Besöksguide: Fårö – Vacker, karg och vindpinad 

3
190
Fårö | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Helgumannen Fiskeläge Fårö norr om Gotland – Vacker, karg och vindpinad

Efter den medeltida Hansestaden Visby, så är det antagligen Fårö som de flesta förknippar Gotland med. Ön är belägen nordost om Gotland och skiljs åt från huvudön av Fårösund. Men till skillnad från det bördiga Gotland så består Fårö främst av morän vilket ger ön dess karriäristiska landskapsbild med karga och knotiga tallskogar, träsk, myrar och raukar som formats av naturens krafter.

Jag passade på att åka över till Fårö under min Gotlandsvistelse i juni. Och det är verkligen en ö som jag kan rekommendera att besöka om du får chansen. Så i det här blogginlägget tänkte jag dela med mig av några smultronställen som jag hann besöka under en dag. Redan nu så ser jag fram emot att göra ett återbesök i februari när ön bytt skepnad i snö och is.

FåröfärjanFåröfärjan och Fårösund

Fårö förbinds med Gotland via Trafikverkets avgiftsfria bilfärja som utfår ifrån tätorten Fårösund (56 km norr om Visby). Överfaren till Broa på Fårö är dryg 1,5 km och tar 6-7 minuter. Färjorna kan transportera ungefär 298 passagerare och cirka 50 personbilar. Så under högsäsongen är det inte ovanligt att det uppstår köbildning på båda sidor om sundet trots att det är en avgång var 30 minut. Om du inte har tillgång till bil så går det ett flertal bussar från flera orter på Gotland till Fårösund.

Fårö fyr

Så långt norrut man kan komma på ön reser sig Fårö fyr med sitt 24 meter höga fyrtorn majestätiskt över den omkringliggande vegetationen bestående av knotiga och vindpinade tallar. Fyren byggdes år 1846-1847 och invigdes den 21 oktober 1847. Någon vecka efter att jag kommit hem så frågade en tjejkompis om jag hade besökt det välkända hembageriet Sylvias Döttrar och ätit min Gotländska saffranspannkaka med salmbärssylt? Tyvärr så missade jag jag det trots att bageriet tydligen ligger alldeles i närheten.

FåröFår, får och mer får = Fårö?

Ja det finns många får på Fårö, men hur är det egentligen med namnet? Under 1300-talet så skrevs öns namn Faroyna och som Farøø. Och består sannolikt av orden far som i farled/farvatten och ö. Så namnet har troligtvis inget att göra med de ulliga djuren, som på gotländska heter lamb. Men man kan samtidigt inte utesluta att det samnordiska ordet får även kan ha funnits i forngutniskan.

DigerhuvudDigerhuvud, Sveriges största raukområde

Naturreservatet Digerhuvud breder ut sig från Lauterhorn på Fårös västkust längst en 3,5 lång kuststräcka upp till Helgumannens fiskeläge i norr. Raukfältet består av flera hundra raukar, där den högsta når imponerande höjd 8 meter. En rauk är ett geologiskt vittringsfenomen som fräst bildas längst kuster där klippblock av mjukare bergarter eroderas av det omgivande havet och bara den hårda kärnan av kalksten blir kvar. ’Rauk’ är ett gutniskt ord som togs upp i svenskan år 1852. Desutom fomms det även raukar på Öland.

Digerhuvud, karg vegetation

Längst kustvägen genom Digerhuvud bjuds man även på en karg vegetation främst bestående av vindpinade och knotiga tallar som trotsar väder och vind.

Helgumannens fiskelägeHelgumannens fiskeläge

Det det gamla fiskeläget Helgummanens användes under 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Främst av Fåröbor som hade strömmingsfiske som en viktig del av försörjningen. Fiskeläget består idag av cirka 15 små välbevarade fiskebodar som ligger tätt intill varandra på den karga stenstranden. Än idag finns det några båtar och fiskeutrustning kvar som fortfarande används för fritidsfiske.

En bra utgångspunkt för vandring

Jag träffade ett holländskt par med husbil som berättade att det fiskeläget är en utmärkt utgångspunkt för vandring. Så det blir garanterat några dagars vandring runt Fårö nästa sommar, för det är en väldigt naturskön plats.

Har du besökt Fårö? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram. För fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn!

3 COMMENTS

  1. Jag minns att vi satt i färjkön och funderade på om det var värt det. Vi uthärdade. Och visst var det värt det! Fantastiskt ställe!

    • Ja vissa tider under sommaren så kan den där kön vara hemsk! Jag hade tur nu sist jag var över till Fårö. Men när jag skulle tillbaka någon dag senare skulle tydligen varenda turist tillbaka till Gotland igen. Men det är som sagt en magisk ö.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.