Hipp hipp hurra! Sällskapsresan fyller 40 år idag!

10
510
Sällskapsresan
Sällskapsresan

Sällskapsresan — 40 år av svensk charterkultur

Den 22 augusti 1980 hade filmen Sällskapsresan, eller finns det svenskt kaffe på grisfesten? I regi av Lasse Åberg biopremiär! Ett kulturarv som med sin träffsäkra igenkänningshumor har fostrat generationer av svenskar i den ädla konsten i hur man reser på charter. Eller ja, den åtminstone åtminstone fått oss att anamma uttryck som ”Man var nykter i morse men nu börjar det ordna upp sig” samt ”Ikväll får 107 svenskar gonorré”.

Här ligger en i och för sig blygsam mängd lustiga gags i början, innan resenärerna lämnat Arlanda och just när de kommit fram till destinationen, medan återstoden, praktiskt taget hela Kanarie-partiet, känns särdeles andefattigt vad humor beträffar, segt som knäck och olidligt tråkigt.

– Jan Aghed i Sydsvenska Dagbladet, 22 augusti 1980

Därför är det kanske lite av en kulturgärning att skriva ett inlägg om den här rullen? Men inte ett sånt där finkulturellt och pretentionslöst trams som du sannolikt kommer få läsa i DN.. För även om jag faktiskt har läst några kurser i filmanalys kommer mitt fokus helt ligga vid filmens fulkulturella påverkan på folkhemmet.

Rattarattaraa

Oavsett om du någonsin har tänkt på den här detaljen eller ej, måste den ändå tas upp. Ett återkommande inslag i Sällskapsresan är när karaktärerna Berra och Robban nynnar –Rattarattaraa. Varpå Sven Melander lite förståndshandikappat vickar med tummarna? Men i det första avsnittet av Stjärnorna på slottet från 2018 får det hela sin förklaring. Han förstod helt enkelt inte innebörden av ”rattar” och formade därefter inte händerna som ett par kvinnobröst.

–Eftersom jag är från Skåne är rattar inget jag överhuvudtaget förknippar med kvinnobröst. Tittar man noga på filmen ser man att jag använder tummarna under en hel film vilket är helt idiotiskt.

Juicescenen

En annan scen i Sällskapsresan som blivit ikonisk är när Stig-Helmer ska beställa juice. Vilket det avsomnade reseföretaget Atlas Resor snappade upp och använde i en reklamfilm 1980. Vilket får mitt reklamare hjärta att klappa lite extra. För den är helt enkelt briljant!

Bakgrunden till den scenen kommer enligt Lasse Åberg från en flygvärdinna som hade haft en passagerare som utfört just det momentet. Han hade aldrig tänkt att just den scenen skulle lyftas fram mer än någon annan. Det värsta är kanske att det skämtet fortfarande förekommer ombord..

Sällskapsresan

Några korta fakta om Sällskapsresan

 • Sven Melander var endast 32 år när Sällskapsresan spelades in. Om några dagar fyller jag 35..
 • Filmen är den första i en serie med antihjälten Stig-Helmer Olsson, en karaktär som egentligen föddes i filmen Repmånad från 1979, då med namnet Helge Jonsson.
 • Namnet Stig-Helmer är taget från Lasse Åbergs morbror som verkligen hade det dubbelnamnet på riktigt.

Charterorten Nueva Estocolmo

Som du nog minns utspelar sig Sällskapsresan på den fiktiva charterorten Nueva Estocolmo (’Nya Stockholm’) på Gran Canaria. Egentligen heter hotellet Australia Apartments och ligger i den populära badorten Playa del Ingles på Gran Canaria.

Även om hotellet har renoverats sedan filminspelningen kommer du känna igen flera av de välkända exteriörscenerna, balkongscenerna och poolscenerna. Hotellet är beläget på ett behagligt gångavstånd till såväl stranden som shopping, restauranger, barer och nöjesliv.

Om du däremot vill bo i samma hotellrum som Stig-Helmer och Olle gjorde. Lär du bli rejält besviken, eftersom att alla filmens interiörscener från hotellrummet är inspelade i Europafilms studio i Bromma.

Bagagetage

Redan 2013 när jag bodde på Malta designade jag ett par bagagetaggar, helt enkelt för att jag gillar lite mer udda reseaccessoarer. För vilken annan logotyp än SunTrip skulle passa bättre? Dessvärre kom aldrig mina bagagetaggar till någon större användning än på någon enstaka resa..

***

Vad har du för relation till Sällskapsresan? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Eller lämna en kommentar om jag har missat något viktigt i min guide. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

10 COMMENTS

 1. Nu känner jag mig verkligen gammal 🤣 Jag såg den på bio när den den visades i min gamla hemstad. Tack för jättekul fakta om filmen.

 2. Åååh såg den som liten på charterplanet ner till Marocko, några grannar på hotellet var från Motala men spelade att de var från Mjölby. Vi lajvade helt enkelt Sällskapsresan under hela resan😁 Kul nostalgi

  • Haha härligt! Jag har några minnen av att jag och brorsan kan ha gjort något liknande i Italien på tidigt 90-tal. Filmen är ju nästan tidlös när det kommer till mina fördomar om charterresor.

 3. Stig-Helmer är så söt! 😍 Nu måste jag tvinga barnen att titta på den med mig ikväll. Grattis i förskott 😘

 4. En helt fantastisk film! Hade inte den blekaste om att den var så gammal! Den hade nästan kunnat varit inspelad på 90-talet.

  • Nej det är faktiskt svårt att ta in det. Ja om inte annat idag, Sällskapsresan är nästan tidlös. Det enda som har ändrats är väl kläderna? Annars säger mina charterfördomar att folket är det samma 😀

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.