Boktips – Hippiespåret av Fredrik Sandberg

16
100
Hippiespåret av Fredrik Sandberg
Hippiespåret av Fredrik Sandberg

Boktips – Hippiespåret av Fredrik Sandberg

För drygt en vecka sedan fick jag ett fick jag ett mail från Fredrik Sandberg. Där han frågade om jag eventuellt skulle vara intresserad av att ett recensionsexemplar av hans debutroman Hippiespåret? En svensk thrillerroman i backpackermiljö som tar dig som läsare med på en resa som sakta rör sig genom forna Tjeckoslovakien, Pakistan, Indien och slutligen Nepal.

Alltså något helt annat än den urvattnade kiosklitteraturen som vi annars sondmatas med från svenska förlag.. Du vet, böcker om den där halvalkoholiserade, trötta snuten med trasiga familjeband och arbetsnarkomani som sköld mot sitt sociala förfall. Det räcker med att läsa baksidestexten för att förstå att det här är ett försök till att skriva en svensk The Beach.

-En reseberättelse med en stor portion svart humor och mycket igenkänningsfaktor. Som fått en tvist med en notorisk seriemördare som till viss del framställs som en vandringssägen bland backpackers. Men Jack vet bättre, för han är på flykt från sin antagonist, samtidigt som han försöker ta sig till Indien landsvägen, längs den bortglömda Hippie Trail. Något som få pratar om nu för tiden men ingen längre gör.

Hippiespåret är något helt annat!

Hippiespåret är ett skolexempel på att man inte ska döma en bok efter dess omslag. Just för innehållet mellan pärmarna är något helt annat och så mycket bättre! Både bokens handling och språk känns som en hybrid av tonårsroman för ”nästan vuxna” och vuxennostalgi för de som själva har tågluffat eller backpackat i sin ungdom.

Oavsett, tar boken oss läsare med in i ett tankesätt som omger backpackerkulturen. En subkultur som ofta framställs som mystisk i populärkulturen, men aldrig sätter fingret på den, vilket den här boken gör.

Det märks tydligt att Frederik Sandberg vet vad han skriver om. Så det kom inte som en överraskning direkt när han berättade för mig att han själv har gjort samma resa landsvägen till Indien i sin ungdom som återges i boken.

Jack är kärlekskrank..

Men han kommer få andra problem.. ”Hans flyg gick om sju timmar! Han skulle på den tiden hinna bortförd, döda n människa och planera en resa till Indien”

Handlingen tar sin början i ett inrutat Enköping 1992, där allt är precis som vanligt, alltid har varit och nog alltid kommer vara.. Jack är en sökande 22-åring har nyligen kommit hem från sin senaste Asienresa där allt inte riktigt slutade som det var tänkt.

Men nu är han ändå i full färd med att planera sin nästa resa, trots att hans tilltänkta resesällskap har dumpat honom. Faktorer som att han egentligen inte pengar, eller har en aning om hur han ska lyckas med att ta sig landvägen till Indien bekommer honom inte riktigt.

För Jack är den ultimata backpackern enligt själv. Han har mer tid än pengar, dåligt omdöme och tycker att vanliga charterturister är töntar. På sin resa genom Europa mot Asien träffar han udda människor och hamnar i situationer som bara kan uppstå när man reser ensam.

Sånt som mest skulle framstå som skrönor för den som inte själv har hamnat i de här smutsiga gränderna bortom de välputsade och trygga turistområdena. För under Jacks resa mot Indien börjar flera mystiska dödsfall inträffa bland personer han träffat längst vägen. Rykten om ”The Backpacker Killer” börjar cirkulera bland andra backpackers.

Kanske är det bara som vissa säger att det helt enkelt handlar om en rad märkliga sammanträffanden? Och att allt bara är en vandringssägen bland backpackers för att skrämma varandra. Eller är det verkligen någon som är ute efter att döda Jack för att han har brutit mot en av tre heliga reglerna som backpackers lever efter?

-Att inte stjäla från sina resekamrater! Och hur kommer det sig att ljudet av klingande av bjällror alltid kommer ikapp honom oavsett vart han befinner sig?

Utgiven på eget förlag

Fredrik Sandberg är sedan 25 år tillbaka fotograf och arbetar för TT-nyhetsbyrån. Han är så vitt vad jag Sveriges mest publicerade fotograf. Backpackerspåret är hans egna debutroman, en reseberättelse. Som som till stor del är en återgivning från hans resa landvägen till Indien. Men den stora skillnaden att i den här romanen finns även en notorisk seriemördare som vill se hans alter ego ”Jack” död..

Döma Hippiespåret efter bokens omslag. Stundvis märks det att boken är utgiven på ett eget förlag och att Fredrik har gjort det mesta själv. Men ärligt talat så är det inget som stör mig. Snarare imponerar det på mig!

Just för att personer som vågar satsa på sina egna projekt och som kan tänka utanför boxen ska lyftas fram! Dessutom gillar jag Fredriks gerillamarknadsföring av sin bok. Kanske är det en av mina arbetsskador? För att vända sig till bloggare och influensers är framtidens melodi.

Den finns även som ljudbok uppläst av Magnus Welroos som har en behaglig röst och bra tempo. Jag lyssnade faktiskt igenom hela boken innan jag hade fått den fysiska utgåvan. Hippiespåret var ett perfekt resesällskap ombord på tåget fram och tillbaka till Köpenhamn.

Hippiespåret av Fredrik Sandberg
”Till Johan Östling och resebloggen Grattis Världen som vet att nyfikenhet är det viktigaste när man reser! / Fredrik Sandberg”

Slutord om Hippiespåret

Det går snabbt att dras med i handlingen och stundtals ökar pulsen. Efter ett tag kan man börja lägga pussel för att försöka lista ut vem mördaren är. Det är inte betjänten i den här romanen. Faktum är att Fredrik Sandberg har lyckats kasta in ett flertal saviga snubbeltrådar som lurade åtminstånde mig mer än en gång..

På det stora hela är Hippiespåret riktigt spännande, underhållande och läsvärd! Jag kan känna igen mig i huvudkaraktären Jacks sökande efter det som vanliga turister aldrig upplever. Mycket av bokens dramaturgi bygger på de oväntade mötena med alla udda personligheter och oförutsedda situationer som inte riktigt slutar som det var tänkt.

Sånt som man bara får uppleva som soloresenär med dåligt omdöme. Vilket skapar anekdoter som mer framstår som skrönor för den som själv inte har varit med om liknande eskapader.Även om jag aldrig har lockats av att backpacka i Asien, så har jag trots allt levt i en färdigpackad sportbag.

Sedan dess har jag rest ensam i över 17 år, inte för att jag saknar vänner. Utan mer för att jag älskar den totala friheten av att ingen hindrar mig från att kasa mig rakt ni i lejonets käftar. Till hösten fyller jag 33, trots det är jag fortfarande lika nyfiken på att upptäcka världen som allra första gången jag tågplankade som 14-åring upp till Boden för att hälsa på en tjej som jag hade träffat tidigare under sommarlovet.

Vilket ledde till lite hångel och en livslång vänskap som fortfarande får mig att ta tåget upp till henne ibland för att hälsa på. Men det är en annan historia som man brukar säga.

Boken är ett pressutskick från författaren
Åsikterna i recensionen är som alltid mina egna. Läs min policy.

***

Har du läst Hippiespåret av Fredrik Sandberg? Eller har du andra boktips? Lämna gärna en kommentar här under. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook samt följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

16 COMMENTS

  1. Tack för boktipset Johan!! Jag köpte den efter att vi pratade sist. Ska bli spännande att läsa den 😀

  2. Kul och udda boktips den ska jag köpa direkt! Du skriver riktigt bra din barbar! Sen har du druckit whisky på balkongen utan att bjuda hem mig?!

    • Ja den är verkligen udda och rätt unik inom sin genre. Så om du tycker att den verkar intressant så tycker jag absolut att du ska köpa den 🙂

  3. Oj den låter jätteintressant!!! Vet du om den finns hos Storytell? Eller någon annan ljudbokstjänst?

    • Det vet jag faktiskt inte, men det borde den väl göra? Om inte annat så finns den på Nextory. Jag skapade ett konto enbart för att lyssna igenom Hippiespåret innan jag hade fått boken.

    • Det kan jag faktiskt tänka mig efter vad jag läst hos dig. Boken innehåller en del minst sagt turbulenta gränskontroller och miljöskildringar som inte direkt påminner om charterorter. Om man bortser från delen med ”The Backpacker killer”, så hade den här boken fungerat lika bra som en ren reseskildring.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.