en stora bassänger där flera pingvinarter från södra jordklotet simmar runt. Men det finns även ett flertal andra arter av sjöfåglar som kan studeras på nära håll.

 • Temperate Territory

  Den största delen av Central Park Zoo utgrs av olika hägn med ett flertal större däggdjur som snöleopard, röda pandor, japanska makaker och mycket mer.

 • Tisch Children’s Zoo

  Är den andra delen av Central Park Zoo, där barnen kan få uppleva tama djur som får, getter, alpackor, vietnamesiska hängbukssvin, ankor och fiskar. Här får barnen även klappa och mata djuren.

Central Park Zoo | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seTips för barnfamiljen

Om du planerar att göra ett besök på Central Park Zoo med barn så kan det vara kul att titta på Dreamworks filmserie Madagaskar som handlar om Lejonet Alex, zebran Marty, den hypokondriske giraffen Melan och flodhästen Gloria som levt hela sina liv i djurparken. Tillsammans med pingvinerna rymmer kvartetten och beger sig ut på storslagna äventyr. Det är nämligen just från Central Park Zoo som djuren rymmer ifrån.

Notera dock att djuren från filmen inte finns representerade på Central Park Zoo! (med undantag för pingvinerna). Senast jag besökte djurparken så var det en mamma som hade lovat sin son att han skulle få se lejon och giraffer. Vilket inte var speciellt lyckat och ingen i deras närhet kunde undvika att höra sonens besvikelse.

Central Park Zoo | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seCentral Park Zoo Escape 1874

Det finns många myter kring Central Park Zoo, varav  Central Park Zoo Escape är den mest kända. Den stora dagstidningen  New York Herald (1835-1924) publicerade den 9 november 1874 en lång artikel. Om att flera djur hade rymt från djurparken, det hade börjat med en noshörning som dödat sin djurskötare och dessutom lyckats rymma. I sin flykt hade den även bidragit till att en isbjörn, en panter, ett Numidianlejon, flera hyenor samt en Bengalisk tiger också hade lyckats rymma. Nu strövade djuren fritt i Central Park och flera människor hade redan dödats.

Den långa artikeln avslutades med orden “Of course, the entire story given above is a pure fabrication. Not one word of it is true”. Journalisten Joseph Ignatius Constantine Clarke hade fått idén till artikeln efter att tidningens chefredaktör Thomas B. Connery hade berättat att han en dag hade sett hur en leopard nästan hade lyckats rymma från sin bur.

Dock var inte skämtet speciellt uppskattat och kritiken mot tidningsägaren James Gordon Bennett Jr. lät inte vänta på sig. Han anklagades från flera håll för att skrämma upp folk i onödan! Artikeln blev snabbt spridd till andra tidningar runt om i USA. Redaktionen hävdade i efterhand att det snarare var deras avsikt hade varit att uppmärksamma den otillräckliga säkerheten som omgärdade parken. Samt att man var förvånade över reaktionen som deras fabulerade historia hade fått.

Central Park Zoo | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seBiljetter och öppettider

Central Park Zoo är öppet 365 dagar om året. Vintersäsongen infaller mellan 4 november och 29 mars. Djurparken är då öppen dagligen mellan kl 10:00-16:30. Under sommarsäsongen, 30 mars till 3 november är djurparken öppen kl 10:00-17:00 på vardagar och 10:00_17:30 på helger. Biljetterna säljs senast 30 min innan stängning. Samtliga byggnader är handikappanpassade och det är lätt att ta sig fram med barnvagn.

 • Vuxen 13+ år: $18
 • Barn 3-12 år: $13
 • Pensionär 65+ år: $ 15
 • Barn under 2 år går in gratis.

Hitta hit

Central Park Zoo ligger nära sydöstra hörnet av Central Park och är lättillgängligt med kollektivtrafik så som tunnelbana och buss. Men om du redan befinner dig på Manhattan kanske en promenad är att föredra.

www.centralparkzoo.com

MED TUNNELBANA

Ta N-, R- eller Q-tåg till stationen Fifth Avenue / 59th Street på Manhattan och gå norrut fyra kvarter till 64th Street. Eller ta Lexington Avenue # 6 tåg till 68th Street / Hunter College station, gå väster 3 kvarter till femte avenyn, ta sedan vänster och gå fyra kvarter söderut.

MED BUSS

Följande bussar stannar på Fifth Avenue, mellan 59: e och 65: e gatorna: M1, M2, M3, M4, M5, M66, Q32.


Har du besökt Central Park Zoo eller har du andra tips för New York? Eller någon fråga? Skriv en kommentar här under. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa Grattis Världen på Instagram. Dela gärna det här blogginlägget med dina vänner.

5 COMMENTS

 1. När vi var i New York för några år sedan så åkte vi runt med cykelchaufför, men något Zoo såg vi aldrig till. Var nog inte tillräckligt långt upp i parken. Det var en kall dag, men samtidigt häftigt att vara i parken som omväxling till alla höga hus och stressiga gator. En oas i NYC! Kul att läsa om zoo:et – vi får besöka det nästa gång!

  • Den ligger lite ”anonymt”, så om man inte letar efter den är den lätt att missta för något annat. Ja Central Park är verkligen en oas på Manhattan. Annars så gillar jag Hell’Kitschen som är en grym stadsdel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.