Gotländsk saffranspannkaka – historia och recept

Gotlandspannkaka

Bild lånad från Wikipedia

Gotländsk saffranspannkaka

Den gyllene gotländska saffranspannkakan har en säregen kryddning för att vara svensk. Men redan under 1100-talet när Visby var en del av Hansan fick gutarna stifta bekantskap med exotiska kryddor som mandel och saffran. En saffranspannkaka består även av grötris, mjölk, socker och ägg. Den äts ljummen eller kall som dessert och serveras traditionsenligt med den öspecifika salmbärssylten och vispad grädde. 

Jag har ingen personlig koppling till Gotland. Mer än att morsan sommarjobbade på Slitebadens Hotell i sin ungdom. Ändå så har jag en speciell relation till den gyllengula saffranspannkakan. Tack vare att en barndomsväns mormor alltid serverade den när hon var på besök. Även om det inte är speciellt ofta som jag äter den nu mer är det ändå ett givet inslag när jag besöker Gotland. Så om du besöker Gotland i sommar kan jag varmt rekommendera  att du provar en bit med salmbärssylt. Salmbär är det dialektala namnet för blåhallon, en speciell hallonsort som trivs väldigt bra i den kalkrika jorden på Gotland. Salmbärssylt används sedan 2008 även i den officiella Polhemsbakelsen.

Historien bakom den Gotlandspannkakan

Förr så var ugnspannkakorna framförallt förknippat med festmåltider just för att man använde finare mjöl och många ägg. Saffransannkakorna är kända på Gotland sedan 1700-talet. Men det är först under 1800-talet som den moderna saffranspannkakan föds och man börjar göra den med grötris och sedan bakas den i ugnen. I och med att sockret blev billigare så började men även tillverka sylt i större skala och även baka olika efterrätter.

Det är idag inte känt om den här saffranspannkakan skapats på Gotland eller om någon tagit med sig den in till ön. Saffranspannkakans råvaror har idérötter tillbaka till medeltidens och renässansens smaksatta och färgade risgrötar som förekom i högreståndsmiljö. Just kombinationen ris-mandel-saffran-socker gjorde rätten mycket exklusiv, jämför saffransbröd som är kända sedan 1500-talet. Under 1900-talets senare del har saffranspannkakan blivit till en välkänd turistsymbol för Gotland och serveras gärna på sommaröppna caféer och i andra sammanhang där den ö-lokala maten lyfts fram.

Recept på Gotlandspannkaka

6-8 personer

  • 1 liter färdig risgrynsgröt
  • 1 paket saffran (½g)
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl sötmandel
  • 3 ägg
  • 1½  dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Smör till formen

1. Sätt ugnen på 175 °C. Stöt saffranen i en mortel med sockret. Skålla mandeln i kokande vatten. Skala och hacka fint. 2. Blanda risgrynsgröten, ägg, grädde, vaniljsocker, mandel och saffran. Blanda smeten väl och häll upp i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30. 3. Grädda i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna servera med salmbärssylt och vispad grädde.

Lämna en kommentar

You have to agree to the comment policy.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.