Problemet du bör känna till om hotellkedjornas bonusprogram

6
264
Bonusprogram hotell

Problemet du bör känna till med hotellkedjornas bonusprogram

När jag tidigare har skrivit om hotellkedjornas bonusprogram i min serie Bonustorsdag. Har jag varit noggrann med att påpeka villkoren för att tjäna poäng samt uppnå elitstatus. För till skillnad från flygbolagen som delar ut poäng och status oavsett om du har köpt en biljett direkt hos flygbolaget eller via en resebyrå.

Så har de stora hotellkedjorna valt en annan strategi för att bygga lojalitet bland sina kunder. Som innebär att du endast kan tjäna poäng och få statusgrundande nätter om du bokar direkt hos hotellet. Antingen via deras hemsida, telefon eller över disk.

Det spelar ingen roll om du är på bonusprogrammets förstanivå eller är en lojal stamgäst på elitnivå – bokar du inte direkt hos hotellet får du inte heller några poäng. Villkoren för hotellens bonusprogram består ofta av en vägg med text och paragrafer. Men det finns några punkter som som är genomgående och diskvalificerar intjäningen:

 • Bokar via tredjepartsbokningssidor som Expedia, Momondo, Hotels.com etc.
 • Bokar genom en resebyrå eller researrangör.
 • Gruppbokningar av alla slag, med eller utan mötesplats på hotellet
 • Bokar till specialpris för en konferens som hålls på hotellet, även om du bokar och betalar för det själv.

Vad vinner hotellkedjorna på det?

Varför försvårar hotellkedjorna för sina mest lojala kunder att tjäna poäng och statusgrundande nätter? Framförallt när flygbolagen tillåter intjäning oavsett hur eller vart man bokar sin resa? Till att börja med så måste man inse att det i huvudsak finns två typer av hotellgäster.

 • Hotellgäster som struntar i poäng

För majoriteten som bokar enstaka hotellnätter är det oftast billigare att boka via någon större bokningssida. Eftersom att hotellkedjorna ofta tar ett högre pris via sina egna kanaler. Andra föredrar att boka färdiga paketresor på ett och samma ställe – flyg, hotell och hyrbil. Istället för att behöva surfa runt och boka på olika webbplatser. 

 • Hotellgäster som vill nå elitstatus

I huvudsak spenderar affärsresenärer många nätter på hotell och kan genom det nå hotellkedjornas elitnivåer som ger fler statusfördelar. Ofta krävs det minst 60+ nätter per år för att nå toppen. Men redan efter 20+ nätter brukar man belönas med statusförmåner.

När hotellkedjorna erbjuder sina rum via tredjepartsbokningssidor innebär det att hotellen måste betala en provision för varje bokning. Som kan sträcka sig från några få procent upp till 30 procent. För att kompensera för den ekonomiska förlusten skapar hotellen ett bonusprogram som bygger på att belöna lojalitet. Belöningarna består ofta av rumsuppgraderingar, rabatter, fri frukost, tillgång till gym och SPA etc. 

Guider till hotellens bonusprogram

I den här listan har jag samlat mina tidigare guider till hotellkedjornas bonusprogram. Där du kan se vilka statusfördelar de olika nivåerna har.

Möjliga lösningar

För att tjäna poäng och statusfördelar finns det egentligen inga sätt att kringgå reglerna. Antingen bokar du via hotellkedjan eller och får dina poäng och statusgrundande nätter. Eller så gör du det inte och får inga alls men sparar några hundralappar. Men det finns fortfarande hopp! Många tredjepartsbokningssidor har sina egna bonusprogram som:

 • Expedia
 • Momondo

 • Hotels.com

Tjäna flygpoäng med Rocketmiles

Om du redan är medlem i något av flygbolagens bonusprogram kan du tjäna från 500 upp till 10.000 poäng per hotellnatt. Om du registrerar dig via knappen får du 1000 poäng till valfritt bonusprogram efter att du genomfört din första övernattning. Jag har även skrivit en guide om hur Rocketmiles fungerar.


Har du besökt någon av städerna i listan? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hör

6 COMMENTS

 1. Vi blev medlemmar hos Best Western innan vi åkte till USA. Vi bokade sen alla 14 nätterna på hotels.com när vi kom hem hade vi inte fått några poäng!! Så jag ringde och fick veta att det är precis som du skriver. Tråkigt att det är så när vi trodde att vi skulle få massa poäng att använda. Ett år senare bokar vi direkt med hotellet och är platinummedlemmar. Det är jättemysigt att få en check att handla för och få en välkommstgåva på rummet 😊

  • Ah tråkigt.. Jag har också lyckats med det konststycket innan jag också lärde mig den hårda vägen att man måste boka via hotellen. Kul att ni kommit upp till Platinum 🙂 Har ni hittat något favorithotell än?

 2. Vad är fördelen med dom där korten då? Det verkar ju vara dyrare att boka hotell för att få ett sånt.

  • Fördelen är att du dels får möjlighet att boka frinätter för poäng. Sen har varje bonusprogram sina statusnivåer som ger olika fördelar. Om vi tar Best Western Rewards nivå Platinum som du blir efter 15 nätter eller 10 vistelser så får du en välkomstgåva vid varje incheckning, rumsuppgraderingar när det finns tillgängliga samt en 75 kr voucher som du kan använda i baren eller restaurangen.

 3. Jag är ju för bövelen Nordic Choice Platinum efter att du tjatade om att jag skulle satsa på en hotellkedja 😎

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.