Från tågplankare till Svarta SJ Prio – Berättelsen om en plastbit

6
660
SJ Svart Prio
SJ Svart Prio

Från tågplankare till svart SJ Prio

Att jag idag sitter med en svart plastbit som skvallrar om att jag har uppnått elitstatus hos SJ i deras lojalitetsprogram SJ Prio. Är minst sagt smått ironiskt med tanke på att jag tågplankade mig land och rike runt när jag var yngre. På den tiden levde jag mer eller mindre i en färdigpackad olivgrön persedelpåse från Försvarsmakten. Väskan stod likt en scout alltid redo i hallen i väntan på nästa äventyr. Just för att jag aldrig visste vart helgen skulle sluta.

Samtidigt kan jag inte sticka under stolen med att det hela med tiden utvecklades till en sport att ta mig ner till Göteborg utan att ha spenderat en enda spänn på en tågbiljett. För på den tiden spenderade jag hellre biljettpengarna på en krogrunda i städerna där jag hamnade.

Dock ska jag även påpeka att det aldrig handlade om någon form av ”hobbyanarkism” i Stol med parollen: Kollektivtrafiken år alla! Eller något annat vänstertrams som drev min agenda. Utan det handlade uteslutande om min egen Robin Hood filosofi: Det jag inte spenderade på SJ kunde jag spendera på en pava Jack Daniels framåt kvällen.

Från Vit till Grå och slutligen Svart!

Även om jag idag har lagt mitt tågplankande på hyllan till förmån för att bekvämt kuska fram på rälsen i 1 klass. Lever jag fortfarande efter min gamla filosofi. Jag har bara ändrat min strategi för att inte lägga mer pengar på mina tågbiljetter än jag behöver. Jag har helt enkelt lärt mig att tänka som en medveten resenär och planerar mina tågresor mer långsiktigt.

Min morfar (salig i åminnelse) brukade säga –När fan blir gammal, så blir han religiös! Vilket jag nog får medge stämmer in på mig i det här fallet. För jag har nog blivit förståndigare och förhoppningsvis mognare med åren.

Men efter att jag fick upp ögonen för fördelarna med ett Svart SJ Prio. Så satte jag mig och funderade över hur jag skulle kunna nå nivån till en bråkdel av de 25.000 spänn som det egentligen hade krävts. Om man använder SJ:s algoritm om att varje spenderad krona ombord och på biljetter är värd en poäng.

Jag visste redan från att SJ ofta hade olika kampanjer som gav från 300 poäng upp till 1.000 poäng per tågresa. Vilket gör att det snabbt går att skrapa ihop en rejäl poängpott om man reser lite med tåg.

Min strategi

Så här i efterhand kan jag väl bara konstatera att jag lyckades nå mitt mål. Samt att det kostade mig mindre än 4.000 spänn! För redan den 8 februari nådde jag över tröskeln på 6.500 poäng vilket gav mig ett Grått SJ Prio. Mycket tack vare vår tågluff Tågluff 68°Nord (upp till Narvik och sen ner genom Norge).

Efter det behövde jag bara utnyttja de olika poängkampanjerna som SJ så frikostigt strösslade med under våren och sommaren (2015). Sen efter ett tips om att ett medlemskap i Friluftfrämjandet gav medlemsförmånen 20% rabatt på resor med SJ (nu mer 10%).

Så jag var inte sen med att bli en del av föreningslivet. Vilket bidrog till att jag på så vis kunde resa i 1 klass oförskämt billigt! Med den rabatten kunde jag även pendla mellan Stockholm och Uppsala där jag tjänade 320 poäng för 28 kr!

Efter att ha rest kors och tvärs under några månader lyckades jag nå över tröskeln på 25.000 poäng för att nå Svart SJ Prio med god marginal. I samband med att jag rullade in på Stockholm C med nattåg 10002 från Lund.

Dessutom så kunde jag under den resan konstatera att jag sover minst lika dåligt i egen 1 klass sovkupé som i en vanlig 2 klass sovvagn. Den främsta fördelen som jag har utnyttjat med mitt Svarta SJ Prio är möjligheten att boka om biljetter samma dag oavsett biljett typ. Något som i praktiken har inneburit att jag har bokat en billig biljett och senare kostnadsfritt kunde ändra till en dyrare avgång i mån av plats.

Från tågplankare till svart SJ Prio

Att jag nu sitter här med en svart plastbit som skvallrar om att jag har uppnått den högsta nivån i SJ:s bonusprogram SJ Prio. Är smått ironiskt med tanke på att jag skulle kunna erkänna att jag tågplankat mig land och rike runt när jag var yngre. På den tiden levde jag mer eller mindre i en färdigpackad olivgröna persedelpåse från Försvarsmakten. Som likt en scout alltid stod redo i hallen i väntan på nästa äventyr. Just för att jag aldrig visste vart helgen skulle sluta.

Samtidigt så kan jag inte sticka under stolen med att det hela utvecklades till en sport att ta mig ner till Göteborg eller upp till Boden. Utan att ha spenderat en enda spänn på en tågbiljett! För på den tiden la jag hellre biljettpengarna på en krogrunda i de städerna där jag hamnade.

Dock ska jag påpeka att det aldrig var frågan om någon form av ”hobbyanarkism” i stil med parollen: Kollektivtrafiken år alla!  Eller något annat trams som drev min agenda. Utan det handlade helt enkelt om min egen Robin Hood filosofi: Det jag inte spenderade på SJ kunde jag spendera på en pava Jack Daniel’s framåt kvällen.

Från Vit till Grå och slutligen Svart!

Även om jag idag har lagt mitt tågplankande på hyllan till förmån för att bekvämt kuska fram på rälsen i 1 klass. Så jag lever jag fortfarande efter min gamla filosofi, men har bara ändrat strategi för att inte lägga mer pengar på mina tågbiljetter. Jag har helt enkelt lärt mig att tänka som en medveten resenär och planera mina tågresor mer långsiktigt.

Min morfar (salig i åminnelse) brukade säga –När fan blir gammal, så blir han religiös! Vilket jag nog får medge stämmer in på mig i det här fallet. För jag har nog blivit förståndigare och förhoppningsvis mognare med åren.

Men efter att jag fick upp ögonen för fördelarna med ett Svart SJ Prio. Så satte jag mig och funderade över hur jag skulle kunna nå nivån till en bråkdel av de 25.000 spänn som det egentligen hade krävts. Om man använder SJ:s algoritm om att varje spenderad krona ombord och på biljetter är värd en poäng.

Jag visste redan från att SJ ofta hade olika kampanjer som gav från 300 poäng upp till 1.000 poäng per tågresa. Vilket gör att det snabbt går att skrapa ihop en rejäl poängpott om man reser lite med tåg.

SJ_PrioKKort

Svart medlemsnivå – mer än 25 000 nivåpoäng

På vår högsta nivå får du omboka utan extra kostnad samt tillgång till SJ Lounge i Stockholm och Göteborg. Givetvis får du fritt kaffe eller te i bistron, rabatter, erbjudanden och medlemsbrev. Du har också fri årsavgift för SJ Prio MasterCard och med kortet samlar du hela 30 % fler poäng på dina resor. Bor du på hotell får du 20% rabatt på mat (fredag-söndag) och fri dagstidning hos Scandic och det flesta First Hotels. Dessutom får du en värdecheck om 50 kr/natt hos Scandic. Nu har vi också sänkt poängpriset på resor i 1 klass med upp till 15 %. Den nya förmånen gäller bara dig på Svart nivå. Logga in och boka som vanligt.

Min strategi

Så här i efterhand kan jag väl bara konstatera att jag lyckades nå mitt mål. Samt att det kostade mig mindre än 4.000 spänn! För redan den 8 februari nådde jag över tröskeln på 6.500 poäng vilket gav mig ett Grått SJ Prio. Mycket tack vare vår tågluff Tågluff 68°Nord (upp till Narvik och sen ner genom Norge).

Efter det behövde jag bara utnyttja de olika poängkampanjerna som SJ så frikostigt strösslade med under våren och sommaren (2015). Sen efter ett tips om att ett medlemskap i Friluftfrämjandet gav medlemsförmånen 20% rabatt på resor med SJ (nu mer 10%).

Så jag var inte sen med att bli en del av föreningslivet. Vilket bidrog till att jag på så vis kunde resa i 1 klass oförskämt billigt! Med den rabatten kunde jag även pendla mellan Stockholm och Uppsala där jag tjänade 320 poäng för 28 kr!

Efter att ha rest kors och tvärs under några månader lyckades jag nå över tröskeln på 25.000 poäng för att nå Svart SJ Prio med god marginal. I samband med att jag rullade in på Stockholm C med nattåg 10002 från Lund.

Dessutom så kunde jag under den resan konstatera att jag sover minst lika dåligt i egen 1 klass sovkupé som i en vanlig 2 klass sovvagn. Den främsta fördelen som jag har utnyttjat med mitt Svarta SJ Prio är möjligheten att boka om biljetter samma dag oavsett biljett typ. Något som i praktiken har inneburit att jag har bokat en billig biljett och senare kostnadsfritt kunde ändra till en dyrare avgång i mån av plats.

Om du vill lära sig mer om SJ Prio så har jag skrivit en guide till bonusprogrammet SJ Prio.

6 COMMENTS

  1. Sluge Hugo!
    Har förstått att många av de resenärer som verkligen går all in för att resa lyckas nyttja systemen som finns för att kunna resa ännu mer, det blir lite som ett självspelande piano liksom. Härligt!

    • Hehe det kan man verkligen säga. Det mest intressanta är att ju mer du reser, ju mer förmåner och rabatter får du. Jag vet inte hur många tågresor jag gör per år, men jag nytjar förmånen att ändra avgång 8 av 10 resor.

    • Ja det är inte alls omöjligt att nå nivån om man åker en del tåg. Jag ska skriva en guide till SJ prio och andra bonusprogram inom kort.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.