I fokus: Blossa 13 Dalecarlia — Blossa årgångsglögg 2013

0
68
Blossa 13 Dalecarlia
Blossa 13 Dalecarlia

Det är med en viss eftertanke som jag sitter här och blickar ut över ett snöfritt landskap med en kopp glögg i sällskap av några polare. Även om jag inte är någon konsumtionspiraya på Systembolaget. Passade jag ändå på att inhandla en flaska Blossa 13 Dalecarlia. Enligt Blossas egen utsago har deras årgångsglöggar blivit en svensk jultradition med anor från 2003.

Tidigare år har kreatörerna bakom Blossa årgångsglögg hämtat sin inspiration från så avlägsna platser som El Salvador och Japan. Antagligen främst för att hitta överraskande och unika smaksättningar för att locka hipsters som förväntas köpa deras glöggar. I år har kvacksalvarna istället gjort sin inspirationsresa till Dalecarlia, det latinska namnet för Dalarna.

Blossa årgångsglögg 10 år = Blossa 13 Dalecarlia

Till sitt tioårsjubileum har Blossa årgångsglögg satsat på ett gediget PR-trick, för att skapa uppmärksamhet kring sin dryck. För första gången fick man inte ut med någon som helst information gällande smaksättningen av glöggen. Varken glöggens smaksättning eller ingredienslista har skrivits ut på flaskan eller i något pressmeddelande.

Blossas egen fingervisning är att konsumenten själv ska berätta om sina egna smakupplevelser och vilka minnen den framkallar på en speciell hemsida. Utvalda alster återberättas därefter av den skånska kulturjokern Björn Ranelid.

Detta utspel har naturligtvis bidragit till att både media och privatbloggare har börjat spekulera och diskutera glöggens smaksättning. Men hur smakar egentligen Dalarna? Till att börja med har den traditionella Faluröda färgen fått stå som inspirationskälla till glöggens färgsättning. Glöggen baseras på ett vitt vin som sedan har färgsatts av smultron? Smaken i sig antyder en viss kryddighet som tyvärr överskuggar den bäriga doften.

Personligen ger jag Blossa 13 Dalecarlia 3 av 5 ananaser i betyg. Jag gillar verkligen den genomarbetade designen och anknytningen till Dalarna. Smaken i sig är underfundig och svår att beskriva med en korrekt återbeskrivning. Så jag spinner vidare på PR-kuppen och låter dig själv sätta ord på smaken.

***

Har du provat Blossa 13 Dalecarlia? Lämna då gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.