Europa, innan det är dags för Bamseklubben igen

0
83
Bamseklubben

BamseklubbenEuropa, innan det är dags för Bamseklubben igen

Vi svenskar är ändå ganska bortskämda med våra resor. Dock är det faktiskt förvånansvärt ironiskt att många som har varit i Thailand 3 – 4 gånger inte ens har besökt London, eller ens Köpenhamn. Att vi svenskar hela tiden jagar draken som i det här fallet är semester råder det ingen tvekan om. 

Sen att man vill resa till solen och bo på ett all-in-closed hotell i Grekland med Fritidsresor eller Apollo som barnfamilj kan jag faktiskt förstå. För det finns ju både pool, svenska köttbullar till barnen och så klart olika barnklubbar. Som förälder kan man slappna av lite eller åka med på en resa till någon vingård eller liknande. Barnen vallas runt av någon nekrotisk lekledare i flera timmar och tycker inte att maten är konstig när det väl vankas buffé.

Jag är fullt medveten om att jag en vacker dag kommer att ligga vid poolen medan någon finnig student leker med mina barn. För även om jag har varit ett av de lyckliga barnen som frossade i glass tillsammans med mina småsyskon. Samtidigt som vi försökte vad sjutton de danska och norska barnen sa på våra resor i början av 1990-talet.

Men jag är naturligtvis glad för att jag fick uppleva det! Även om jag idag enbart har några suddiga fragment av minnesbilder av poolen, palmerna och Bamse. Barnsligt nog har jag kvar några av de stora pinjekottarna som vi plockade någonstans i Italien sommaren 1993. Som jag sen stolt visade upp för polarna i klassen när min lärare tvingade oss att berätta om våra resor inför hela klassen.

Inte en enda huvudstad i Europa?

Men när man kommer till ett mellanstadium i livet och känner att en suparesa till Kos inte har sin forna glans längre. Och Bamseklubben inte passar då man måste långa andras barn för att komma in. Så får man söka lyckan på annat håll. Att forskarna känner till mer om rymden än våra egna hav säger kanske en del om oss människor och vår förmåga att utforska ”fel del först’. Det samma gäller delvis mitt påstående om 3 – 4 Thailandsbesök utan att ha besökt en enda huvudstad i Europa. Antagligen beror det på att man vill uppleva det exotiska om man ändå ska resa. Sen att en plågad elefant eller en drogad tiger i Asien blir den nya profilbilden på Facebook är väl vår nya kultur?

OM du känner igen dig i texten kan jag bara rekommendera att ta en weekendresa till någon stad i Europa. För det finns så många kulturer och länder som folk helt missar i sin jakt på äventyr och exotiska stränder på andra sidan jorden.

Vad tycker du? Har jag helt fel? Lämna gärna en kommentar. 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.