Välj rätt flyg: Lågpris VS Premium – En guide som förklarar skillnaden

0
343

SAS vs Ryanair

Välj rätt flyg: Lågpris VS Premium

Det som vid första anblicken kan framstå som ett riktigt bra pris hos ett lågprisflygbolag för en tur och retur biljett. Kan efter en närmare granskning visa sig bli något dyrare än att boka samma rutt med ett premiumflygbolag.

Inspirationen till det här blogginlägget fick jag i samband med att en polare frågade mig om vilka generella för- och nackdelar det fanns med att boka en resa med Ryanair jämfört med SAS. Efter att jag hade kladdat ner några ord i ett långt mail, så kom jag på att det här kanske skulle vara intressant för mina bloggläsare. Så jag kommer använda Warszawa och Arlanda som utgångspunkt.

Räkna med att landa på annan ort

Lågprisbolag fokuserar ofta sin trafik till små och obetydliga flygplatser som ratas av de stora premiumbolagen. Även om en biljett till t.ex. Warszawa med Ryanair kostar en bråkdel med av priset jämfört med SAS. Så ska man ändå vara medveten om att Ryanair landar på Modin Airport som ligger en 45 minuters taxiresa in till Warszawa. Dessutom ska du ta dig hela vägen till Skavsta Airport, visst bor du i närheten så är ju Arlanda långt bort. Bor du vid någon annan flygplats som trafikeras av Ryanair är det ju bara bra.

Medan man med SAS landar på den på den stora Chopina Airport som är belägen 10 minuters taxiresa från Warszawas centrum

Tid är trots allt pengar

Även om det finns en viss charm med att hamna i oförutsedda händelser så är det kanske en weekendresa inte rätt tillfälle. Att hamna mitt ute på en åker en timme utanför sitt huvudmål för resan är inte det ultimata. För om man trots allt bara har 72 timmar på sitt resmål vill du ju maximera resan eller?

Som exempel kan jag ta en anekdot med en av mina britiska vänner som skulle besöka Stockholm. Men han hade kanske inte räknat med att hamna utanför Nyköping, 10 mil från Stockholm?

Ett gammalt militäflygfält utanför Nyköping? Hur tar man sig här ifrån? Det stod Stockholm på Ryanairs hemsida, men det är ju fan 10 mil till Stockholm? Och här är står jag på en jävla åker.

Och man får nog räkna med att hamna på en udda flygplats oavsett vilken destination man än ska till med när det gäller Ryanair. Så varför spendera över en timme i en sunkig taxi eller i bästa fall en bekväm transferbuss för att nå sitt hotell och  slutdestination för resan?

När det finns flygplatser som erbjuder väl utbyggda kommunikationer i from av tåg eller tunnelbana direkt till centrum. Kastrup Airport utanför Köpenhamn är ett mycket bra exempel på detta. Flygplatsen ligger förhållandevis centralt och är smidig att resa till med tåg. Men om man som exempel hamnar på Skavsta Airport och ska ta sig till Stockholm så får man antingen ta en taxi till tågstationen eller förflytta sig med Flygbussarna. Oavsett vilket, så får man räkna med minst en timmes färd extra för att man inte valde att landa på Arlanda. Om man nu förstås inte bor i Nyköping eller någon närliggande ort.

Mer än bara ett handbagage?

Den främsta hemligheten för att kunna flyga billig med Ryanair är att man ska resa med enbart handbagage. Men som turist är det lätt att falla i fällan att vilja shoppa loss i någon av alla gallerior som man ofta hittar i städerna som man besöker. Om man då flyger med Ryanair och har varit förutseende så har man redan bokat en extra resväska för mellan 263 kr – 472 kr (beroende på säsong och destination) per väska! (upp till max 20 kg). Så bara där har man ökat på biljettpriset med minst 263 kr.

Nu tar vi London som exempel 

Jag tittade på två resor till London den ena med Ryanair från Skavsta och den andra med SAS från Arlanda. Ryanair vill ha 1114 kr och SAS vill ha 1499 kr. Så redan nu kan vi se att med incheckat bagage kostar kostar biljetterna nu 1377 kr respektive 1499 kr. SAS bjuder dessutom på en kopp kaffe/té eller ett glas vatten. Fördelen med SAS är att du dessutom får med dig en resväska upp till 23 kg,

Dock så är Ryanair faktiskt generösare med ett gratis handbagage på max 10 kilo. Som exempel tar Wizz Air betalt även för handbagage över 42 x 32 x 25. Vilket kan jämföras med storleken på en normal kabinväska som har måtten 56 x 45 x 25.

Handbagage med SAS då? SAS tillåter ett handbagage på max 8 kg. Men jag har aldrig varit med om att SAS varken har kontrollerat varken storlek eller vikt.

Framme på destinationen eller?

Efter att du har tillbringar din tid inne i flygplanet så är det alltid en befrielse att få kliva ut ur plåtkorven och bege dig till ankomsthallen. Fördelen med större flygplatser som Arlanda, Kastrup, Heathrow med fler. Är att man kan koppla av och sätta sig en stund innan man måste bege sig till bagagebanden för att hämta väskan. På små flygplatser så finns inte den möjligheten på samma sätt. Och som jag redan har skrivit så är det en fördel att landa på en större flygplats då det är mycket smidigare transfer till centrum än ifrån en liten flygplats.

Flyga med Ryanair till London

Fördelen med att välja Ryanair till London är att man faktiskt landar på en av de större flygplatserna nämligen Stansted Airport. Men även om flygplatsen är belägen endast 50 km norr om centrala London så anser jag ändå att det är bättre att landa på den större flygplatsen Heathrow Airport som trafikeras av bland annat SAS.

Fördelen med Heathrow jämfört med Stansted är de bättre tågförbindelserna i med att flygplatsen har sin egen direkt linje Piccadilly line från Terminal 5. Som man anländer till med SAS. Linjen går sedan direkt till centrala London och Piccadilly Circus. Där de flesta av alla turistfällorna är belägna och som lockar oss svenskar till London.

Landar man däremot på Stansted Airport med Ryanair så finns möjligheten att ta linjen som går till Liverpool Street station. Men därefter är det stopp om man inte väljer att transportera sig med lokaltrafik till den delen av London man ska besöka.

Taxfree och restauranger eller en trasig varuautomat?

Det kanske låter som ett konstigt påstående, men tro mig, en stor flygplats är roligare än en minimal. För bara det att kunna få gå i en eller flera mycket välsorterade taxfreebutiker kan lätt döda en timmes transfers. Även om taxfree faktiskt är förhållandevis dyrt så kan man alltid köpa en flaska finare skotsk whiskey för några hundralappar.

Eller bara slå sig ner i en pub med en kall öl eller passa på att ta en bit mat på någon av flygplatsens restauranger. Som exempel när jag landade på Modin Airport så slogs jag av att det enbart var en gammal flyghangar med en ynka cafeteria längst bort i hörnet.

När jag sedan flög hem från den mycket större Chopin Airport så kunde jag både äta en god frukost samt handla lite i taxfree butiken. Innan jag valde att slösurfa på flygplatsens Wifi i en bekväm fåtölj med ett glas nypressad juice loungen innan jag flög vidare mot Kastrup.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.