Förbered dig för immigration och tull innan du reser

0
538
immigration och tull
immigration och tull

Förbered dig för immigration och tull innan du reser

När du reser inom ESS och Schengenområdet behöver du vanligtvis bara kunna identifiera dig vid incheckningen på flygplatsen. Men när du reser till länder som till exempel USA. Måste du även passera migration och tull innan du släpps in i landet. Det är vanligtvis en snabb process när man reser med ett svenskt pass och det är oftast köerna som tar den längsta tiden. I det här blogginlägget kommer jag ge dig 6 tips för hur du förbereder dig för att göra det så smidigt som möjligt.

Gör din efterforskning

Innan du bokar din resa behöver du först ta reda på vad landet har för inresebestämmelser för svenska medborgare. Det gör du enklast på respektive lands ambassads hemsida. Kontrollera att du har alla nödvändiga dokument du behöver samt att ditt pass är giltigt under hela din vistelse. Vissa länder kräver att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter att du lämnar landet medan andra endast kräver att det är giltigt fram till avresedatumet. Dessutom behöver du ha minst en tom sida i ditt pass för passtämplar och eventuellt två sidor om landet utfärdar visum.

Ha en penna i väskan

Det kan låta självklart, men av erfarenhet vet jag att det är lätt att glömma att ta med en penna. Många länder kräver att du fyller i ett immigrations- och tullformulär vilket du oftast får ombord på flygplanet. Och att be cabin crew om att få låna en penna är inte alltid populärt även om du får den med ett leende.

Ha adresser tillgängligt

Du måste i regel ange en kontaktadress till ditt hotell eller vandrarhem när du fyller i ditt immigrations- och tullformulär. Ha därför eventuella adresser lättillgängliga.

Var ärlig både i formuläret och vid immigrationen

Ha din personliga information i huvudet innan du står framför immigrationsagenten när han eller hon ställer frågor till dig. Om du kan svara snabbt och naturligt på dina frågor kommer det få smidigt. Vanliga frågor som jag ofta får är följande:

  • Är du på affärsresa eller semester?
  • Vilket datum lämnade du landet?
  • Vilka länder besökte du?
  • Var stannade du?
  • Vad arbetar du med?
  • Hur finansierar du dina resor?
  • Vad gör din far för att leva?
  • Vad är din nuvarande adress?

Frågorna verkar enkla att svara på, men jag har vid mer än ett dussin tillfällen fått tänka efter vilka datum jag kommer lämna landet.

Se till att du vet exakt vad som finns i din väska

Detta inkluderar vanligtvis frukter, grönsaker, animaliska produkter och växter. Om du har något otillåtet så se till att kasta det innan du går igenom tullen. Ta även reda på vilka införselregler landet har för alkohol och tobak. Jag har själv fått böter för att jag haft två flaskor rom med mig till USA från Bahamas.

Behåll lugnet om du tas åt sidan

Jag vet inte hur många gånger jag har blivit undersökt av tullare när jag rest in i olika länder och det har hänt ett flertal gånger när jag kommit hem till Sverige också. Om du blir taget åt sidan se till att behålla lugnet och var trevlig även om tullaren rotar bland dina smutsiga underkläder eller bläddrar i din dagbok.

***

Har du andra tips om hur man förbereder sig? Lämna då gärna en kommentar här under så svarar jag så fort jag kan. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.