Fyra dagar i ett vintrigt Chicago : Del 2(4)

0
388
Chicago
Chicago

Fyra dagar i ett vintrigt Chicago

Du känner kanske igen känslan som infinner sig när man vaknar jetlaggad, hungrig och inser att klockan bara är 03:37.. Dessutom så visar mobilen till råga på allt att kvicksilvret hade krupit ner ytterligare under natten till -19 °C. Så jag vad en stilla bön om att dagen skulle bli varmare. Med tanke på att jag skulle spendera resten av dagen inne i downtown Chicago.

Läs även : Del 1 Del 2 Del 3 | Del 4 | av Fyra dagar i ett vintrigt Chicago

Några timmars filmtittande, en dusch samt en spartansk frukost senare satt jag i hotellets shuffle på väg tillbaka mot flygplatsen. Under den drygt 10 minuter långa färden så småpratade jag med chauffören som släppte av mig vid ett parkeringsgaraget? Med en muntlig vägbeskrivning om hur jag skulle gå för att komma ner till tunnelbanestationen. Men trots att jag försökte memorera så var det lättare sagt än gjort. I hissen lyckades slå följe med en vilsen flerbarnsmamma som också skulle ta pendeln in till Chicago.

O'hare Airport Terminal 2 station | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seO’hare Airport Terminal 2 station

Mitt mitt nyfunna sällskap var övertygad om att hon skulle eskortera mig. Trots att jag påpekade att skyltarna pekade åt andra hållet? Så insisterade hon på att det var en genväg. På något underligt vis så kom vi efter en bra stund bakvägen och blev eskorterad av tre säkerhetsvakter som undrade vad fan vi höll på med..

Från O’Hare International Airport är det väldigt enkelt att ta tunnelbanan (lokalt kallat The L’) Blue Line in till Chicago. Enkelbiljett kostade $3, så jag valde att köpa ett 24 timmarskort som gäller för samtliga linjer i spårnätet. Kvällen innan så hade jag kommit fram till att LaSalle Station, skulle vara i närheten av Meli Cafe som jag blivit rekommenderad att besöka. För att äta en god frukost i äkta amerikans snutfilmsstil.

LaSalle station | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seLaSalle station

Väl framme på LaSalle Station efter 44 minuter lång och skumpig färd. Så blev det en kontrast när jag kom upp ur underjorden och möttes av storstadsmyllret. Även solen hade hittat fram på och sakta börjat värma upp staden. Kombinationen av solens värmande strålar, avgaslukten och en hungrande mage påminde mig om vart jag var på väg. LaSalle Station är för övrigt en av få underjordiska tunnelbanestationer i Chicago.


Läs även: Guide för mobilsurf i USA


Men när jag försökte hitta till Meli Cafe så gick jag bet. Utan att kunna använda Google Maps så var det som att leta efter en nål i en höstack! Trots att jag någorlunda memorerat vart jag skulle gå. Redan när jag landade på flygplatsen så kollade jag efter en AT&T Mobil Store för att kunna ladda mitt prepaid SIM card till min hotspot.

Jag gav till slut upp och gick tillbaka till LaSalle Station, för att åka vidare till Clark/Lake Station fyra stationer bort. Där jakten på en AT&T  butik fortsatte och efter ytterligare 25 minuters desorienterad promenad fann jag till slut en! Men till skillnad från Sverige så är mobilsurf fortfarande relativt dyrt i USA. Jag betalade $75 för 8GB surf. Men det underlättar mycket att kunna använda Google Maps och kunna surfa obegränsat när man är på resande fot.

The Loop Chicago | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seThe Loop

Chicago är känt världen över för sin höghöjdsbana som invigdes resan 1888. Inför World Columbian Exposition 1893 byggde man den första elektriskt drivna högbanan i Chicago. Namnet The Loop kommer ursprungligen från benämningen på ett 40-tal kvarter i Chicagos stadskärna som inneslöts av en spårcirkel där flera av stadens tunnelbanelinjer passerar eller vänder.

Willis Tower Chicago | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seWillis Tower

När jag frågade runt bland mina vänner om vad jag inte fick missa under mitt besök i Chicago så fick jag svaret att jag måste besöka Willis Tower! Och visst kan jag spendera $23 för att kolla på utsikten över en metropol som Chicago. Men tyvärr så är stadens skyline inte lika mäktig som den över Manhattan.

Chicago skyline | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se103:e våningen på Willis Tower

En ikonisk turistfälla som finns i varje stad med lite självaktning är ett skydeck antingen belägen i en skyskrapa, ett TV-torn eller någon annan hög byggnad. I Chicago heter den nu mer Willis Tower (fram till 2009 Sears Tower). Skyskrapan började byggas 1970 och stod stod färdig tre år senare.

Den var länge ohotad som världens högsta byggnad med sina 442 meter upp till taket, 527 meter inkluderat antennen som monterades upp 1982. Men 1998 togs förstaplaneringen av Petronas Twin Towers i Kuala Lumpur.

Willis Tower Chicago | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seAtt kliva ut i en ostkupa 103 våningar över marken

En sak som jag har börjat roa mig med är att fotogradera fotografer och folk som poserar för kameror. För den som är nyfiken så är det jag som står på bilden till höger. Att kliva ut i en av glaskupolerna är inte alls så skrämmande som man kan tro.

Chicago | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seKärlek vid första ögonkastet

För mig så var Chicago kärlek vid första ögonkastet och stan känns mycket mer äkta än Äpplet på östkusten. New York i all ära, men Chicago är mer oputsat och känns mer äkta.

Cloud Gate 

En annan självklarhet under ett besök i Chicago är att bege sig till Millennium Park för att beskåda den världsberömda Bönan som egentligen heter Cloud Gate. Men man behöver kanske inte använda så mycket av sin fantasi för att förstå hur smeknamnet The Bean uppstod. Den är skapad av den indisk-brittiske formgivaren Anish Kapoor i juni 2004.

Chicago | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seTrump International Hotel and Tower

Man kan tycka vad man vill om staternas nuvarande president. Men när jag va en slump såg Trump Tower Chicago (finns flera) från tunnelbanefönstret så bestämde jag mig snabbt för att hoppa av vid nästa hållplats och gå tillbaka.

The Loop Chicago | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seAv de tjugotal städer

Som jag har besökt under mina resor till USA så är Chicago en av absolut topp 5! Just för att den känns så oputsad och äkta.

Tillbaka till flygplatsen

Efter att ha tillbringat närmare 10 timmar downtown i Chicago så begav jag mig åter mot flygplatsen. För att vänta på shuffleln tillbaka till hotellet.

Har du några tips om vad man inte får missa i Chicago? Skriv en kommentar!

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.