Fort Saint Angelo i Birgu – Bilder från fortet

0
55
Fort Saint Angelo i Birgu | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Fort Saint Angelo i Birgu | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seFort Saint Angelo i Birgu

Under mina två månader här nere på Malta så har jag faktiskt bara åkt buss två gånger. Och det är många gånger som jag har stått vid kustartilleribatteriet vid Valletta garden och sett Fort Saint Angelo på andra sidan vattnet. När riddarna anlände till Malta år 1530 gjorde dem Birgu till sin huvudstad eftersom den låg vid kusten. Den tidigare huvudstaden Medina var placerad inne i landet och riddarna var beroende av en skyddad hamn. Staden spelade även en viktig roll under belägringen av Malta år 1565. Efter belägringen fick staden det klingande italienska smeknamnet  Città Vittoriosa ”den segerrika staden”. Men man insåg även att staden var sårbar för angrepp så därför började man anlägga den befästningen i Valletta 1566 som tog över rollen som huvudstad och är det fortfarande. I samband med mitt spontanbesök på Malta maritime museum passade jag på att besöka Fort Saint Angelo.

Fort Saint Angelo i Birgu | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seBra väder = en soloutflykt 

Men idag när det ändå var strålande väder med sol och 20°C! Så bestämde jag mig för att göra en  soloutflykt till en av Maltas medeltida huvudstäder Il-Birgu. Målet var att besöka några av stadens många museum. Väl på busstorget i Valletta berättar den knubbiga maltesen i turistinformationen att det finns två busslinjer ut till Il-Birg och att en av bussarna skulle gå om 3 minuter.

Då jag är väldigt spontan av mig inser jag efter 20 minuter på bussen att jag inte ens vet vilken hållplats jag ska kliva av på. Men av en slump upptäcker jag en äldre engelsman med en guidebok i handen några säten framför mig. Min slutledningsförmåga säger mig att gubben troligtvis har samma mål som mig. Så därför bestämmer jag mig snabbt för att hoppa av på samma hållplats som honom.

Efter en busstur som skulle få Indiens kollektivtrafiks att framstå som en resa på moln. Så hoppar vi av vid en lummig park precis ovanför en marinan. Till min förvåning visar det sig att han också är precis lika vilsen som mig. Men efter en del diskussioner så kommer vi fram till att han naturligtvis inte har tänkt besöka  Malta at war museum. När jag väl kommer fram till museet visar det sig att fanskapet självklart är stängt på måndagar! Så därför blev det enbart lite bilder från utsidan av fortet som museet huserar i.

Fort Saint Angelo i Birgu | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.