Dina rättigheter när flygbolaget ändrar din avgångstid

68
1449

Inlägg med sponsrat innehåll från Flightright. Läs min policy för samarbeten.

Flygbolaget ändrar sin avgångstid

Snabbguide: Dina rättigheter när flygbolaget ändrar din avgångstid

Jag har tidigare skrivit en omfattande och uppskattad guide om hur du får du ersättning för inställt eller försenat flyg. Där jag punkt för punkt går igenom dina rättigheter som passagerare enligt EU förordningen (EG) 261/2004. Samt om hur du ansöker om ersättning på egen hand.

Därefter har jag fått flera önskemål om att skriva en snabbguide om vilka rättigheter man har när ett flygbolag ändrar sin avgångstid, tidtabell eller ställer in en avgång. Om det sker inom 14 dagar före avresedagen har du rätt till ersättning på €250, €400 eller €600 beroende på flygets distans. Härunder finns en lathund som jag har lånat från Flightright som du kan anlita för att driva dina ärenden gällande ersättning för försenade flyg.

Besked innan avgångAlternativt flyg landar på ankomstflygplatsen:Rätt till ersättning
Mer än 14 dagar innanIrrelevantNej
7 -14 dagar innanMax 2 timmar tidigare/ 4 timmar senareNej

Mindre än 7 dagar innan
Max 2 timmar tidigare/ 4 timmar senareJa

Mindre än 7 dagar innan
Max 1 timme tidigare/ 2 timmar senareNej

Mindre än 14 dagar innan
Mer än 1 timma tidigare/2 timmar senareJa

Mindre än 14 dagar innan
Inget alternativflyg erbjudsJa

Så mycket kan du få i ersättning

Hur hög ersättning du är berättigad till beror på flygets distans. Notera att du bara kan kräva ersättning från flygbolag som har licens att trafikera EU. Det gäller även vid codeshare anslutningsflyg som startar inom EU eller som utförs av ett EU-certifikat som t.ex. om du flyger med SAS till New York och därefter ska flyga vidare med United inrikes i USA.

 • €250 för alla flygningar på högst 1 500 kilometer.
 • €400 för alla flygningar inom EU längre än 1 500 kilometer och för alla övriga flygningar mellan 1 500 och 3 500 kilometer långa.
 • €600 för alla övriga flygningar.

Håll koll på efter mail från flygbolaget

Tyvärr händer det som sagt att flygbolag ändrar sina tabeller eller avgångar. När det sker är flygbolaget tvungen att omgående informerar dig om förändringen.

Notera att det räcker med att flygbolaget informerar dig dig via den mailadress som du angav vid bokningen av biljetten. Så kolla alltid noga vad det står i mail från flygbolaget efter att du har bokat biljetterna.

Om flygbolaget har tidigarelagt din avresetid och meddelat detta. Så är det ditt ansvar att komma till flygplatsen i tid. Om du missar ditt flyg får du ingen ersättning utan måste måste bekosta nya biljetter på egen hand.

Europeiska kommissionen har publicerat riktlinjer för hur (EG) 261/2004 ska hanteras under COVID-19. Om du har en bokad resa är det bara att vänta på att den blir inställd. Läs mer: Återbetalning av inställt flyg enligt (EG) 261/2004 under COVID-19

***

Har du råkat ut för ett inställt eller försenat flyg? Fick du ersättning? Lämna gärna en kommentar här under. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

68 COMMENTS

 1. Så man kan få ersättning även när ett flygbolag ändrar avgångstiden? Det visste jag faktiskt inte. Men jätte bra att veta!

   • Tack för din bra information!!! Fick mejl från Norwegian idag 27/3 och vårt plan skulle gått 9/4 men ändrades nu till 10/4. Som jag räknar så är det 13 dagar till ursprungstiden för hemresan och 14 dagar till nya hemresedagen. Då borde det ju gå under 14-dagarsregeln?! Hjälp mig tolka så blir jag glad!

    • Precis det är inom 14 dagars regeln. Frågan är dock om det kan ha att göra med flygplansmodellen 737 MAX 8. Då kan Norwegian hävda force majeure. Men det är alltid värt att skicka in ett ärende för säkerhets skull. Håller tummarna för att du får rätt till ersättning.

 2. Tack för jätte bra information 🙂 Den här artikeln ska jag dela till min systerson som råkade ut för precis det här för några dagar sedan.

 3. Norwegian ändrade vår avgång till Malaga utan att berätta att vi hade haft rätt till ersättning! 😡 Kan vi begära det i efterhand?

  • Jag jobbar med att skriva en omfattande guide om dina rättigheter som tågpassagerare inom EU. Men det tar sin lilla tid eftersom att det är ett omfattande material som jag inte är lika insatt i. Men den kommer inom sinom tid. Om du har ett akut ärende så skicka gärna ett mail till mig: johan@grattisvarlden.se så kollar jag på det.

 4. Du borde öppna en egen byrå för folk som behöver driva sina case mot flygbolagen. Jag kan leka sekreterare och dra in en fet lön 😉

 5. Lufthansa har tidigarelagt min hemresa i juni med en dag – och jag kan inte ändra mina resplaner. De har också avgångar/platser kvar ursprunglig avresedag. Vilka rättigheter har jag?

 6. Hej!

  Jag fick idag mail från Norwegian att vårt flyg ändrats från 08:10 till en senare avgång som går 17:15, alltså dryga 7 timmar senare. Det är 12 dagar kvar till det flyget går. Har vi rätt till någon form av ersättning?

  Tack på förhand!

 7. Jag hade flygbiljett med air india 12 april. Katmandu – Delhi avg. 10.25, ank tid 11.45, byte till flyg air india Delhi-Stockholm avg. tid 14.20.
  6 april får jag meddelande att andra flygets avgångstid tidigarelags till 12.25. Resultat:för kort bytestid i Delhi.
  Tillbringade flera timmar på air indias kontor. De bokade om första flyget till 11 april avg.tid 15.35. Fick hotellrum och mat.
  Har jag rätt til ersättning för förlorad tid pga tidigarelagt flyg? 21 timar + tid på air indias kontor?

 8. Hej! Norwegian meddelade tidigare än 14 dagar om ändrat flyg. Från 14/6 till 15/6, har jag rätt till någon ersättning?

  • Hej, tyvärr inte eftersom att du fått informationen med god marginal. Däremot kan det hända att din hemförsäkring eller eventuell kortförsäkring kan ge dig något form av ersättning.

 9. Hej!
  Norwegian har tidigarelagt vår hemresa från Barcelona den 20 juni. Vi skulle åkt 16.15, landat på Landvetter 19.10

  Vi åker nu istället 8.00, landar på Landvetter 11.15. Meddelande om förändringen kom 9 juni, alltså mindre än 14 dagar innan.

  Har vi rätt till ersättning?

 10. Hej! Vårt flyg till Palma har tidigarelagts ett dygn så vi kommer behöva en semesterdag och hotellnatt extra. Är det något man kan fånersättning för tror du? Har ju bokat ej avbokningsbart hotell så att avboka är inte ett alternativ…
  Mia

  • Hej Mia,

   Till att börja med ursäkta för sent svar. Ni ska ha rätt till ersättning för den ändrade avgångstiden. Men ersättning för hotell och liknande måste du ansöka om hos ditt försäkringsbolag. Om du har betalat med kort finns även möjligheten att du kan ha en kostförstärkning som ger ersättning.

 11. Tjena Johan!

  Läste igenom din artikel då jag har blivit uppringd av flygbolaget ”Turkish Airlines” att mitt flyg har ändrat tid då avgångsresan är några timmar tidigare. Problemet är att nu kommer vi få en mycket längre transit. Mitt flyg skulle vara 24 Juni 14:15, då nu har det ändrats till 11:15. Har jag rätt för ersättning?

 12. Hej!
  Jag ska flyga till Bukarest den 6/7. Tidigare var de sagt att flyget går ca kl:09:55 och nu idag (27/6) kom ett nytt mejl om att tiden är ändrad till 22:40. Som jag förstår de så har jag rätt till ersättning? Men vem kontaktar jag? Ska flyga med BlueAir.

  • Hej Beata,

   Till att börja med ursäkta för sent svar. Mycket riktigt ska du ha rätt att söka ersättning för den ändrade avgången. Du ska i förstahand rikta kontakta BlueAir och kräva ersättning. Hoppas resan gick bra trots omständigheterna! Här har du en länk till formuläret för klagomål https://www.blueairweb.com/en/gb/contact Skulle du få avslag får du gärna skicka ett mail till mig.

 13. Om flygbolaget ger alternativ vid ändrad avgångstid, och man accepterar, har man då förbrukat rätt till ersättning? I vårt fall ändrades 14 dagar innan (vi accepterade stressig transfer via Gatwick med ungefär samma avgångstid som den ursprungliga). Man vill ju att ersättningen ska vara ett straff för flygbolaget även om de någorlunda löser själva transporten från A till B, så de drar sig i det längsta för sånt här. Det ställer till så mycket problem, stress och missade planer runt omkring för resenären.

  • Ursäkta för sent svar (jag hade inte fått någon notis). Eftersom att flygbolaget har meddelat den ändrade avgångstiden 14 dagar innan avresa så har du tyvärr inte rätt till ersättning. Men för att svara på din andra fråga så spelar det ingen roll om du accepterar ombokningen eller väljer att avboka. Sker det mindre än 14 dagar innan avresan så har du rätt till ersättning oavsett. Bara jävligt tråkigt att det skapar massa stress och olust. Men det rör sig om en mellanlandning så att ni inte måste byta flygplats? Har du bokat via en resebyrå eller direkt hos flygbolaget? Anledningen att jag frågar är så att inte någon resebyrå har bokat om så att ni reser med separata bolag och eventuellt bagage måste checkas in på nytt. Är det samma bolag går bagaget hela vägen och transfern blir antagligen i samma terminal med god marginal mellan gaterna.

  • Hej!
   Vi bokade via ving, och flög med sunclass airlines, de meddelade om en försening 4 dagar innan som var 6 timmar. Har vi rätt till ersättning eller går det under andra regler när det är med ett resebolag?

 14. TUI har ändrat vår resa helt, med av- och hemresa måndag-måndag istället för fredag-fredag. Vi hade planerat att ha hela helgen att komma i ordning efter en sex timmars resa från kanarieöarna, men nu kommer vi att komma hem sent måndag natt och jag kanske måste ta en extra semesterdag för att jag inte är i stånd att sköta jobbet halvvaken. TUI har informerat om resan två månader i förväg, men hela upplägget är ändrat. Finns det ändå någon möjlighet till kompensation för olägenhet?

 15. Hej! Är nu i Egypten. Idag är det fredag. På måndag flyger vi hem.Vi skulle flyga kl 16.00 men idag fick jag sms att avgången är ändrad till 18.30.

  Har jag rätt till ersättning ?

  Tack

  • Eftersom att flygtiden är ändrat 2.5 timme så ska ni ha det. Men det beror också på om det är direktflyg eller om ni har en mellanlandning? Om ni har en mellanlandning och ni inte blir mer än tre timmar försenade till slutdestinationen så har ni det dessvärre inte. Men är det direktflyg så ska ni ha rätt till ersättning.

 16. Vår hemresa från Malè med Qatar har ändrats 3ggr nu. Och blir bara tidigare och tidigare för varje ändring.
  Denna resa är inte förrens i April så informationsmässigt har ju flygbolaget inte gjort något fel. Men finns det inga begränsningar för hur många ggr en avgångstid kan ändras?

  • Tyvärr tror jag inte att det finns någon begränsning för hur många gånger ett flygbolag kan ändra sin tidtabell. Men jag förstår att det är frustrerande när det sker gång på gång.

 17. Hej! Emirates ändrade vårt flygdatum till en dag senare och från 4 timmars väntan till anslutningsflyg till 10 timmar. Vi har inte avbeställningsskydd. Ticket pratade med Emirates och vi skulle få full refund.(har det på mail) men nu har dom ändrats sig och vill inte betala. Utan erbjuder övernattning i Dubai. Vi kan inte åka då och det har jag sagt. Är inte ute efter ersättning utan vill veta om dom kan ändra sig så? Detta var 14 dagar innan. Vi har bokat ny resa då vi fick klartecken första gången att få tillbaka pengar. Tacksam för svar.

  • Om det är inom 14 dagar till avresedatum så ska ni ha rätt till full återbetalning för resan. Konstigt att Emirates nekar det helt plötsligt? Om du inte får pengarna tillbaka får du gärna säga till så ska jag kolla mer på ert fall.

 18. Hej. åker på charter med tui till sommaren och har valt morgonflyg både dit och hem dels pga att vi är tre barnfamiljer. de har ändrat flygtider 2 gånger redan och senaste är att vi landar 23.40 istället för 11 och hem 00.50 istället för kl 12. Det är ju ca 12 timmars skillnad. Vet att de kan ändra tider men inte så här pass mycket. Vi som redan har betalat för parkering och nu verkar det som vi måste betala extra för att få ha rummet kvar på avresedagen. Finns flyg med samma bolag en timme senare på morgon ca 8 men då ville de att vi skulle betala en mellanskillnad på 8000 kronor. Har man rätt att få detta prövat?

 19. Hej, Fick precis mail ( idag 2 mars) om att flygbolaget ändrar flygtiderna från Milano till Bryssel (13 mars)

  Orginaltider: Milano till Bryssel 12:10-13:45, Bryssel-Göteborg 15:45-17:25.
  Nya tider: Milano till Bryssel 06:55-08:35, Bryssel-Göteborg 15:45-17:25.

  Har jag rätt till ersättning och i så fall hur mycket?

 20. Hej! Fick ett mail (13 dagar innan avgång) från Brussel Airlines där dom flyttade avgången från 11:50 till 06:55, för biljetten Göteborg-Brussel och Brussel-Lissabon. Vi gick inte med på att åka så tidigt och avbokade på deras hemsida och fick alla pengar tillbaka.
  Kan jag kräva ytterligare ersättning?
  Den ersättning du nämner 250, 400 och 600, är det per person eller per biljett?
  Mvh Anders

  • Hej, eftersom att att avgången är tidigarelagd med mer än två timmar ska du ha rätt till ersättning enligt EG 261/2004. Men det kan hända att det rör sig om extraordinära omständigheter i samband med Coronaviruset. Men ersättningen är per person och biljett.

 21. Hej! vad händer om man får en en tidtabellsändring för ett flyg som går om 9 dagar och där det är mer än 5 timmar senare på slutdestination. Om man pga. detta inte kan åka och därmed inte nyttjar biljetten (ej ombokningsbar) kan man då få ersättning? gäller Lufthansa.

  • Eftersom att det är över 4 timmar senare har du rätt till ersättning enligt EG 261/2004. Dessutom har du rätt att avboka resan och få tillbaka hela biljettpriset. Dock kan det räknas som extraordinära omständigheter och du endast får tillbaka biljettpriset.

 22. Hej. Skulle åka från Arlanda till Köpenhamn sen Kanada sen Karibien. Hem vägen skulle gå via Karibien Kanada London o Arlanda. Flyget från Karibien till kanada är inställt. Och flyget från Arlanda till Köpenhamn är flyttat fram med en dag. Har en ickeombokningsbar kan jag cancella hela köpet?

  • Om du har bokat hela resan som en genomgående biljett ska du kunna göra det. Vilket innebär att du bokat hela resan via ett flygbolag eller en resebyrå. Eftersom att flyg är inställda och flygtider är ändrade ska du även kunna avboka om resan är bokad med separata biljetter. Alltså om du bokat en resa till Kanada och en annan till Karibien.

 23. Hej Johan.
  Mycket spännande information här. Vad gäller om ett flyg inte är försenat, men däremot ställs in och vi erbjuds alternativ som går mycket tidigare? Vi har bokat flyg som nu ställts in, och ersättningsflyg går 5 timmar tidigare, vilket stökar till det rejält för oss. Är det OK att byta flyg på det sättet eller har vi rätt till avbokning/ersättning? Tack!

 24. Hej!
  Har man rätt till återbetalning om flygbolaget ändrar från direktflyg till flyg med mellanlandning på både dit och hemresan (Arlanda – New York t-o-r)? Ändringen har gjorts ca 1 månad innan avresa.
  Vi känner att det blir en helt annat flygresa än vad vi tänkt oss. T ex Över 5 timmar transfertid på ditresan. Dessutom tillkommer en hotellnatt i/på Arlanda eftersom det nya flyget avgår 6.00 på morgonen (iställer för 10.25). Även kostnaden på hundpensionatet ökar eftersom vi måste lämna hunden dagen innan.
  Tacksam för svar.
  /Tommy

  • Hej, eftersom att det är så pass långt innan er avresa finns det tyvärr inte så många alternativ. Antingen får ni tråkigt nog acceptera ändringarna eller boka av resan och få tillbaka biljettkostnaden.

 25. Hej

  Min fråga är ungefär samma som Tommys ovan. Har en resa bokad till USA med en mellanlandning. Nu har flygbolaget ändrat avgångstiden för båda flighterna och vi kommer att komma fram ca 20h senare än vad vi bokade. Har vi rätt att få pengarna tillbaka och vad bör man isf hänvisa till? Innan ombokningen kom tänkte vi ta en voucher (för vi vill inte åka just nu iaf). Det är mer än 14 dagar till planerad avresa.

 26. Hej!

  Har en bokad resa den 9/9, fick nu, visserligen i god tid info om att den är ändrad till den 10/9.

  Eftersom vi bara ska vara borta fem dagar och har en del inplanerat under den tiden gör den flyttade avgången att vi inte kan genomföra resan och de aktiviteter som vi tänkt.

  Finns det möjlighet till ersättning? Eller helst avbokning/ombokning av hela resan eftersom själva syftet med den går förlorat.

  Mvh

  //M

 27. Hej,
  Vi är bokade på Norwegian till Mallorca med avresa den 16/9 och hemresa 21/9. Nu har Norwegian tidigarelagt hemresan till 19/9 (meddelat mer än 14 dagar innan avresa) vilket helt förstör vår resa. Kan vi avboka resan?

 28. Hej,

  Vi fick mail från Icelandair att avresan med vårt direktflyg mellan Arlanda till Keflavík flyttats från kl 13 till kl 10, och att det dessutom blir en mellanlandning i Köpenhamn. Vi kommer fram ungefär samma tid som direktflyget skulle ha landat, men allting blir mycket stressigare eftersom vi dels måste resa hemifrån mycket tidigare, och dels blir den totala resan många timmar längre och bökigare i och med byte av flyg. Vi fick detta mail bara några dagar innan avresan. Har vi rätt till ersättning även om vi anländer till Island i stort sett samma tid som ursprungsbokningen?

 29. Hej Johan!

  Jag ska i nästa vecka 7/7 flyga till Kroatien och gå på bröllop, hade bokat biljett hem den 12/7 på måndagen efter för att kunna vara med hela bröllopshelgen. Nu fick vi sms om att vår resa ändrat datum! De vill att vi ska åka hem 11/7 istället på morgonen. De är ju omöjligt då vi har bröllopet på lördagen och sen dagen efter ska vara tillsammans allihopa. Vad gör jag nu på bästa sätt? Känns ju helt galet de gör vår resa kortare och dessutom får åka hem 1 dygn tidigare. Tusen tack på förhand!

  Gabriella

 30. Hej! Vi har flyg från Catania (Sicilien) med en mellanlandning i Budapest (Ungern) flyget från Catania går vid 14 tiden och planet från Budapest skulle gå efter 17 tiden. Flygbolaget har (dock 14 dagar innan) ändrat flyget från Budapest med avgång samma dag men kl 05:50 alltså 11h tidigare vilket gör att vi inte hinner med det flyget. Vi har ring till flygbolaget samt resebyrån men får inga alternativ av dom. Pga Corona får turister inte stanna i Ungern mer än 24h. Vad är våra rättigheter?

 31. Hej Johan

  tack för en bra sida.

  Vi råkade ut för att vi blev ombokade till ett flyg en dag tidigare än våra biljetter vilket vi missade eftersom vi inte fick infon om.
  Vi bokade via online resebyrån MYTRIP på ett flyg den 6/8. Ett par dagar innan avresan gick jag in på deras hemsida och hämtade ner biljetterna och validerade tiderna. Dagen innan avresa gick jag sedan in på Norwegians hemsida för att checka in. Men upptäcker då att vi var bokade den dagen och redan missat flyget.

  Vid samtal med Mytrip så påstår de att de informerade om det i mail redan i juni. När jag går igenom min inbox så har jag en hel del mail från Mytrip med info och marketing om vad mer vi kan boka etc. Men aldrig ett ord om att de (Eller rättare sagt Norwegian) bokat om. Möjligen kan det hamnat i min skräppost (som jag tyvärr tömde i mitten av juni). Inte heller Norwegian informerade om detta.

  I samtal med Mytrip så blir jag alltid omkopplad efter lång tid i telefonkö till en specialistfunktion. Men där är det en oändlig telefonkö.. Så jag får aldrig besked från dem om vad som gäller.

  Har du möjlighet att vägleda? Är det mitt eget fel? Eller är flygbolaget eller resebolaget ersättningsskyldiga

 32. Hej! Vi ska till Liverpool i mars och hade en bokning för hemresa via SAS kl 18:35. Nu fick vi ett meddelande om att de ställt in det planet och ändrat vår bokning till 09:35, dvs det försvinner en hel dag i Liverpool pga av det. Vi har planerat aktiviteter på plats, även den dag som vi skulle åka hem, vilket vi lätt hade kunna göra, men som nu ryker helt och hållet. Vi kan inte ens ta bort en semesterdag eftersom vi flyger hem under arbetstid. Har de rätt att göra så utan att erbjuda ersättning? De skriver att vi kan boka annat flyg men det finns inte under dagen. Det tra flera timmar att komma fram till SAS per telefon och det går inte maila eller chatta i sådana ärenden, vad göra? MVH Henrik

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.