Fem tips för att uppleva norrsken norr om polcirkeln

60
Polarsken, Norrsken
Foto publicerat med tillstånd av fotografen

Fem tips för att uppleva norrsken norr om polcirkeln

Norrsken eller det mer korrekta namnet polarsken (eftersom att det finns både sydsken och norrsken). Har fascinerat och skrämt oss människor som levt här uppe i den karga norden enda sedan inlandsisen släppte sitt grepp.

Vilket har skapat många myter där vikingarna bland annat trodde att det var valkyrior som red över himmelen med de stupade krigarna till Valhall. Medan samerna istället trodde att det var deras döda förfäder som ville få kontakt med den levande världen. Samma tradition kan även hittas bland inuiterna på Grönland. Oavsett vad du tror på, så håller du nog med om att polarsken är magiskt.

Polarsken kan skifta i nyanser av rött, grönt, blått och violett. Ljuset visar sig även i skiftande formationer b.la. som moln, ljusströmmar, cirklar, bågar men även i andra ljusformationer.

Att få uppleva detta spektakulära himlafenomen finns på mångas bucket list. Så jag hoppas att du kommer få nytta av den här guiden samt att du får uppleva polarsken.

Tips för att se polarsken

Även om du tar dig norr om polarcirkeln för att öka dina chanser, så finns det inga garantier att du kommer få uppleva moder jords egen ljusshow.

Visst du kan resa till isolerade platser långt ifrån städernas ljusföroreningar för att få uppleva polarnattens mörker. Men det finns fortfarande andra faktorer som spelar in som väder och vind.

Hitintills har jag bara fått uppleva riktigt polarsken uppe i Narvik, Tromsø, Kiruna och på Svalbard. Och då har jag ändå spenderat ganska många nätter uppe i norr utan minsta tillstymmelse till polarsken.

Men det finns några saker som kan öka dina chanser att få uppleva det vackra polarskenet. Listan nedanför är en sammanfattning med fem tips som jag har fått av lokalbefolkningen såväl som av fjällguider som jag blivit bekant med genom åren.

Polarsken, Norrsken
Foto publicerat med tillstånd av fotografen

1). Boka några extra nätter

Eftersom att ingen natt är den andre lik finns det som sagt inga garantier att du kommer få uppleva polarsken. Men chanserna ökar om du stannar några extra nätter på samma plats.

Om du gillar att åka skidor är det ett hett tips att kombinera det med t.ex. Riksgränsen som du enkelt når med tåg.

2). Ge inte upp hoppet

Vädret kan ändra sig på några få timmar, så ge inte upp för tidigt. När jag var uppe i Kiruna var det väldigt molnigt på kvällen. Men några timmar senare öppnade sig en stjärnklar himmel och man kunde tydligt se polarskenet dansa.

3). Ta hjälp av en expert

Lita på människor som vet vad dem gör. Det finns många företag som erbjuder skotersafari, hundspann och liknande aktiviteter för att du ska få uppleva polarsken.

Guiderna känner till de bästa platserna och kan krydda din upplevelse med andra aktiviteter. Även om du inte skulle få se polarsken just den gången så har du ändå fått en upplevelse för livet.

4). Var förberedd

Om du vill se polarsken är chanserna som sagt större uppe i norr och det är inte ovanligt att det blir riktigt kallt om nätterna med temperaturer som visar -35.0°C på kvicksilvret. Så se till att packa ordentligt med varma kläder! För du kommer att spendera många timmar utomhus.

Reser du på en skotersafari eller med hundspann så får du i regel låna en varm skoteroverall med tillhörande skoterkängor. Förresten, varför inte prova på en snöskohike?

Men om du ger dig ut på egen hand så är det termobyxor och långkalsonger som gäller. Glöm inte att ta med kameran samt att ställa in den för att få riktigt skarpa bilder.

5). Res när det är som mörkast

Tekniskt sett kan du uppleva polarsken året runt norr över. Men under årets mörkaste månader när polarnatten härskar ökar så klart dina chanser. Bästa tiden enligt experterna är under perioden från september fram till mitten av april.

Från Stockholm kör SJ nattåg upp till Kiruna och från Göteborg upp till Luleå med stopp på flera orter under sin färd upp till Övre Norrland. Från båda orterna är det enkelt att resa vidare mot Narvik med tåg på den vackra Malmbanan som passerar flera fjällstationer med övernattningsmöjligheter och vinteraktiviteter.

Om du har barn kan jag varmt rekommendera nattåget, eftersom att det blir lite av ett äventyr i äventyret. Antagligen är det just tågresan som dina barn kommer att minnas längst efter att ni har kommit hem igen.

Från Arlanda har SAS direktflyg upp till Tromsø som dessutom är den flygplats som du mellanlandar på för att flyga vidare upp till Svalbard.

Från Narvik går det även buss upp till Tromsø. Bussresan tar förvisso nästan fyra timmar, men bjuder på en spektakulär utsikt över fjordar och berg.


Har du upplevt polarsken? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

60 KOMMENTARER

 1. Fet guide kompis! Ungarna tjatar om att vi ska åka och se norrsken. Vidarebefordrar inlägget till frun. Vet du om det går 1 klass vagnar upp till Kiruna?

  • Tack! Från Stockholm går det bara 2 klass sovvagn och liggvagn till Kiruna. Men från Göteborg så har du 1 klass upp till Luleå. Jag bokade en resa nu i februari. Sen snackade jag med din fru också. Så det är inte omöjligt att vi ska trampa runt med snöskor ihop där uppe 🙂

 2. Jag bor några mil från Pajala och du har skrivit en bra guide. Fler borde få uppleva Guovssahas som det heter på samiska.

 3. Grönland, syd-nord-öst-väst, är ett ställe / land, där man på vinterhalvåret är säker på att få uppleva nordlys.

  • Ja jag kan verkligen tänka mig att Grönland är en bra plats för det. Framförallt med tanke på att det inte är så urbaniserat med ljusföroreningar från städer.

 4. Bra inlägg.
  Jag har sett norrsken 2 gånger i mitt liv , en gång när jag bodde i Östersund och vi hade äran att få uppleva det och så var det när vi var på semester i Kiruna med familjen. Det är verkligen magiskt.

  • Tack! Ja det går inte riktigt att beskriva den upplevelsen. Jag funderar nästan på att spendera några veckor runt Kiruna för att få uppleva det igen.

  • Jag kan tänka mig att man ser det i Orsatrakten 🙂 Men är det lika storslaget som längre norr ut? Jag har sett polarsken på olika platser men aldrig så mäktigt som på platserna jag nämner i inlägget.

  • Ja det är riktigt vackert och fascinerande 🙂 Jag har upplevt nyanser av det rätt långt söder ut också. Men det har inte varit i närheten av den upplevelse man får längre norrut.

 5. Bra guide! Jag flyttade från Stockholm till Östersund och det tog inte många veckor innan jag såg mitt första norrsken, det var så mycket vackrare än jag kunnat föreställa mig 🙂

 6. Har alltid velat se detta vackra fenomen men aldrig lyckats när tidningarna skrivit att man ska kunna se de.
  Riktigt bra inlägg för dem som bor på rätt plats eller ska ut o resa. Jag vill se ett innan min tid är slut här på jorden

 7. Har aldrig någonsin reflekterat över norrsken, men det är så himla fint och måste medge att jag blir lite inspirerad av ditt inlägg. Tror dock inte att jag har tålamodet för att vänta ut det.. ❤️

 8. Jag har bara sett bilder på norrsken, men det är otroligt fascinerande. Jag önskar verkligen att jag får möjlighet att uppleva det någon gång!

 9. Även om jag är från Norrland är de få gånger jag ser ett stort vackert norrsken som på bilderna, men de kommer och går, och de är Såå vackra! Älskar norrsken <3 Kram

  • Tack! 🙂 Jag har också sett lite skiftningar av det uppe i Dalarna. Men inte på långa vägar i den storslagenhet som det varit längre norr ut.

 10. Vilken toppenguide, om det är något jag vill se här i livet så är det norrsken. Jag hoppas kunna ta en tripp upp till Kiruna inom en snar framtid och hoppas på tur.

  • Ja det är faktiskt svårt att beskriva känslan när man väl står där och ser himmelen skifta färg 🙂 Framförallt om man bor söder ut så är tåget att föredra.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.