Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Hippiespåret av Fredrik SandbergBoktips: Hippiespåret av Fredrik Sandberg

En reseberättelse med en stor portion svart humor och mycket igenkänningsfaktor. Som fått en tvist med en notorisk seriemördare som till viss del framställs som en vandringssägen bland backpackers. Men Jack vet bättre, för han är på flykt från sin antagonist, samtidigt som han försöker ta sig till Indien landsvägen, längs den bortglömda Hippie Trail. Något som få pratar om nu för tiden men ingen längre gör.

För en dryg vecka sedan fick jag ett mail från Fredrik Sandberg, där han frågade om jag eventuellt skulle vara intresserad av ett recensions ex av hans debutroman Hippiespåret? En svensk thrillerroman som utspelar sig i backpackermiljö och tar oss läsare med på en resa. En resa som sakta rör dig genom forna Tjeckoslovakien, Pakistan, Indien och Nepal.

Alltså något helt annat än den urvattnade kiosklitteraturen som vi vanligtvis sondmatas med från de svenska förlagen.. Du vet, böcker om den där halvalkoholiserade, trötta snuten med trasiga familjeband och arbetsnarkomani som sköld mot sitt sociala misslyckande..

Hippiespåret är något helt annat!

Hippiespåret är förvisso ett skolexempel på att man inte ska döma boken efter dess omslag. Just för att innehållet mellan pärmarna är något helt annat och så mycket bättre! Både bokens handling och språk är en hybrid av ungdomsroman för ”nästan vuxna” och vuxennostalgi för de som själva har tågluffat eller backpackat i sin ungdom.

Oavsett vilket, tar Hippiespåret oss läsare med in i tankesättet som omger backpackerkulturen. En subkultur som ofta framställs som mystisk i populärkulturen men aldrig sätter fingret på den vilket den här boken gör. Det märks tydligt att Fredrik Sandberg verkligen vet vad han skriver om. Så det kom inte som någon direkt överkragning när han berättade att han själv har gjort samma resa landvägen till Indien.

Jack är kärlekskrank… Men kommer få andra problem

”Hans flyg gick om sju timmar! Han skulle på den tiden hinna bortförd, döda n människa och planera en resa till Indien”

Handlingen tar sin början i ett inrutat Enköping 1992, där allt är precis som vanligt, alltid har varit och nog alltid kommer vara.. Jack är en sökande 22-åring som är hemkommen från sin senaste Asienresa där allt inte riktigt slutade som det var tänkt.

Men nu är han i full färd med att planera sin nästa resa, trots att hans egentliga resesällskap har dumpat honom. Faktorer som att han egentligen inte pengar, eller har en aning om hur han ska lyckas med att ta sig landvägen till Indien bekommer honom inte riktigt.

För Jack är den ultimata backpackern enligt själv. han har mer tid än pengar, dåligt omdöme och tycker att vanliga charterturister är töntar. På sin resa genom Europa mot Asien träffar han udda människor och hamnar i situationer som bara kan uppstå när man reser ensam.

Sånt som mest skulle framstå som skrönor för den som inte själv har hamnat i de smutsiga gränderna bortom de välputsade och trygga turistområdena.

Under Jacks resa börjar flera mystiska dödsfall inträffa bland personer han träffat längst vägen. Rykten om “The Backpacker Killer” börjar cirkulera bland andra backpackers.

Kanske är det som vissa säger att det bara handlar om en rad märkliga sammanträffanden? Och att allt bara är en vandringssägen bland backpackers för att skrämma varandra. Eller är någon verkligen ute efter att döda Jack för att han har brutit mot en av tre heliga reglerna som backpackers lever efter?

Att inte stjäla från sina resekamrater. Och hur kommer det sig att ljudet av klingande av bjällror alltid kommer ikapp honom oavsett vart han befinner sig?

Utgiven på eget förlag

Fredrik Sandberg är sedan 25 år tillbaka fotograf och arbetar för TT-nyhetsbyrån. Han är så vitt jag vet Sveriges mest publicerade fotograf. Backpackerspåret är hans debutroman som till stor del är en återgiven reseberättelse från hans egen resa landvägen till Indien. Men den stora skillnaden att i den här romanen finns även en notorisk seriemördare som vill se hans alter ego ”Jack” död..

Som jag nämnde tidigare så ska man inte döma Hippiespåret efter sitt omslag. Stundvis märks det att boken är utgiven på eget förlag och att Fredrik har gjort det mesta själv. Men ärligt talat så är det inget som stör mig. Snarare imponerar det på mig!

Just för att personer som vågar satsa på sina egna projekt och som kan tänka utanför boxen ska lyftas fram! Dessutom gillar jag Fredriks gerillamarknadsföring av sin bok. Kanske är det en av mina arbetsskador? För att vända sig till bloggare och influensers är framtidens melodi.

Den finns även som ljudbok uppläst av Magnus Welroos som har en behaglig röst och bra tempo i sitt berättande. Jag lyssnade faktiskt igenom boken innan jag hade fått den fysiska utgåvan. Den var ett perfekt sällskap på tåget fram och tillbaka till Köpenhamn.

Hippiespåret av Fredrik Sandberg”Till Johan Östling och resebloggen Grattis Världen som vet att nyfikenhet är det viktigaste när man reser! / Fredrik Sandberg”

Slutsats om Hippiespåret

Boken växer allteftersom man läser den, man dras snabbt in i handlingen och kan stundtals känna pulsen öka. Samtidigt som åtminstånde jag börjar lägga pussel och försöka lista ut vem mördaren är. Och det är inte betjänten i den här romanen. Faktum är att Fredrik Sandberg har kastat in en del snubbeltrådar som lurade mig mer än en gång.. På det stora hela så tycker jag att den är riktigt spännande, underhållande och läsvärd!

Jag känner igen mig i Jacks rastlöshet och hans sökande efter det som vanliga turister aldrig upplever. Mycket av bokens dramaturgi bygger på oväntade möten med udda personligheter och oförutsedda situationer som inte riktigt slutar som det var tänkt.

Sånt som man bara upplever som soloresenär med dåligt omdöme. Vilket skapar anekdoter som mer framstår som skrönor för den som själv inte har varit med om liknande eskapader.

Även om jag aldrig har lockats av att backpacka i Asien, så har jag trots allt levt i en färdigpackad sportbag. Och rest ensam i över 17 år, inte för att jag saknar vänner. Utan snarare för att jag älskar den totala friheten av att ingen hindrar mig från att kasa mig i lejonets käftar.

Till hösten fyller jag 33, trots det är jag fortfarande lika nyfiken på att upptäcka världen som allra första gången jag tågplankade som 14-åring upp till Boden för att hälsa på en tjej som jag hade träffat tidigare under sommarlovet. Vilket ledde till lite hångel och en livslång vänskap som fortfarande får mig att ta tåget upp till Norrland ibland för att hälsa på.

Om du använder någon av länkarna här under innebär det att jag får en liten provision när du handlar. Det påverkar inte ditt pris, men hjälper mig att fortsätta utveckla Grattis Världen samt möjlighet att skriva om nya intressanta ämnen.

Tack för att du stödjer bloggen! Ett tips är att du använder Refunder så får du rabatt hos hundratals onlinebutiker! Registrerar du dig via länken får du dessutom 50 kr i välkomstbonus.

Pocket – 174 kr
Ljudbok – 131 kr
E-bok – 66 kr

Har du läst Hippiespåret? Eller har du något annat boktips? Lämna gärna en kommentar här under. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook samt följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

16 KOMMENTARER

  1. Tack för boktipset Johan!! Jag köpte den efter att vi pratade sist. Ska bli spännande att läsa den 😀

  2. Kul och udda boktips den ska jag köpa direkt! Du skriver riktigt bra din barbar! Sen har du druckit whisky på balkongen utan att bjuda hem mig?!

    • Ja den är verkligen udda och rätt unik inom sin genre. Så om du tycker att den verkar intressant så tycker jag absolut att du ska köpa den 🙂

  3. Oj den låter jätteintressant!!! Vet du om den finns hos Storytell? Eller någon annan ljudbokstjänst?

    • Det vet jag faktiskt inte, men det borde den väl göra? Om inte annat så finns den på Nextory. Jag skapade ett konto enbart för att lyssna igenom Hippiespåret innan jag hade fått boken.

    • Det kan jag faktiskt tänka mig efter vad jag läst hos dig. Boken innehåller en del minst sagt turbulenta gränskontroller och miljöskildringar som inte direkt påminner om charterorter. Om man bortser från delen med ”The Backpacker killer”, så hade den här boken fungerat lika bra som en ren reseskildring.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.