Mojito — från 1500-talets spanska conquistadorer till James Bond

11
248
Mojito
Mojito

Mojito — historien om en cocktail

I likhet med många andra uppfriskande cocktails har även mojito sin intressanta historia. Från 1500-talets spanska conquistadorer till en James Bond rulle från 2002. Har mojito gjort en spännande resa till att bli en av de mest populära drinkarna i modern tid. Men som alltid när det kommer till ursprungshistorier om en cocktail finns det minst en version som bestrider en annan. Så det är kanske lika bara att vi betar av dem en efter en?

Ernest Hemingways berömda vattenhål La Bodeguita del Medio i Kubas huvudstad Havanna påstår sig vara födelseplatsen för världens första mojito. Och vem vill inte kunna slå sig ned i samma bar som den amerikanska författaren och sippra på en mojito i sällskap av ett sönderläst exemplar av romanen Att ha eller inte ha om smugglaren Harry Morgan vid bardisken?

”eldvatten av sockerrör”

En annan historia påstår att det var afrikanska slavar skapade Mojito genom att tillverka en enkel sorts rom kallad Aguardiente de cana (bokstavligen ”eldvatten av sockerrör”). Visst, namnet mojito passar in i den här historien eftersom att ordet ”mojo” betyder ”placera lite spådom” och det är kanske sannolikt eftersom att slavarna tog med sig Voodookulturen till Karibien.

Under 1500-talet landsteg den engelske upptäcktsresanden Sir Francis Drake i den spanska kolonin Havanna för att plundra staden på guld. Men invasionen blev dock ett totalt fiasko som vi dag ska vara lyckliga över, för deras nederlag ledde ändå till något gott. Hans besättning led av dysenteri och skörbjugg. De lokala centralamerikanska indianerna var kända för att ha botemedel mot många sjukdomar, så en liten expedition gick i land på Kuba och kom tillbaka till skeppen med en medicin.

De använde aguarediente de cana, myntablad, sockerrörsjuice och limefrukter för att sätta ihop en tonic som visade sig vara effektiv mot sjukdomarna. Idag vet vi att limesaft var den botande ingrediensen eftersom att den innehåller mycket c-vitamin. Men resterande ingredienser gjorde det säkert mer lättdrucket. En cocktail med namnet El Draque med liknande ingredienser var populär på Kuba efter det besöket och den blev förmodligen uppkallad efter Drake.

En tredje teori om det moderna namnet är att det kommer från det spanska ordet ”mojadito” (lite vått) eller att det möjligtvis kommer från den kubanska limebaserade marinaden ”mojo” vilket skulle förklara namnet. Men antagligen ska vi tacka destilleri företaget Bacardi grundades 1862 som sannolikt har bidragit till den status mojito åtnjuter idag.

Jag nämnde tidigare att drinken gjorde ett framträdande i en James Bondfilm från 2002, det är närmare bestämt i scen när Jinx och Bond flirta upprörande vid stranden i Die Another Day. Med andra ord dricker Agent 007 precis som i Ian Flemings romaner något helt annat än sin Vodka Martini ”shaken, not stirred”.

Mojito som på La Habana

Och vad vore ett inlägg om en cocktail i Grattis Världen utan ett originalrecept? Receptet är förvisso hämtat från La Habana, ett annat välkänt vattenhål i Kubas huvudstad. Knepet för att lyckas med en mojito är att hitta den rätta balansen mellan mynta och lime.

Det vore naturligtvis enklast för dig om jag bara kunde säga exakt hur mycket mynta du ska använda. Men mynta varierar i styrka, så därför får du helt enkelt experimentera dig fram. Men använd för bövelen grönmynta om du inte vill att din mojito ska smaka fluortant! Men det är trots allt en smaksak..

  • Sodavatten
  • Isbitar
  • 0,5 st limefrukt
  • Myntablad
  • 4 cl sockerlag
  • 4 cl vit kubansk rom
 1. Börjar med att krossa myntablad och lime (i klyftor) tillsammans med sockerlagen. Ta en knapp handfull mynta och smaka av, målet är att mynta och lime ska smaka ungefär lika mycket.
 2. När blandningen känns rätt fyller du glaset med krossad is och häller över rommen. Toppa glaset med sodavatten och rör om.
 3. Lämpligt som garnityr: lime eller en myntakvist.

***

Vilken är din favorit cocktail? Lämna då gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

11 COMMENTS

 1. Sånt här vill jag läsa mer om! Du lyckas verkligen väva samman historia och fakta med humor. Fortsätt såhär Johan! 😁

 2. Jag älskar mojito och dina inlägg om drinkar 😍 Snart är det sommar och då ska det drickas mojitos på ballen.

 3. Kommer du skriva fler sånna här inlägg om drinkar? Väldigt intressant läsning så jag hoppas att du kommer göra det

 4. Mojito är kanske den bästa drinken som finns! Jag och frugan besökte Havanna för två år sedan och promenerade ner till La Havanna mer än en kväll 😉

  • Haha jag hade en känsla av att det faktiskt var en drink du skulle gilla 😉 Men häftigt att ha slinkigt in på La Havanna. Kuba står fortfarande på min lista över länder jag måste hinna besöka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.