I fokus: Blossa 13 Dalecarlia — Blossa årgångsglögg 2013

Blossa 13 Dalecarlia | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se

Pressbild från Blossa

Det är med en viss eftertanke som jag sitter här och blickar ut över ett snöfattigt landskap med en kopp glögg i sällskap med några polare. Även om jag inte är någon konsumtionspiraya på Systembolaget. Så passade jag ändå på att inhandla en flaska Blossa 13, som är årets glögg och enligt Blossas egen utsago så har deras årgångsglöggar blivit en svensk jultradition med anor från 2013. 

Tidigare år så har kreatörerna bakom Blossa årgångsglögg hämtat sin inspiration från så avlägsna platser som El Salvador och Japan. Antagligen främst för att hitta överraskande och unika smaksättningar för att locka konsumentpirayor med höga förväntningar att spontanköpa deras glögg. Men i år så har kvacksalvarna på Blossa gjort sin inspiration till Dalecarlia, som är det latinska namnet på Dalarna.

Blossa årgpngsglögg 10 år = Blossa 13 Dalecarlia

Till sitt 10-årsjubuleum har Blossa årgångsglögg satsat på ett gediget PR-trick, för att skapa uppmärksamhet kring sin dryck! För första gången så har man inte gått ut med någon information gällande smaksättningen av glöggen. Varken vad glöggen smakar och eller vilka extra ingredienser som har använts, varken på flaskan eller i något pressmeddelande. Blossas egen fingervisning är att konsumenten själv ska berätta om vad glöggen smakar och vilka minnen den framkallar på en speciell hemsida. Utvalda alster återberättas därefter av den skånska kulturjokern Björn Ranelid.

Detta utspel har naturligtvis bidragit till att både media och privatbloggare har börjat spekulera om och diskutera glöggens smaksättning. Men hur smakar egentligen Dalarna? Till att börja med så har den traditionella Falurödfärgen fått stå som inspiration till glöggens färgsättning. Glöggen baseras på ett vitt vin som sedan fått färgas av glöggens hemliga ingredienser. Doften känns frisk, aningen bärig med vissa inslag av smultron? Smaken i sig antyder en viss kryddighet som tyvärr överskuggar den bäriga doften.

Personligen så ger jag Blossa 13 Dalecarlia 3 av 5 ananaser i helhets betyg. Jag gillar verkligen den genomarbetade designen och anknytningen till Dalarna. Smaken i sig är underfundig och svår att beskriva med en korrekt återgivning.

Lämna en kommentar

You have to agree to the comment policy.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.