Från Greklandscharter, till en 1.750 km lång tågsemester till Berlin och Prag

6
313

Från Greklandscharter, till en 1.750 km lång tågsemester till Berlin och Prag

För några dagar sedan fick jag frågan om jag kunde tipsa om några resmål i Europa som skulle passa för en veckas semester? Tydligen hade Carro och hennes flickvän hittat en billig charterresa ner till Grekland. Men båda två kända att det kanske var lite väl inrutat att bo på ett turisthotell med ett solstolsinvaderat poolområde fullt med tyskahanddukar. Vilket jag har full förståelse för!

Så därför ville de hitta andra alternativ att jämföra med. Resten av dagen fortlöpte med att vi diskuterade allt från stränder vid Medelhavet till medeltida stadskärnor i Baltikum. Tills vi började prata om Berlin och Prag. Som båda är städer jag verkligen gillar, men besöker allt för sällan..

–Johan, om du får välja mellan Berlin eller Prag, vilken stad väljer du?

Svaret på den frågan var enkel. Varför inte kombinera båda? Avståndet mellan Berlin och Prag är endast 346 km. Tågresan mellan städerna tar knappt fyra timmar och den bjuder dessutom på en naturskön utsikt över floden Elbes dalgång i Dresden. Just den sträckan minns jag från min egen tågresa för några år sedan. Om du har åkt sträckan så förstår du nog också varför dalgången tidigare var upptagen som ett världsarv av UNESCO. Just för att skydda dalen från att besudlas med en fyrfilig motorvägsbro.

–Oj! Vad spännande! Kan man resa med tåg från Sverige till Berlin också?

Det var där jag lite löst nämnde att Snälltåget kör en säsongslinje med nattåg från Malmö ner till Berlin. Sen var cirkusen igång, tjejerna blev eld och lågor över tanken på att få kuska fram med ett nattåg i en egen kupé och sövas av gnisslet och dunket från rälsen. Jag skickade några länkar och ett smatterband med följdfrågor om allt möjligt kom i rask takt! Tyvärr så har jag fortfarande inte provat Snälltåget till Berlin, även om jag länga har haft tankar på att göra det.

Det visade sig dock när vi kollade Snälltågets tidtabell att avgången från Stockholm Södra ner till Malmö C med avgång kl 08:14. Inte skulle passa med någon anslutning från Gävle C. Så jag påpekade att det i sånna fall bara var att boka resan från Malmö istället.

Och att det löser sig nog på ett eller annat sätt med resten. Antagligen tog Carro mig lite väl bokstavligt? För morgonen efter fick jag en skärmdump av en tågbiljett: Snälltåget 2 personer, egen kupé 2.170 Kr.

Senare under eftermiddagen hittade jag en lämplig anslutning med UL, SL och SJ. En aningen jobbig resa med byte i Uppsala, för vidare färd mot Stockholm Södra och andra bytet till SJ. Men hela resan med en 1 klass biljett ombord på X2000 kostade 519 kr per person. Så det får väl ändå ses som ett helt okej pris.

Snälltåget till Berlin Hbf avgår klockan 17:00 från Malmö C. Så tjejerna får lite tid över för en snabblunch i Malmö innan äventyret rullar vidare.

Värt att nämna är kanske att anledningen till att tågen går från Stockholm Södra beror på att Trafikverket under 8 sommarveckor kommer påbörja sitt arbete med att renovera ”Getingmidjan”. Vilket ställer till en del i tågtrafiken för resenärer som ska resa till/från eller via Stockholm.

Gävle – Prag : 1.750 km på räls och tågfärja

Tjejerna ville så klart även spendera några dagar i Berlin, innan resan skulle rulla vidare mot Prag. Det går förvisso att boka tågbiljetter mellan Malmö och Prag med Snälltåget om man bokar det direkt på deras hemsida. Men i det här fallet när det skulle vara några dagar emellan hade hon behövt ringa kundtjänst. Men ivrig att få allt färdigt så bokades biljetterna Berlin till Prag online för €32 per person i 2 klass.

 • Snälltåget till Berlin
 • Tre dagar i Berlin
 • Tre dagar i Prag

I skrivandets stund är deras hemresa ännu inte bokad. Men vi diskuterar om de eventuellt ska passa på att resa vidare med tåg till Warszawa. För att sen åka till Gdansk och avsluta hela resan med att ta färjan till Nynäshamn.

Läs även: 18 tågresor i Europa som är snabbare än flyget

Om du också tycker att det låter spännande med en nattågsresa ner till Berlin eller Prag i sommar? Så kommer det inom kort en reseguide här i Grattis Världen om hur du smidigt kan boka din egen resa. Håll utkik så du inte missat den!


Har du rest med Snälltåget ner till Berlin? Eller rest mellan Berlin och Prag med tåg? Lämna gärna en kommentar här under. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook samt följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

6 COMMENTS

 1. Det där lät ju vansinnigt spännande och vackert, tåg mellan Berlin och Prag! Jag har varit i båda städerna och kan tänka mig att åka tillbaka till båda så varför inte göra två flugor på smällen jag också någon gång 🙂

  • Just sträckan mellan Dresden och Prag är magisk! Så om du får chansen ska du absolut ta den 🙂 Bokar man i tid, så går att få riktigt billiga biljetter genom České dráhy, (tjeckiska motsvarigheten till SJ).

 2. Snyggt. Det är synd att det inte är smidigare och enklare att resa i Europa med tåg. Känns som flyget helt tagit över och även om det är väldigt praktiskt så är det är rätt tråkigt färdmedel faktiskt.

  • Helt klart har flyget tagit över en stor del av marknaden. Problemet är väl främst att vi lever i Europas utkant. Så fort du kommer till Hamburg eller Berlin så har du tåganslutningar åt alla möjliga håll.

   Men jag håller helt med om att det är flyget är tråkigt men ack så smidigt. Men att se Europa förändras genom att tågfönster ger resandet en helt annan dimension.

  • Ja visst är det mystiskt? 😉 Jag tror också att dem kommer älska Prag men förhoppningsvis blir det en lugnare resa än när du och jag var där ihop för 15 år sedan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.