Hamburg – Flensburg – Wismar och Lübeck en regnig dag oktober..

0
82

Hamburg – Flensburg – Wismar och Lübeck på  en regnig dag oktober..

Det finns vissa resor som man verkligen ska genomföra när solen skiner och värmer som mest samt ölen skummar på uteserveringarna. Du vet känslan när dofter från världens alla hörn blandas med svettiga kroppar längst folkmyllrande gågator. Redan i början av sommaren så började jag smida på mina reseplaner: flyga ner till Hamburg, hyra bil och göra en liten roadtrip till Lübeck, Rostock och Wismar. Tanken var att jag skulle göra det under några dagar i slutet av augusti när vädret är som bäst och det är minimalt med turister. Men istället så blev det under en regnig och kall torsdag i oktober.. Efter en händelselös flight i en CRJ 900 så tog SK2645 mark på ett dystert och blött Hamburg Airport (HAM). En kvart senare satt jag i en taxi på väg till mitt hotell.

Park Inn Hamburg Nord | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.sePark inn Hamburg Nord

När jag skulle boka hotell så fick det helt enkelt bli budgetalternativet Park Inn Hamburg Nord. Ett klassiskt flygplatshotell, varken mer eller mindre utan några direkta faciliteter att skryta med. Det är helt enkelt en förvaringsplats för trötta resenärer som behöver sova nära flygplatsen. Så om du planerar att göra ett besök i Hamburg är mitt råd att du väljer ett annan hotell. Även om det går bussar in till centrala Hamburg så är det ändå ett avsides hotell. Men om du precis som jag enbart ska övernatta så är det helt okej hotell med bra priser.

Väl framme vid hotellet så visade det sig att hotellet låg inklämt i ett lummigt och grönskande villaområde i klassiskt tysk stil. Med låga tegelvillor och barrväxter. Vid incheckningen så visade det sig att mitt rum inte var färdig och att jag skulle få vänta några timmar innan jag kunde checka in. Vilket jag så klart hade förståelse för med tanke på att jag inte deklarerat min ankomst redan klockan 10:07. Så jag fick lämna mina väskor i hotellets förvaringsrum så att jag kunde ta en promenad i området.

IkeaLunch på IKEA

Efter några minuters promenad så såg jag en linjebuss köra förbi mig med IKEA som sluutdestnination. Trots att jag egentligen undviker att besöka dessa varuhus oavsett om jag är i Sverige eller utomlands. Men jag var ändå nyfiken på vad som fanns i butiksdelen med svenska matvaror. Så vad gör man om med några timmars dödtid? Jag började helt enkelt följa den snitslade banan genom köksavdelningar, sängar och allt möjligt som inte får tas med som handbagage ombord.

När jag kom tillbaka till hotellet och kunde checka. Var nub tanke att bara vila lite och sen åka in till Hamburg. Men det slutade med att jag sov bort hela eftermiddagen och halva kvällen. När jag vaknade kurrade magen vilket borgade för att jag skulle behöva leta efter mat. Jag fick en vägbeskrivning till en matbutik av tjejen i receptionen. På vägen mot butiken fick jag även syn på en kebabkiosk, så kvällen avslutade med kakor och kebab.

Hamburg – Flensburg – Wismar och Lübeck 446.2 km 4 timmar

Som jag skrev tidigare så var planen att åka till Rostock för att sedan göra ett besök i Wismar och Lübeck på vägen tillbaka. Men då var även min plan att ha en hyrbil i tre dagar. Nu skulle jag inte ens ha den i 10 timmar innan jag måste lämna tillbaka den på flygplatsen. Avis hade den bra kampanj som gav 1.500 Eurobonuspoäng så det var en liten tröst.

Varje spritbunkrande svensk känner till stället som ’Puttgarden’

Min resplan var att åka till Rostock som ligger geografiskt helt rätt till om man ska besöka Wismar och Lübeck. Så frågan är ju hur jag tänkte när jag åkte till Flensburg?! Framförallt med tanke på att Calle även finns i Rostock. Jag tror knappast att varken Calle’s i Burg eller Rostock behöver någon närmare presentation? Just för att det är ett ökänt mecka för spritbunkrande svenskar. Naturligtvis så passade även jag på att köpa med mig några flaskor.

Även om det i teorin är obegränsat hur mycket alkohol som du får föra in i Sverige från ett annat EU land. För ditt eget eller din familjs privata bruk. Så finns det ändå referensnivåer som tullen går efter. Så det kan vara bra för dig att känna till dem. Om mängden alkohol du för med dig överskrider dessa referensnivåer så är det DU som ska kunna bevisa att mängden är rimlig.

  • 10 liter spritdrycker
  • 90 liter vin
  • 20 liter starkvin
  • 110 liter öl

På väg mot Wismar och Lübeck 

Efter att jag hunnit klart med mina inköp hos Calle och de andra spritladorna så bestämde jag mig för att sträckköra till den gamla svenska staden Wismar. En resa på drygt 22 mil! Men med tanke på att fortkörningsböterna i Tyskland är så löjligt låga som €30 så är det ingen som håller hastighetsbegränsningarna utanför städerna och det är bara att följa tempot. Min lilla Renault Captur dci AT från Avis fick bekänna färg.

Väl framme i Wismar

Hade jag en dryg timme på mig för att hålla mitt tidsschema Men ändå så hann jag gå runt i den gamla stadsdelen som som vittnar om en lång historia. Med sina pastellfärgade byggnader, kullerstensgator och svenska flaggor lite här och var. Jag hann även med ett besök i en av stadens tre katedraler närmare bestämt Kirche St. Georgen. Där man kan åka hiss upp i tornet till en utsiktsplats, första bilden i det här blogginlägget är taget från tornet. Entré och hissen upp till utsiktsplatsen kostade €5 och jag kan verkligen rekommendera det! Tyvärr började tiden bli ganska knapp så jag fick skynda mig till bilen för att hinna till Lübeck.

Så blev mitt besök i Lübeck endast att jag körde igenom staden som en omväg tillbaka till flygplatsen, Efter att jag lämnat hyrbilen hos Avis. Så tog jag mig till incheckningsdisken för SAS för att checka in mitt bagage. Väl vid disken får jag veta att bagageincheckningen för min flight SK2648 hade stängt 10 min innan jag anlände? Men att han skulle göra allt han kunde för att få med mina väskor ändå. Annars skulle dem skickas med en senare flight, samt att jag skulle skynda mig till gate C10  för bordning påbörjas klockan 18:00! Jag var helt säker på att den flighten skulle avgå först klockan 20:05? Men det visade sig att den skulle landa på Arlanda den tiden.

Så det var bara att springa till säkerhetskontrollen som en löpande kamel. Men trots att jag hade fast track så var det nog den segaste kö som jag någonsin har stått i och väntat på min tur. Normalt så är tyskar ett folk med disciplin men tydligen inte där och just då. Men jag kunde ändå känna mig lugn med tanken på att om jag skulle missa min flight så skulle jag ändå bokas om och få tid för mitt loungebesök. Men trots helkroppsskanning, topsning och enklare visitation så hann jag ombord på den väntande CRJ 900 maskinen som skulle ta mig hem till Stockholm igen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.