Hamburg och Amsterdam: Två dagar per dekadent hamnstad känns lagom

0
151

Hamburg amsterdamHamburg och Amsterdam: Två dagar per dekadent hamnstad känns lagom

Med lite mindre än 4 timmar kvar tills SAS kampanj: Flyg till historiska priser skulle ta slut.  Så kunde jag spontan boka en resa till Hamburg nu i oktober samt en resa till Amsterdam i december. Vem vetm jag kanske även bokar en tredje resa i sista minuten. En eftermiddag, natt och heldag i varje hamnstad känns lagom. Båda städerna bär på en lång historia av sjöfart och sjömän som spenderade sina surt förvärvade slantar på vin, kvinnor och sång längst krogarna i hamnkvarteren. Men vem kan egentligen klandra dem? Nu mer är båda städerna mysiga turiststäder med fina promenadstråk längst kajerna.

Hamburg

Redan i sommras så började jag planera att göra en enmans roadtrip till de gamla hamnstäderna Lübeck, Rostock och Wissmar. Varav den sistnämnda har varit under svensk besinning mellan åren 1648 – 1803. Men nu blev det istället att spendera några en resa i oktober istället för några ljuva sommardagar. Så att jag åker ner och hyr en bil för att göra en snabbvisit till Rostock och en natt i Wissmar innan det åter igen är dags att bege sig till flygplatsen och SK2648 tillbaka till Stockholm.

Läs om resan: Hamburg – Flensburg – Wismar och Lübeck på 10 timmar en regnig dag oktober..

Amsterdam

Trots att jag tidigare har besökt Europas mest liberala huvudstad, Amsterdam. Några gånger så har jag enbart under de varmare sommarmånaderna. Och jag har nog aldrig ens funderat över om Red Light District bommar igen över vintern? Eller om någon coffeeshop går i konkurs när turisterna gör vinteruppehåll? För det är nog bara sånt som man kan börja fundera över klockan 03:36 en simpel söndagsnatt när man inte kan somna..

Även om Grattis Världen nog kan anses vara resebloggarnas smutsiga bakgata. Så är det knappast kvinnor, röda lampor eller turistpriser på gräs som lockar mig till Amsterdam. Utan mer att jag vill se den trevliga staden från en annan synvinkel utan turister. För Amsterdam är verkligen en mångsidig stad med många kontraster och rik historia.  Sen att det är vinter och den kända kanalen Keizersgracht är troligen inte så trafikerad av kanalbåtar. För vem tackar nej till en julmarknad?

Läs om resan: Amsterdam i december – bland röda lampor, kanalbåtar , coffee shops och ösregn!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.