Organisera resan med hjälp av Google Maps

17
192
Google maps
Google maps

Organisera resan med hjälp av Google Maps

Oavsett om du ska besöka en storstad, tågluffa eller åka kust till kust genom USA. Så kommer du att älska möjligheterna med Google Maps! I den här guiden kommer vi steg för steg gå igenom hur du kan använda sig av Google Maps för att organisera din nästa resa. Det är den app som jag uteslutande använder mest både vid planering och under själva resan.

Nu när roamingavgifterna har avskaffats inom EU så behöver du inte oroa dig över mobilräkningen. Vilket är grymt bra för dig som tänker tågluffa i sommar.

Vårat chase: Weekend i Stockholm

I den här guiden kommer vi att utgå ifrån att du planerar en weekend i Stockholm. Efter lite research kring ditt resmål så har du kommit fram till att du vill:

 • Bo på Haymarket by Scandic vid Hötorget
 • Besöka Vasamuseet och Skansen
 • Spendera en heldag på Gröna Lund
 • Besöka slottet och promenera runt i Gamla stan
 • Besöka restaurang NOOK på Södermalm

Skapa dina egna kartor

För att skapa egna kartor i Google Maps måste du först ha ett Google konto. Därefter loggar du in på Google Maps. Passa även på att skaffa appen om du inte har den. Den finns för både android och IOS.

-> Google Maps -> Dina platser -> Kartor -> Skapa kartor

Du kommer nu få upp en karta med en sökruta. I sökrutan skriver du Stockholms Centralstation eftersom det är dit du anländer och även åker hem ifrån. Då kommer du få upp en informationsruta och en grön markering (du kan även se den i sidofältet till vänster) där du trycker Lägg till i kartan.
 
När du har lagt till din första markering kan det även vara en bra idé att byta namn på din karta. Det gör du genom att trycka på rutan där det står Namnlös karta.

Organisera dina kartor

Nu är din markering har lagts till i kartan färgas ikonen blå. Eftersom att du ha många platser tillagda i din karta. Så blir det mycket enklare om du skapar ett system för att organisera dina kartor ytterligare.

Ikoner, färger och anteckningar

När du klickar på en ikon antingen på kartan eller i listan till vänster så får du upp en ruta. Där du kan se fem ikoner i rad. Den längst till vänster låter dig ändra ikoner och färger. Den som föreställer en penna bredvid gör att du kan skriva anteckningar. Vilket kan vara bra om du vill skriva till en notering om att du ska prova någon speciell maträtt eller liknande.

Ikoner

I Google Maps finns det mängder med ikoner som symboliserar allt möjligt. Genom att välja ikoner som symboliserar om det är ett museum, en restaurant etc. Så underlättar det otroligt mycket sen när du väl ska orientera dig på plats.

Färger

Det finns egentligen tre användningsområden när det gäller färgval.

1). Det mest uppenbara är för att skapa en kontrast mellan ikonerna och kartan.
2). Att ge olika ikoner en enhetlig färg på samma sätt som i den här guiden.
3). Rangordna med färger, tänk trafikljus; grönt = ett måste, gult = skulle gärna och rött = om tiden finns. Vilket är bra om du har lagt till många platser i din karta.

Klart! Men det finns mer som du bör veta

Grattis! Nu har du grunderna för hur du kan använda Google Maps på din nästa resa. Möjligheten finns även att dela dina kartor med andra. Ett tips är att du lägger till många platser som du vill besöka och ta dig tiden att leta efter restauranger som du vill testa för det kommer spara dig mycket tid.

Framförallt om du befinner dig i en ny stad och hungern börjar komma. Bingo! Förhoppningsvis har du en restaurang i närheten som du ville prova och därför lagt till i kartan. Även bankomater, butiker etc kan vara bra att lägga till.

Använd appen och markera där du står

När du väl är på plats så kommer du sannolikt att promenera runt en hel del eller fundera över hur du kan åka med kollektivtrafiken. En oumbärlig detalj i Google Maps är möjligheten att välja funktionen vägvisaren som låter dig välja färdsätt. Väljer du kollektivtrafik så kommer appen räkna ut vart närmaste hållplats/station ligger samt vilken linje och nummer du ska välja.

Om du kör bil fungerar det på precis samma sätt och du kan enkelt använda Google Maps som GPS. En fördel är att du i god tid får varningar för vägarbeten och andra hinder längst vägen. Möjligheten finns även att söka efter bensinstationer, matbutiker, restauranger etc som finns i närheten trots att du inte har lagt till dessa på förhand.

Gör recherche och lägg till

Lägg gärna till för många alternativ. Det är inte svårt att hitta 100 restauranger i en stad som New York som du vill prova. Även om det känns lite väl överambitiöst så tänk om, ju mer du har i din karta ju fler möjligheter får du.

Tänk strategiskt när du väljer hotell

När jag skapar en ny karta för en stad som jag aldrig besökt innan. Så börjar jag alltid med att lägga till flygplats/tågstation. Därefter lägger jag till alla hotell som jag är intresserad av att bo på. Därefter börjar jag lägga till andra ikoner tills ett mönster uppstår som visar vilket hotell som ligger mest strategiskt till i förhållande till mina andra platser.

Även här kan färger vara en bra idé för att rangordna hotellen efter faktorer som du själv tycker är viktiga. Som pris, antal stjärnor, service etc. När du ser vilka hotell som är i närheten av dina andra platser så är det enkelt att välja det som passar dig bäst.

När du har valt hotell så går du vidare och markerar närmsta hållplats för kollektivtrafik. Även här är det bra att använda ikoner för att veta om det är buss, tunnelbana, spårvagn etc.

Några nackdelar?

Absolut finns det nackdelar med Google Maps, dels gör det att du inte är lika uppmärksam på lokala landmärken som du annars hade kunnat orientera dig efter. Sen drar det batteri så en powerbank är nödvändigt att ha med. Men några större nackdelar har jag inte stött på ännu. I vissa länder som Kina är Google blockerat av staten. Men det går att komma runt med hjälp av en VPN anslutning.


Gillade du den här guiden? Lämna gärna en kommentar här under och berätta om du tycker att jag borde skriva fler guider. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

17 COMMENTS

  • Tack! 🙂 Hehe lurar iväg dig på omvägar? Tänker du på när man orienterar sig till fots och direktiven ändras om man går in på fel gata? Det tycker jag att du ska göra. Appen är grym på många sätt när man reser 🙂

   • Tack för bra tips

    Vore bra om man under resans gång på ngt sätt kunde få in foton och kommentar och få till en reseberättelse eller stöd för minnet.

    Ngt du funderat över?

  • Jag hade faktiskt dig när jag publicerade den här guiden. Just för att det är så pass grymt att man kan skapa alla möjliga kartor.

 1. Vilket bra tips!! Tror att vi ska göra en karta över vår Europaresa som vi precis avslutat, det är ju kul att komma ihåg var man sov, vilka sevärdheter man besökte mm. Tack!!

 2. Tack; mycket intressant med denna grundliga informationen.
  Jag använder Google Maps dagligen (såväl privat som i jobbet…jag reser en hel del), och har ibland gjort egna kartor.
  Men nu skall jag utveckla mina kunskaper 🙂
  Tack igen!
  // Dag

 3. Hej,
  Går det att spara ”min karta” offline. Dvs när jag nu planerar min SF-resa och lägger in diverse detaljer.. jag kan ju spara offlinekarta över området, men då kommer inte mina gena noteringar med? Gör jag nåt fel eller måste man vara i online-läge?

  • Om du skapar egna kartor så måste dessa nog sparas online. Om du sen kan använda dem offline vågar jag inte svara på. Eftersom att jag alltid är online när jag använder mina. Men i USA så kan du enkelt skaffa ett amerikanskt SIM-kort med Surf från AT&T.

 4. Hej!

  Jag har gjort en lista i maps. Vissa av platserna hör ihop med inlägg jag sett på insta -exv nån har skrivit om platsen jag lägger in i min maps lista. Hur kan jag länka ihop dessa? Kan jag lägga en länk till insta i anteckningarna under varje plats i maps?

  • Hej! Jag är osäker, men du borde kunna göra en ren textlänk i anteckningen. Det är ett tag sedan som jag skapade en karta och tyvärr sitter jag med mobilen så jag kan inte kolla upp det.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.