Gotländsk saffranspannkaka – historia och receptet

1
1228
Gotländsk saffranspannkaka | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se
Gotlandspannkaka

Gotländsk saffranspannkaka – historia och recept

Den gyllene gotländska saffranspannkakan har en säregen kryddning för att vara svensk. Redan under 1100-talet när Visby var en del av Hansan fick gutarna stifta bekantskap med exotiska kryddor som mandel och saffran. En äkta saffranspannkaka består av grötris, mjölk, socker och ägg. Den äts ljummen eller kall som dessert och serveras traditionsenligt med den salmbärssylt och grädde.

Historien bakom den Gotlandspannkakan

Förr var ugnspannkaka framförallt förknippat med festmåltider just för att man använde finare mjöl och många ägg. Saffranspannkakorna har varit kända på Gotland sedan 1700-talet. Men det är först under 1800-talet som den moderna saffranspannkakan skapades och man började tillaga den med grötris för att sedan baka den i ugnen. I och med att sockret blev billigt började man även tillverka sylt i större skala och baka olika efterrätter..

Det är idag inte känt om den saffranspannkakan skapades på Gotland eller om receptet har kommit utifrån till ön. Däremot kan man spåra ingredienserna tillbaka till medeltiden och renässansens smaksatta och färgade risrätter som förekom i högreståndsmiljö. Just kombinationen grötris, mandel, saffran och socker gjorde rätten exklusiv jämfört med saffransbrödet som är känt sedan 1500-talet. Under 1950-talets har Gotländsk saffranspannkaka blivit blivit en välkänd turistsymbol för Gotland och serveras ofta på sommaröppna caféer och vid andra sammanhang där lokal mat lyfts fram.

Recept på Gotlandspannkaka

6-8 personer

  • 1 liter färdig risgrynsgröt
  • 1 paket saffran (½ g)
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl sötmandel
  • 3 ägg
  • 1½  dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Smör till formen

1. Sätt ugnen på 175 °C. Stöt saffranen i en mortel med sockret. Skålla mandeln i kokande vatten. Skala och hacka fint.

2. Blanda risgrynsgröten, ägg, grädde, vaniljsocker, mandel och saffran. Blanda smeten väl och häll upp i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30.

3. Grädda i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna servera med salmbärssylt och vispad grädde.

***

Har du provat Gotlandspannkaka? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

1 COMMENT

 1. Gjorde saffranspannkakan igår👍👌
  Min man tyckte den va godare än den vi åt på Gotland i somras ☺️
  Mycket bra recept den ska göras flera ggr tack så mycket😀

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.