Fyra dagar i ett vintrigt Chicago del 1(4)

0
381
Chicago
Chicago

Fyra dagar i ett vintrigt Chicago

Att resa till en metropol som Chicago i december kanske kanske inte det första vi svenskar tänker på när vi drömmer om en resa till USA? Men i Samband med att SAS firade 70 år som flygbolag kavlades en kampanj ut med grymma rabatter på poängresor till USA och Asien. Så det blev omgående att boka en resa i SAS Plus till The Windy City för 4 dagars urban safari! Följetongen Fyra dagar i ett vintrigt Chicago är helt enkelt min reseskildring.

Läs även : | Del 1 Del 2 Del 3 Del 4 | av Fyra dagar i ett vintrigt Chicago

För det ynka priset av 24.000 (ord 80.000) Eurobonuspoäng + 536 kr i skatter bokade jag min resa. Men så här i efterhand skulle jag nog ha bokat några extra dagar. Men jag hann ändå med mycket trots snöstormar, fortkörningsböter och andra anekdoter. Redan ute på Arlanda så visade det sig vid incheckningen att jag återigen hade fått den ökända SSSS stämpeln i nedre hörnet av mitt boardingkort. SSSS står för (Secondary Security Screening Selection) vilket är precis som det låter som, en extra säkerhetskontroll. Väl vid gaten får man plocka upp elektronik och få sitt handbagage, händer och skor topsat efter sprängämnen.

Pontus In The Air | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seBesvikelse på Pontus in the Air.. 

Jag har passerat Arlanda många gånger sedan stjärnkrögaren Pontus Fritiof öppnade sitt senaste tillskott Pontus in the Air i Terminal 5. Med tanke på att min flight SK495  inte skulle inte avgå fören klockan 15:30. Bestämde jag mig för att åka ut tidigt till Arlanda för att besöka Pontus in the Air och testa den grillade högrevsburgaren som är paradrätten som stoltserar med gruyère, färskriven tryffel, rökt sidfläsk, karamelliserad lök, och tryffelmajonnäs till ett pris av 335 spänn! Men helt ärligt kan jag inte på stå att jag är speciellt imponerad. Om du undrar så rekommenderar jag du att hellre lägga en fjärdedel av priset på en burgare hos MAX. Även om tryffelmajonnäsen är grym!

SAS Plus, inte så lyxigt som det ser ut

Väl ombord och någorlunda hemmastadd i en halvfull kärra. Så tillbringade jag en relativt händelselös 9 timmar lång flygresa med att se på fil och äta. Även om servicen kännes mycket skarpare än den som jag har upplevt med mina  tidigare long hauls med SAS de senaste åren. Dock kan jag inte direkt påstå att flygplansmaten imponerar speciellt mycket oavsett bolag. Men fördelen med SAS Plus är att man får möjligheten att välja mellan två huvudrätter oftast kyckling eller fisk.

Inflygning Chicago | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seInflygning över Chicago 

Däremot är det alltid lika speciellt att flyga in över städer på kvällen oavsett hur stora eller små städerna än är. Väl på marken blev jag lotsad till fållan för turister som tidigare besökt USA med samma godkända ESTA. Det verkligen är smidigt med passautomaterna jämfört med att köa vid den manuella disken där man förhörs och fotas. Nu behövde jag enbart skanna mitt pass, mina fingeravtryck och ta med kvittot till passkontrollen. Så knappt en kvart efter att jag klivit av planet så kunde jag ställa mig och vänta på mitt bagage för att sen passera tullen utan ytterligare frågor.

När jag 9 timmar tidigare lämnade ett soligt Stockholm så var det +3 °C i luften. När jag gick ut från flygplatsen för att hitta min shuffle till hotellet. Gav Kung Bore mig en käftsmäll! Enligt mobilen var det isande  -17 °C i Chicago! Efter att ha stått och frusit i nästan en timme så gav jag upp och gick in i terminalen igen för att äta några burgare vid McDonalds.

Radisson O'hare Hotel | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seRadisson O’hare Hotel med en Texas Longhorn precis bredvid

Mätt och någorlunda belåten så trotsade jag återigen kylan och valde att ta en taxi till hotellet. En fördel med att åka taxi i nya städer är att taxichaufförer ofta kan berätta och ge tips som du inte hittar i en vanlig guidebok. Men samtidigt ska du inte tacka ja om chauffören erbjuder sig att köra dig till en annan restaurang än den du ville åka till från början för det innebär ofta att du hamnar hos en släkting.

Att min korta taxiresa på några kilometer kostade $45 fanns det tyvärr inte så mycket att göra åt. Ibland får man räkna med sånt när det är bilköer. Men under tiden så hann han berätta om sina föräldrar som hade flytt från en liten by i Ukraina 1964 under det kommunistiska Ukrainska SSR styret för att söka lyckan i det stora landet i väst.

Radisson O'hare Hotel | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seEn sak som kan vara bra att känna till om du inte redan gör det. Radisson och Radisson Blu är två skilda kedjor inom Carlson Rezidor Hotel Group. Radisson hotellen i USA håller ofta en standard som inte kan jämföras med Radisson Blu i Europa. Men en sak som är riktigt trevlig med de flesta hotellen i USA oavsett kedja är att hotellrummen ofta har både kylskåp med frysfack och även en mikro.

Radisson O'hare Hotel | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seVilket ofta kommer väl till pass när det gäller att äta mikromat på rummet. Vilket passade perfekt när man planerar dagsutflykter. Så vad kan då passa bättre än Italian spaghetti and tomato sauce with meatballs? Innan det är dags för att sova, för dagen efter väntade en heldag inne i Chicago.

Fortsätt läsa del 2

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.