Blå Tåget — En riktig första klass upplevelse med vita dukar

66
1542

I samarbete med Skandinaviska Jernbanor AB. Läs min policy för samarbeten

Blå Tåget

Göteborg – Lerum – Alingsås – Skövde – Hallsberg – Västerås – Stockholm

Eftersom att jag värnar om mina medpassagerares integritet. Därför är alla interiörbilderna tagna innan och efter avgång. Tyvärr ger inte mina bilder Blå Tåget den rättvisa det förtjänar. Eftersom att jag hade glömt min kamera och fick förlita mig till mobilen som inte kunde filltrerabort solbruset.

Blå Tåget – En riktig första klass upplevelse på räls

Blå Tåget är ett privat initiativ som drivs av Skandinaviska Jernbanor AB. Konceptet bygger på att erbjuda ett lyxigare tågalternativ där resan sker ombord i renoverade 60-talsvagnar som har försetts med moderna faciliteter som WiFi och eluttag. Under resan kan du njuta av vällagad mat i restaurangvagnen eller njuta av en drink i tågets barvagn. I det här inlägget kommer jag återberätta min resa ner till Göteborg från Stockholm.

– klassiskt vackra 60-tals vagnar, uppdukad restaurangvagn där maten serveras vid bordet, eget kök ombord, fullständiga rättigheter och barvagn med pianobar.

Jag har rest med Blå Tåget vid ett flertal tillfällen och kan bara konstatera att resan är en helt unik tågupplevelse som idag saknar motsvarighet i reguljärtrafik på svensk järnväg. Dessutom hade jag gärna rest oftare om tidtabellen hade varit bättre anpassad för oss affärsresenärer. Men tyvärr är det svårt att få spårtider och en hållbar ekonomi för en liten tågoperatör som Skandinaviska Jernbanor AB som driver Blå Tåget. Samtidigt är tidtabellen väl anpassad för resenärer som vill njuta av resan och njuta av atmosfären.

Perfekt för en weekendresa

Under har du möjlighet att besöka restaurangvagnen och njuta av en vällagad trerätters med bordsservering vid ett uppdukat bord med vita dukar. För att senare njuta av en drink i tågets barvagn där en pianist förgyller upplevelsen med livemusik under fredagar och under helger. Så varför inte kombinera en weekend i Stockholm eller Göteborg?

Blå Tåget har fasta priser och resorna kostar alltid 350 kr i andra klass samt 750 kr i första klass oavsett när du bokar eller vill resa. Men boka i tid eftersom att tåget är väldigt populärt.

Blå Tåget

Första klass

Blå Tåget har en blandad vagnpark där A2 förstaklassvagnen som jag reste med har totalt 42 säten och är uppdelad i en salong med konfigurationen 1+2 samt två kupéer med bordssittning och konfigurationen 3+3 vilka är perfekta för sällskap som vill resa mer ostört.

Blå Tåget

Komforten i första klass

Sätena i första klass påminner mer om fåtöljer än vanliga tågsäten. Med andra ord är det riktigt bekväm säteskomfort med nästan en meters benutrymme till framförvarande stolspar.

Ljudnivån i vagnen är i nivå med ett vanligt SJ InterCity tåg. Den enda gången som jag märkte av tågbullret var när jag befann mig i kopplet vagnarna, Annars är det inget man märker av oavsett vilken av vagnarna i tåget man befinner sig.

Dessutom finns det även ett mindre pentry med fruktkorg samt kannor med både kaffe och tévatten med ett urval av olika tésorter. Om du är van med utbudet ombord på X2000 och SJ3000 tågen så kommer du bli possessivt överraskad.

Dock kan det vara bra att känna till att vagnens eluttag är placerade under bagagehyllan ovanför din sittplats. Så ett tips är att du tar med dig en grenkontakt (jag har alltid med mig en i min packning oavsett vart eller hur jag reser).

Blå Tåget

Andra klass

Precis som första klass så bersåt även andra klass av klassiska 60-talsvagnar. Dock med konfigurationen 2-2 med vilket ger totalt 52 platser per vagn med något enklare säten. Men komforten är ändå riktigt bra!

Jag har rest både i första och andra klass ombord på Blå Tåget och kan ärligt säga att den stora skillnaden mellan klasserna är att stolarna är något bekvämare i första klass samt att ljudnivån är något lägre.

Blå Tåget | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Restaurangvagn med välutrustat restaurangkök

När jag fick till restaurangvagnen för att äta så välkomnades jag på klingande göteborgska av en leende servitris som presenterade sig som Vanessa.

Självklart är även restaurangvagnen av klassisk 60-tals modell med en matsal som rymmer 42 sittplatser med bordssittning i konfigurationen 1-1 samt 2-2. Jag blev tilldelad ett bord tillsammans med den mörkblåa menyn.

Trots att det var många matgäster i restaurangvagnen, så hann ändå Vanessa småprata med oss gäster som satt till bords. Det märktes tydligt på henne att hon verkligen trivdes i sin roll ombord och servicen var på topp! Både vad det gäller service och bemötande från hennes sida.

Det enda jag kan anmärka på är väl att det syntes lite damm ovanpå mässingslampan vid mitt bord. Annars så var det rent och snyggt med välstrukna dukar.

Blå Tåget | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

All mat lagas från grunden ombord på tåget

Skandinaviska Jernbanor AB har valt att satsa rejält på ett mer påkostat matkoncept. Där deras tyska WRmz  restaurangvagn har utrustats med ett modernt  restaurangkök. Där all mat tillagas ombord från grunden med bra råvaror av en riktig kock. Maten serveras sedan vid bordet på riktigt porslin med tunga bestick.

En trevlig tradition som sakta försvinner även ute i Europa som tidigare varit en del av tjusningen med att resa med tåg på kontinenten. Istället blir det vanligare att även riktiga restaurangvagnar serverar varmhållen charting mat ombord. Så kan kan säga att Blå Tåget håller traditionen med riktig mat ombord vid liv.

Blå Tåget | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Kalvfilé med krämig polenta

Som gammal kock är jag ganska kräsen när det kommer till mat på bättre
restauranger. Trots att jag sedan tidigare vet att maten håller hög klass ombord. Så höjdes mina förväntningar ytterligare när jag granskade menyn.

Mitt val föll på kalvfilén med krämig polenta, rödvinssky, pickad rödlök och friterad grönkål, Samt ett glas av vinet som i menyn rekommenderades till rätten. Nämligen ett spanskt ekologiskt vitt vin från Katalonien vid namn Raminat Ventada Garnatxa Blanca.

När huvudrätten serverades var det en väl tilltagen portion även om tallriken lurar ögat. Vinet lyfte verkligen smakerna på maten och det märks att den som komponerat menyn och vinförslag kan sin sak.

Kalvfilén kostade 285 kr och jämfört med en bättre restaurang här i Stockholm så var den riktigt prisvärd. Framförallt när man vill kunna unna sig något extra gott under resan. Men mörkblå menyn innehåller både kött, fisk och vegitariska alternativ i olika prisklasser. Se hela menyn ombord här.

Det finns även dagens rätt för 165 kr som alternativ till á la carte menyn. Dagens rätt serveras på vardagar mellan kl 11 – 14. Då ingår även kaffe/té samt måltidsdryck i priset. Även dagens rätt håller hög klass ombord på Blå Tåget. Vid en tidigare resa serverades pannbiff med lök och potatis som dagens,

Blå Tåget | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Barvagn med livemusik

Utöver restaurangvagnen finns det även en barvagn ombord där det under fredagar och helger spelas livemusik av en pianist i vagnen. Bakom bardisken som bemannas av en bartender finns det ädla drycker.

Bland annat tio olika ölsorter varav åtta kommer från Rådanäs bryggeri utanför Göteborg. Det finns även vin, cider, champagne och mousserande vin. Samt ett brett utbud av olika spritdrycker och märken med bland annat flera rom- och whiskeyesorter.

Icke att förglömma, en drinklista med flera klassiska cocktails och kaffedrinkar. Om du föredrar alkoholfria alternativ så finns det både öl och vin samt juice, läsk, kaffe och té. Det finns även fikabröd och matigare smörgåsar att köpa i baren.

Två amerikaner på genomresa

I barvagnen träffade det amerikanska paret Nora och Gorge som var på en rundresa i Europa. Paret berättade om sin bucket list där Vasaskeppet, Kungliga slottet, Gamla Stan och inte minst Blå Tåget fanns med på listan.

Gorge var dock fundersam över varför vi Svenskar hade plockat upp en gammal båt som sjunkit? När jag skämtsamt svarade att det var av samma anledning som USA stoltserade med ett gammalt hangarfartyg från Vietnamkriget så bytte han snabbt ämne.

I Göteborg skulle paret träffa en avlägsen släkting till Gorge som skulle visa vart hans gammelfarfar hade bott innan han hade emigrerar till USA. Vi hann även småprata om det amerikanska tågbolaget Amtrak och lägga till varandra på Facebook för att inte tappa kontakten. Så det är inte omöjligt att jag passar på att besöka dem under någon av mina resor i framtiden.

Blå Tåget | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Boka din resa med Blå Tåget

Till skillnad från SJ och MTR Express så har Blå Tåget ett fast pris oavsett när du bokar resan. Vilket innebär att du kan vara spontan och boka resan samma dag som du vill åka. Även om jag skulle rekommendera att du bokar i tid för att vara säker på att få plats ombord.

1 klass2 klassDjurtillåten klass
Biljettpris:750 kr350 kr350 kr

Enklast bokar du dina tågbiljetter på Blå Tågets hemsida www.blataget.com eller via deras kundtjänst på telefon 0771-501 501 och mail info@blataget.com. Det finns även möjlighet att boka resan via SJ, även om det då tillkommer en serviceavgift och inte ger några SJ Prio poäng.

Slutsats

Blå Tåget är verkligen en unik upplevelse oavsett om du är tågnörd eller bara uppskattar god mat. Just för att den speciella känslan av att se hur landskapet byter skepnad utanför tågfönstret. Under tiden som du njuter av en vällagad middag i restaurangvagnen eller tar dig en drink i barvagnen medan du småpratar med främlingar. 

Eller rent av bara sitter nedsjunken i ditt tågsäte och filosoferar om en annan tidsepok då tåg inte bara var ett transportmedel utan även ett sätt att resa med både stil och klass.

Men framförallt hoppas jag att du verkligen kommer att få uppleva samma tillfredsställelse som jag har gjort under mina resor. Och jag kan lova att det här inte var sista resan som jag gjort ombord på Blå Tåget.

     ▷ Tips: Här hittar du alla mina inlägg om tåg och tågresor


Har du rest med Blå Tåget? Eller har du tips om andra lyxigare tåg som jag borde resa med? Lämna gärna en kommentar här under. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

66 COMMENTS

 1. Åh, jag har aldrig sett insidan av Blå tåget. Men blev ju otroligt sugen på en resa nu. Såg jättefint ut, och med en klassisk restaurangvagn också! 🙂

  • Kul att du fick göra det nu 🙂 Jag tycker absolut att du ska göra en resa. Det är en helt unik upplevelse som faktiskt är väldigt prisvärd också 🙂 Tänk dock på att restaurangvagnen snabbt kan bli full. Så boka bord redan när tåget börjar rulla.

  • Ja med tanke på att du mer eller mindre tjatat hål i huvudet på mig om att publicera. Så nu hoppas jag att du är lycklig! 😉 Vi ska absolut boka en resa snart till Göteborg, vi har ju fortfarande lite annat att utforska i den staden.

 2. Låter och ser ut till att vara riktigt trevligt 🙂
  Kan det även tänkas att linjenätet kommer att utökas? Från Stockholm till Malmö (och ev till Köpenhamn) vore toppen

  • Det är verkligen en upplevelse att åka med Blå Tåget. Så det rekommenderar jag varmt att du provar 🙂 Tyvärr tror jag inte att fler linjer är på agendan. Men samtidigt har Blå Tåget en rätt stor vagnpark så vi får se vad framtiden utvisar helt enkelt.

  • Tack! 🙂 Nej det verkar som att väldigt få utanför bubblan av tågpendlare och tågnördar känner till Blå Tåget. Vilket är synd eftersom att det är ett prisvärt alternativ för en resa mellan Stockholm och Göteborg eller vise versa.

 3. Jag ÄLSKAR att åka med Blå Tåget 😀 Jätte kul att du skriver om det. Får jag dela din länk till mina vänner? Varma hälsningar Marianne

 4. Vad häftigt Har totalt missat det här. Helt klart kan det vara värt att åka med dom någon gång bara för att få göra det. Tack för tipset.

 5. Åh vad spännande! Detta har jag inte hört talas om. Jag tänker på ”mordet på orientexpressen” när jag ser bilderna. Det är en bok men ifall du inte har sett den nya filmen skulle jag definitivt rekommendera den 🙂 // Petra Elisabeth

  • Hehe du är nog inte ensam om att dra tankarna till Mordet på Orientexpressen 🙂 Jodå jag har läst flera av Agatha Christies böcker. Och jag håller absolut med om att filmen är riktigt bra!

  • Tack! Det tycker jag absolut att ni ska göra! 🙂 Åk en fredag eller en helg så får ni även livemusik med pianno i barvagnen. Brukar vara riktigt bra drag faktiskt.

 6. Åh, ska jag vara ärlig har jag faktiskt aldrig hört talas om Blå tåget. Men efter att ha läst det här är jag riktig sugen på att boka en tågresa med dem. Det ser ju riktigt mysigt ut i restaurangvagnarna!

  • Nej tyvärr verkar inte marknadsföring vara Blå Tågets starka sida. Men det är som sagt en riktig tågupplevelse och restaurangvagnen är en höjdare. Passa på att åka under en fredag eller helg så får du även uppleva livemusik med piano i barvagnen 🙂

 7. Jag har aldrig sett Blå tåget varken från ut- eller insidan, så det var ett intressant inlägg! Det låter som ett mycket trevligare sätt att åka tåg än vad jag erfarit tidigare. Med lite tur är det här tåget kanske punktligt också?

  • Tack! Nej tyvärr verkar det vara många som aldrig hört talas om Blå Tåget. Ja det är absolut ett trevligare sätt än MTR Express eller X2000. Tyvärr drabbas alla tåg av förseningar. Det räcker med att ett tåg blir försenat så drabbas alla andra. Men jag reser ungefär 4 gånger i veckan kors och tvärs och kommer i regel fram i tid.

  • Ja det var en helt annan klass på tågen förr i tiden. Men på den tiden fanns ju även tredje klass som inte alls var lika spännande. Ja maten är absolut en höjdpunkt ombord 🙂

 8. Men wow va spännande upplevelse ju! Hade gärna åkt någon gång ☺️ Gott att dom gör maten från grunden också, tågmat brukar ju inte vara så god 😆🌸

  • Det är helt klart en upplevelse 🙂 Dessutom är det inte så dyrt om man jämför med liknande tåg i Europa. Nej jag håller med dig om det där med tågmat i allmänhet. Jag reser drygt tiotusen mil med SJ varje år. Så det har blivit en del mikromat..

 9. Se där! Man kanske skulle spana in de blå tåget med schysst sällskap skulle barvagnen nog va trevligt att spendera tid i 😀

  • Ja det är ju som natt och dag. En gång i tiden hade tågresandet klass och elegans. Men samtidigt var det ju under den tiden SJ hade tredje klass vagnar med träbänkar också.

  • Det tror jag också faktiskt. Det är ju inom din niche så 🙂 Nej du kan inte förboka bord ombord, men väl på tåget kan du boka ett. På utresan från Göteborg har jag bara ätit deras frukost. Men det borde ju även förekomma middagsservering någon timme efter avgång.

 10. Deras frukost på tåget är fantastisk 👌 levande ljus,linneduk och varma handdukar . Man känner sig riktigt uppvaktad

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.