Fem tips för att uppleva norrsken norr om polcirkeln

60
123
Polarsken, Norrsken
Foto publicerat med tillstånd av fotografen

Fem tips för att uppleva norrsken norr om polcirkeln

Norrsken eller polarsken som det egentligen heter har fascinerat oss som bor uppe i den karga norden enda sedan inlandsisen släppte sitt tunga grepp. Polarskenet har skapat många myter där bland annat vikingarna trodde att det var valkyrior som red fram över himla valvet med de stupade krigarna som skulle till Valhall. Medan Samerna istället trodde att det var deras döda förfäder som ville få kontakt med den levande världen.

Samma tradition återfinns även bland inuiterna på Grönland och i Kanada. Oavsett vad du tror på, så håller du nog med om att polarskenet är magiskt. Det kan skifta i nyanser av rött, grönt, blått och violett. Ljuset uppträder ofta i skiftande formationer i form av moln, ljusströmmar, cirklar och bågar.

Att få uppleva detta spektakulära himlafenomen finns på mångas bucket list. Så om du vill uppleva polarsken hoppas jag att du kommer få nytta av den här guiden där jag har samlat fem bra tips.

Tips för att se polarsken

Att få uppleva det spektakulära himlafenomenet återfinns på mångas bucket list. Så jag hoppas att du kommer få nytta av den här guiden och får uppleva polarsken. För även om du tar dig norr om polarcirkeln för att öka dina chanser, så finns det inga garantier för att du kommer få uppleva moder naturs egen ljusshow.

Även om du tar dig norr om polarcirkeln för att öka dina chanser, så finns det tyvärr inga garantier att du kommer få uppleva moder jords egen ljusshow. Visst, du kan resa till en isolerad plats långt från städernas ljusföroreningar där polarnattens mörker härskar. Men det finns fortfarande andra faktorer som spelar in som väder och vind.

Hittills har jag faktiskt bara fått upplevt riktigt polarsken uppe i Narvik, Tromsø, Kiruna och på Svalbard. Och då har jag ändå spenderar ganska många nätter uppe i norr utan minsta tillstymmelse till polarsken på natthimlen.

Men det finns några saker du kan göra för att öka dina chanser att få uppleva det vackra himlaspelet. Listan nedanför är en sammanfattning med fem tips som jag har fått av lokalbefolkning så väl som av fjällguider som jag kommit i kontakt med genom åren.

Polarsken, Norrsken
Foto publicerat med tillstånd av fotografen

1). Boka några extra nätter

Eftersom att ingen natt är den andre lik finns det som sagt inga garantier att du kommer få uppleva polarsken. Men chanserna ökar om du stannar några nätter extra på samma plats. Om du dessutom gillar att åka skidor är det ett hett tips att du kombinerar ett besök i till exempel Riksgränsen som du enkelt når med nattåg från södra Sverige.

2). Ge inte upp hoppet

Vädret kan ändra sig på bara några få timmar, så ge inte upp för tidigt! När jag var uppe i Kiruna var det väldigt molnigt på kvällen. Men några timmar senare öppnade sig en helt stjärnklar natthimmel och bjöd på ett tydligt polarsken.

3). Ta hjälp av en expert

Lita på människor som vet vad de gör. Det finns många företag som erbjuder skotersafari, hundspann och liknande aktiviteter för att du ska få uppleva polarsken. Guiderna känner så klart till de bästa platserna och kan krydda din upplevelse med andra aktiviteter. Även om du inte skulle få se polarskenet just den gången så har du ändå fått en upplevelse för livet.

4). Var förberedd

Om du vill se polarsken är chanserna som sagt större uppe i norr. Och det är inte ovanligt att det kan bli riktigt kallt om nätterna med temperaturer som visar ned mot -35.0°C på kvicksilvret. Se därför till att packa ordentligt med varma kläder! För du kommer spendera många timmar utomhus. Ofta kan du låna både skoteroveraller och kängor om du åker på en arrangerad utflykt. Men om du beger dig ut på egen hand så är det minst termobyxor och långkalsonger som gäller. Glöm inte att ta med kameran och ställa in den för att få riktigt skarpa bilder.

5). Res när det är som mörkast

Tekniskt sett kan du se polarsken åter runt norröver. Men under årets mörkaste månader när polarnatten härskar ökar såklart dina chanser. Bästa tiden är enligt experterna under perioden från september fram till mitten av april.

Från Stockholm kör SJ nattåg upp till Kiruna och från Göteborg kan du åka nattåg upp till Luleå. Båda tågen stannar på flera orter under sin färd upp mot övre Norrland. Från båda orterna kan du sedan enkelt resa vidare till både Riksgränsen och Narvik med SJ längst den vackra Malmbanan som även passerar flera fjällstationer med övernattningsmöjligheter och vinteraktiviteter.

Om du ska resa med barn kan jag varmt rekommendera nattåg. Just eftersom att det blir lite av ett äventyr i äventyret. Antagligen är det just tågresan som dina barn kommer att minnas längst efter att ni har kommit hem igen. För vem älskar inte att åka tåg som barn?

Från Arlanda flyger SAS direkt till Luleå, Kiruna och Tromsø som dessutom är den flygplats där du mellanlandar om du ska resa vidare upp till Svalbard. Du kan även ta bussen från Narvik upp till Tromsø. Bussresan tar förvisso nästan fyra timmar, men bjuder istället på spektakulär utsikt över fjordar och fjäll.

***

Har du upplevt polarsken? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

60 COMMENTS

 1. Fet guide kompis! Ungarna tjatar om att vi ska åka och se norrsken. Vidarebefordrar inlägget till frun. Vet du om det går 1 klass vagnar upp till Kiruna?

  • Tack! Från Stockholm går det bara 2 klass sovvagn och liggvagn till Kiruna. Men från Göteborg så har du 1 klass upp till Luleå. Jag bokade en resa nu i februari. Sen snackade jag med din fru också. Så det är inte omöjligt att vi ska trampa runt med snöskor ihop där uppe 🙂

 2. Jag bor några mil från Pajala och du har skrivit en bra guide. Fler borde få uppleva Guovssahas som det heter på samiska.

 3. Grönland, syd-nord-öst-väst, är ett ställe / land, där man på vinterhalvåret är säker på att få uppleva nordlys.

  • Ja jag kan verkligen tänka mig att Grönland är en bra plats för det. Framförallt med tanke på att det inte är så urbaniserat med ljusföroreningar från städer.

 4. Bra inlägg.
  Jag har sett norrsken 2 gånger i mitt liv , en gång när jag bodde i Östersund och vi hade äran att få uppleva det och så var det när vi var på semester i Kiruna med familjen. Det är verkligen magiskt.

  • Tack! Ja det går inte riktigt att beskriva den upplevelsen. Jag funderar nästan på att spendera några veckor runt Kiruna för att få uppleva det igen.

  • Jag kan tänka mig att man ser det i Orsatrakten 🙂 Men är det lika storslaget som längre norr ut? Jag har sett polarsken på olika platser men aldrig så mäktigt som på platserna jag nämner i inlägget.

  • Ja det är riktigt vackert och fascinerande 🙂 Jag har upplevt nyanser av det rätt långt söder ut också. Men det har inte varit i närheten av den upplevelse man får längre norrut.

 5. Bra guide! Jag flyttade från Stockholm till Östersund och det tog inte många veckor innan jag såg mitt första norrsken, det var så mycket vackrare än jag kunnat föreställa mig 🙂

 6. Har alltid velat se detta vackra fenomen men aldrig lyckats när tidningarna skrivit att man ska kunna se de.
  Riktigt bra inlägg för dem som bor på rätt plats eller ska ut o resa. Jag vill se ett innan min tid är slut här på jorden

 7. Har aldrig någonsin reflekterat över norrsken, men det är så himla fint och måste medge att jag blir lite inspirerad av ditt inlägg. Tror dock inte att jag har tålamodet för att vänta ut det.. ❤️

 8. Jag har bara sett bilder på norrsken, men det är otroligt fascinerande. Jag önskar verkligen att jag får möjlighet att uppleva det någon gång!

 9. Även om jag är från Norrland är de få gånger jag ser ett stort vackert norrsken som på bilderna, men de kommer och går, och de är Såå vackra! Älskar norrsken <3 Kram

  • Tack! 🙂 Jag har också sett lite skiftningar av det uppe i Dalarna. Men inte på långa vägar i den storslagenhet som det varit längre norr ut.

 10. Vilken toppenguide, om det är något jag vill se här i livet så är det norrsken. Jag hoppas kunna ta en tripp upp till Kiruna inom en snar framtid och hoppas på tur.

  • Ja det är faktiskt svårt att beskriva känslan när man väl står där och ser himmelen skifta färg 🙂 Framförallt om man bor söder ut så är tåget att föredra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.