Förberedelser och inköp inför höstens vandringsresor

8
655

Inlägget är sponsrat av Addnature. Läs gärna min samarbetspolicy.

Addnature

Förberedelser och inköp inför höstens vandringsresor

Jag har sedan i våras planerat vandringsresor till Estland, Lettland och Färöarna som alla lockar mig med fantastiska naturupplevelser. Vilket innebär att jag behöver komplettera min nuvarande utrustning. Därför tänkte jag även passa på att tipsa dig lite allmänt om vad du kommer behöva för en lyckad vandring. Oavsett om det är längst en vandringsled med iordninggjorda vindskydd eller rent av en veckas fjällvandring. Det kommer fler inlägg längre fram som är mer utrustningsspecifika.

Eftersom att jag bor i Stockholm passade jag på att besöka Addnature på Birger Jarlsgatan 43. Om du inte befinner dig i Stockholm hittar du såklart hela deras produktutbud online på addnature.com som just nu har rea!

Utrustningen du behöver

Listan nedanför är som sagt en generell översikt över den utrustning du kommer behöva. Vi kommer nörda ner oss tillsammans i kommande inlägg där du kommer få ta del av tips, guider och mycket annat som kommer underlätta dina naturupplevelser. Om du redan nu har frågor om vandring får du gärna lämna en kommentar längre ner i inlägget.

  • Vandringskängor eller skor

Vilken typ av vandringskängor eller skor du ska välja varierar beroende på vilken typ av terräng du kommer gå i under din vandring. Fördelen är att du får ett bra stöd för fötterna och ett skydd mot ojämnheter i marken.   

  • Friluftskläder

Fördelen med friluftskläder är att dessa är helt anpassade för utomhusaktiviteter och är tillverkade i slitstarka material som skyddar dig från både väder och vind. Ett par vandringsbyxor och en vindtät jacka är en god investering. 

  • Sovsäckar och liggunderlag

Att välja sovsäck handlar mycket om vilket temperaturspann du kommer utsättas för. Om du ska vandra på hösten eller våren kommer du sannolikt behöva en 3-säsongers sovsäck som skyddar bättre mot kylan. Som underlag när du sover utomhus är det ett vanligt liggunderlag som gäller. 

  • Tält

Om du inte kommer sova i vindskydd längst en vandringsleder kommer du behöva investera i ett tält. Innan du bestämmer dig för ett tält är det viktigt att du tänker över vilka miljöer du vill använda det i och om tältet är anpassat för dessa. Om du har tänkt tälta vid en sjö och ha den som basläger behöver du inte ett lika avancerat tält som du hade behövd under en veckas fjällvandring. 

  • Kök och mat

Vanligtvis klarar man sig med ett klassiskt Trangiakök, Men överväg att skaffa ett med en gasolbrännare istället för spritbrännare. Fördelarna med gas är många: bland annat minskar koktiden och du slipper dessutom spillet med T-röd som kan göra maten oätlig. När det kommer till mat styr mycket om du ska gå en dagstur eller vandra flera dagar på fjället. Fördelen med frystorkad mat är att den inte blir dålig under vandringen och att den dessutom väger betydligt mycket mindre. Allt du behöver göra är att tillsätta varmt vatten.   


Vill du läsa mer om friluftsliv och utrustning? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram. För fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn!

8 COMMENTS

  1. God morgon! Det låter som jättespännande resor! 🌲 kul att du tänker skriva mer om friluftsliv och vandring. Du var ju en liten Rambo som barn minns jag 😉 Kram Anna

  2. Vad roligt att du ska börja skriva mer om vandring. Har du några planer på att åka ner till Malta och vandra snart?

    • Jag har fått en del förslag på leder från personer på turistbyråerna jag varit i kontakt med. Jag träffade flera representanter under våren och har sedan dess haft kontakt och diskuterat olika alternativ. Så det blir nog minst lika mycket överraskning för mig som för dig haha.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.