Dark ’n Stormy – 1800-tals groggen från Bermuda

5
4571
Dark 'n Stormy

Dark ’n Stormy – 1800-tals groggen från Bermuda

Dark ’n Stormy, har blivit näst intill synonym med Bermuda. Groggen är dessutom ögruppens officiella cocktail! Purister kommer påstå att det enda sättet att avnjuta denna genuina nektar är med dess ursprungliga ingredienser.

Om du kan din sprithistoria känner du nog redan till att skeppsbesättningen i den brittiska flottan fick en romranson. Den engelske amiralen Edward Vernon gav dock år 1740 order om att rommen skulle spädas med vatten för att minska det utbredda fylleriet bland besättningen.

Namnet grogg sägs härstamma från att Edward Vernon kallades för Old Grogg bland sin besättningsmännen. Vilket han ska ha fått eftersom att han ofta bar en yllerock av grogram, det engelska namnet för ylletyget kamlott.

Dark ’n Stormy ska ha skapats i slutet av 1800-talet på den brittiska flottbasen Royal Naval Dockyard i Bermuda, när någon törstig och uppfinningsrik sjöman spetsade sin ingefärsöl med rom. Förutom att inhysa flottan fanns även ett ingeförsölsbryggeri vid fortet. Eftersom att ingefära blandat med lime motverkar skörbjugg var det vanligt ombord på fartygen.

Tydligen var det just en skvätt mörk rom som fattades för att göra det perfekt! Andra påstår istället att Dark ’n Stormy uppfanns på Bermuda strax efter första världskriget. Hur det än är med den saken, är det idag en signaturdrink för den avlägsna ögruppen.

Dark 'n Stormy

Det finns bara en rom för en Dark ’n Stormy

Danny Gilbert, en bartender på Elbow Beach Resort, berättade att han har blandat sin Dark ’n Stormy efter originalreceptet sedan 1959. Helt enkelt för att han älskar hur den söta och släta smaken av Black Seal rommen kompletterar den kryddiga Goslings Ginger Beer.

När det kommer till namnet sägs det ha sitt ursprung när ett ”old salt” (slangord för sjöman) påpekade att groggen var färgad som ett ”stormmoln, om inte ens en dåre eller död man skulle segla under”. Med andra ord en Dark ’n Stormy.

Dark ’n Stormy

Om du vill blanda din grogg som Danny Gilbert har gjort sedan 1959 följer du bara hans recept slaviskt! Goslings Black Seal är en fyllig rom med tydliga toner av vanilj och smörkola, den finns att beställa på Systembolaget Nr 86985 för 289 kr. Du kan även beställa Goslings Ginger Beer från samma leverantör.

Ingredienser

  • 5 cl Goslings black rum
  • 2 cl färskpressad limejuice
  • 33 cl Goslings Ginger Beer

Gör så här:

  • 1. Pressa limejuice.
  • 2. Blanda samtliga ingredienser och servera med en limeklyfta. Inte svårare än så!

***

Vilken är din favorit cocktail? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn!

5 COMMENTS

 1. Den tar vi som sheriffen sa 😋 Googlade och beställde en flaska Goslings black rum nu. Hoppas den är lika god som jag föreställer mig bara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.