Modlin Airport (WMI) – lågprisflygplatsen utanför Warszawa

0
97
Modlin Airport | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

 Modlin Airport (WMI)

Att lågprisflygbolag som Ryanair är förlagda till små och skumma flygplatser på orter som ligger långt ifrån resmålet är ingen nyhet. Och genom åren så har jag besökt många flygplatser av varierande storlek. Men Modlin Airport utanför Warszawa tillhör hitintills en av de absolut minsta! När vårt plan på började inflygningen kunde man tydligt se att någon på måfå tappat den lilla flygplatsen mitt ute i kulturlandskapet bland små hus och åkrar. Och det förde mina tankar till 1930-talets småskaliga lantbruk i gamla journalfilmer.

När vi landade på flygfältet så fick vi gå en lång bit för att komma fram till ankomsthallen och tullgenomgången. Det som mötte oss när vi kom fram till vad man skulle kunna kalla ankomsthallen kan nog bara beskrivas som en lada! För det fanns enbart en liten och oansenlig caféhörna med några få väntande taxibilar utanför.

Fakta om Modlin Airport

Flygplatsen Modin byggdes om så sent som 2012 och det märks tydligt att den enbart är uppbyggd för att kunna hantera lågprisbolag som vill trafikera Warszawa så billigt som möjligt.

aksonometria-pietro-710-3009

Modin anlades redan 1937, men då hade polackerna kanske inte heller räknat med att Tyska Luftwaffe skulle använda flygplatsen som bas för sina flygplan under den tyska ockupation av Polen mellan åren 1940-1945. För att därefter falla i Sovjetiska händer.

Men efter Berlinmurens efterlängtade fall och Polens självständighet från det röda styret så fick polackerna åter igen åtnjuta av sin flygplats som de väntat på i nästan 50 år. Men jag kan bara konstatera att det polska luftvapnet troligtvis inte skulle utgöra någon större hjälp vid en eventuell rymdinvasion i stil med Independence Day. Ändå är det något som fascinerar mig med små flygplatser så den var väl värt ett besök.

308

Från flygplatsen går det en modern flygbuss med både AC och WiFi ombord. Så jämfört med de slitna taxibilarna utanför är bussen ett perfekt transportalternativ. Bussen stannar vid kulturpalatset mitt inne i Warszawa.

1 COMMENT

  1. Vad kostar en transferbuss från flygplatsen in till Warzsawa? Kan man betala kontant på bussen? Hur ofta går de och hur lång tid tar det?

    • Det beror helt på vilken av flygplatserna du landar på. Men som journalist så borde du väl kunna ta reda på fakta själv? Men om du är intresserad av ett resereportage så kan du kontakta mig privat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.