Fascinerande fakta du inte visste om franskt vin

4
131

Frankrike är en av världens största vinproducenter i världen och hävdar med rätta att dem behärskar denna sofistikerade konsten att tillverka vin. Det finns dock en mängd överraskande fakta som sträcker sig från medeltiden till vår moderna konsumtion.

Varje år produceras åtta miljoner flaskor vin vilket motsvarar 53 liter per capita. Från de lummiga gröna Bordeaux till Bourgogne och från Loire-dalen till Rhônedalen, är vin i Frankrike en unik konst. Men även om fransmännen anses vara några av världens främsta vinproducenter, uppfanns det inte här.

Snarare upptäcktes det för 6000 år sedan i Mellanöstern. Arkeologer har hittat skärvor med vinrester i Iran från den neolitiska perioden som sträcker sig från 15.200 f.Kr. och slutade mellan 4.500 och 2.000 f.Kr.

Munkarna

Dessutom spelade munkar en överraskande viktig roll i utvecklingen av franskt vin. För klosterordningar som cistercienser och benediktiner bevarade och förbättrade den ädla vinframställningstekniken under medeltiden, så vi kan tacka dem för det vi har i våra glas idag.

Ett särskilt intressant namn att känna till är Dom Pierre Pérignon (1638-1715), en tidig förespråkare för ekologisk vinproduktion, inklusive champagne, som fortsatte med att utveckla nya vinframställningstekniker med stor framgång.

franskt vin

Druvorna

Många tror att en bra druvsort är det som avgör vinets smak. Det beror på att många utländska vinflaskor faktiskt är märkta efter den druvsort som han använts. Med här i Frankrike märks vin istället efter den jordmån som druvorna har odlats i och inte den druvsort som har använts. De regioner där druvorna odlas är kopplade till begreppet terroir, vilket gör vissa regioner mer värdefulla på vinmarknaden än andra.

Rulla glaset

Fransmännen har några intressanta ritualer för att testa sitt vin som du nog känner igen. Du har antagligen sett fransmän och sommelierer försiktigt rulla glaset innan de luktar på vinet innan dem tar en klunk. Denna rullande rörelse ät till för att se om vinet kommer pleurera (gråta), och droppa ner i glaset som tårar. Om vint inte gråter anses det inte vara särksilt bra.

Fransmännen beskriver också vinet enligt dess mantel, som bokstavligen översätts till ”klänning”. Vilket inte bara innefattar vinets färg, utan även också dess struktur på tungan.

***

Har du någon favorit bland franska viner? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn!

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.