Besök på Helsingfors julmarknad Tomasmarknaden

0
58
Helsingfors julmarknad | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Helsingfors julmarknad | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seHelsingfors julmarknad, Tomasmarknaden

För andra året i rad reste jag till Helsingfors för att besöka Tomasmarknaden som är den finska huvudstadens mest välbesökta julmarknad. Den hålls årligen på Senatortorget nedanför Helsingfors domkyrka där även stadens luciafirande äger rum. Finländarna är nog aningen mer traditionella i sitt julfirande än vad vi svenskar är. Vilket nog begreppet ”pikkujoulu” nog anspelar på, vilket är det finska ordet för tiden när det lackar mot jul. Vilket blir extra tydligt när man upplever alla dagliga festligheter, evenemang och samkväm som fungerar lite som en nedräkning till dopparedagen.

Senatortorget har fått sitt namn från den religiösa, politiska, vetenskapliga och kommersiella makten som finns samlad runt torget. Där det religiösa representeras av domkyrkan som tornar på sin höjd ovanför de andra byggnaderna runt omkring. När kyrkan byggdes mellan åren 1818-1852 så var det bestämt att den skulle vara symmetrisk från alla håll då den med sina 62 meter syntes från större delen av dåtida Helsingfors oavsett väderstreck.

Helsingfors julmarknad | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seSenatortorget med sina små handelsbodar

På Senatortorget samsas över 120 små handelsbodar där du hittar allt från finska delikatesser, havtornsgelé, renkorvar, löjrom samt mycket annat som hantverk och snidade knivar. Självklart finns det även en vedeldad sauna (finsk bastu) på torget.

Helsingfors julmarknad | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seIngen julmarknad utan en karusell?

Jag kan nog inte dra mig till minnes att jag har besökt en enda julmarknad på den här sidan Östersjön som inte har haft en cirkuskarusell. Förvisso en tivoliklassiker som har över hundra år på nacken men som fortfarande är lika populär bland barn. Så varför inte fortsätta att använda ett vinnande koncept?

Helsingfors julmarknad | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seFinsk glögi

Till skillnad från från julmarknaden i Tallinn. Så är glöggserveringen här i Helsingfors mer uppstyrd med avskärmade områden på torget. Där man får och inte får dricka sin mugg med glögi. Men till skillnad från våra svenska julmarknader så serverar man riktig starkvinsglögg här i Finland som värmer gott i decemberkylan.

Helsingfors julmarknad | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seFinnair SkyWheel Helsingfors egna pariserhjul

Om du har anlänt till Helsingfors med antingen Viking Line eller Tallink Silja Lines båtar. Så har du nog inte missat det stora Finnair SkyWheel. Ett pariserhjul som står uppställt vid hamnen på Skatudden i närheten av där Finnairs första flygplan lyfte för snart 100 år sedan. Pariserhjulet har 30 gondoler, varav en VIP-gondol med glasgolv, lädersoffor där även en flaska Veuve Cliquot champagne ingår i priset.

En tur tar ungefär 15 minuter och kostar €12 per person. Om du är medlem i Finnairs bonusprogram Finnair Plus så får du rabatt och betalar istället €9. Men om du hellre vill sippra skumpa och sitta i en bekväm lädersoffa får du betala €195 för 1-4 personer. Men då får ni även en något längre tur på 25 minuter.

Det finns till och med en bastugondol! Original SkySauna kombinerar en bastugondol, fantastisk utsikt samt en bubbelpool på landbacken. Specialpris för Viking Lines resenärer, €180 för 1–4 personer inkl dryck och handdukar (ord pris €240).

Pariserhjulet är i bruk året runt kl 10.00 och stänger kl 22.00 måndag-torsdag, kl 23.00 fredag-lördag och kl 20.00 på söndagar.

Helsingfors julmarknad | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seNordens största varuhus

Uppe vid Stockman samsas turister med julklappsletande Helsingforsbor i skenet från den påkostade julbelysningen. Om du besöker Helsingfors så är det helt klart värt att avlägga en visit i nordens största varuhus.

Har du besökt julmarknaden i Helsingfors? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram. För fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.