ESTA — (resor till USA) Steg för steg hur du ansöker

0
555
ESTA-ANSÖKAN

ESTA — Steg för steg hur du ansöker

Planerar du en resa till USA? Då behöver du ansöka om ett ESTA — Electronic System for Travel Authorization. Alltså ett elektroniskt inresetillstånd som ger dig tillstånd att vistas på en semester eller affärsresa under högst 90 dagar utan visum. ESTA krävs även om du är i transit till ett tredje land: Oavsett om du bara ska mellanlanda i USA eller resa vidare med ett kryssningsfartyg från en hamn i USA. Här är den officiella hemsidan för ESTA: esta.cbp.dhs.gov Dock ger det dig inte rätt att bli insläppt i USA. Det avgörs av Custom and Border control vid gränskontrollen.

Tänk på att du måste ansöka om ESTA senaste 72 timmar innan din avresa för att det ska hinna bli godkänt. Ditt pass måste vara maskinläsbart och giltigt under hela din vistelse. Provisoriska pass godkänns alltså inte eftersom att de inte är maskinläsbara. En godkänd ESTA -ansökan ger tillstånd att resa till USA och är giltigt för flera inresor under två år. Om du byter pass måste du förnya ditt ESTA.

Förnamn i ESTA-ansökan

En vanlig fråga är hur man ska fylla i sitt för och eventuella mellannamn. När du ansöker om ESTA ska du fylla i ALLA namn som de är skrivna i passet. I USA är det alltid det första namnet i passet som räknas oavsett vilket av dina mellanman som är ditt tilltalsnamn. I mitt fall heter jag enligt mitt pass: Johan, William, Nils och har Johan som tilltalsnamn.

Om jag istället hade haft namnordningen: William, Johan, Nils. Hade jag varit tvungen att ange William som förnamn. I hjälptexten på ESTA-ansökan samt på USA:s ambassads hemsida finns det tydliga direktiv om hur du ska fylla i det första namnet som står i ditt pass oavsett om det är ditt tilltalsnamn eller ej. Dessutom står det att du ska fylla i samtliga namn enligt passet i fältet för förnamn.

Å Ä Ö i ESTA-ansökan

Om något av dina namn innehåller bokstäverna Å, Ä, Ö ska du skriva namnet på samma sätt som det står i den maskinläsbara delen i ditt pass. I mitt fall heter jag enligt mitt pass: Oestling eftersom att mitt efternamn är Östling måste jag byta ut Ö mot Oe.

  • Å = AA
  • Ä = AE
  • Ö = OE.

Besvara frågor i ESTA-ansökan

Under anpassningsprocessen kommer du få besvara flera frågor. Ljug aldrig på någon fråga! OM du har besökt något av länderna som listas eller om du är dömd för ett narkotika- eller våldsrelaterat brott kommer du sannolikt få avslag. Och därefter bli tvungen att ansöka om visum på USA:s ambassad.

Det finns personer som påstår sig ha nekat på dessa frågor och därefter fått sin ansökan godkänd och blivit insläppta i USA. Även om Custom and Border control agenten inte har något informationsutbyte med Sverige. Kan det ändå skapa problem i framtiden om du vill ansöka om visum eller Green Card. Federala myndigheter ser mycket allvarligt på en lögn och du kommer nekas inresa om det uppdagas.

Första natten i USA

En vanlig missuppfattning är att man alltid måste ange en adress till ett hotell eller annat boende den första övernattningen. När du gör din ESTA-ansökan kan du antingen fylla i Unknown i fälten. Eller ange följande information där vi utgår från att resan gått till Miami:

  • Om du inte vet hotellets adress – Då räcker det med att du fyller i hotellets namn, ort och delstat samt 99999 i fältet för postnummer. 
  • Om du ska köra en road trip – Exempel: Första nattens adress: Touring Key West Ort: Key West. Delstat: Florida. Postnummer: 99999.
  • Transfer till ett kryssningsfartyg – Exempel: Första nattens adress: Transit to MV Princess of the Seas. Ort: Miami. Delstat: Florida. Postnummer: 99999.
  • Transfer till land utanför USA – Exempel: första nattens adress: Transfer to Rio de Janeiro, Brazil Ort: Miami Delstat: Florida Postnummer: 99999.

Betalning av ESTA-ansökan

När du är klar med din ESTA-ansökan kan du välja att betala ansökningsavgiften på $14* direkt eller inom en vecka. När din ansökan är godkänd får du ett e-mail. Men skriv upp ansökningsnumret för säkerhetsskull.

Den officiella hemsidan för ESTA

Var uppmärksam på vilken hemsida du använder för din ESTA-ansökan! Det finns aktörer där du kan ansöka om ESTA och få betala så mycket som upp mot 1200 kr. Den officiella hemsidan innehåller alltid .gov i webbadressen: esta.cbp.dhs.gov Innan du påbörjar din ansökan ha följande tillgängligt:

  • Ditt pass.
  • Adress för första nattens vistelse i USA.
  • Kontaktuppgifter till en kontaktperson i USA (om du inte känner någon i USA kan du ange hotellets kontaktuppgifter). 
  • Uppgifter till en kontaktperson i Sverige (så kallad emergency contact).
  • Adress till din arbetsgivare.
  • Betal-/kreditkort för att betala ansöka.

***

Har du några frågor? Lämna då gärna en kommentar här under så svarar jag så fort jag kan. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.