Julmarknad i Tallinn med anor från år 1441. En av Europas äldsta!

Tallinns julmarknad | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seJulmarknad i Tallinn

Att besöka julmarknaden i Tallinn är lite som att kliva in i en gammaldags julsaga. Rådhustorget med anor från 1400-talet fylls med små handelsbodar. Där allt från  estniskt svartbröd, glühwein och viltkorv samsas med estniskt slöjdhantverk, stickade ylletröjor och mössor. Jag är här för andra året i rad i sällskap med en av mina estniska vänner Tunne. Som berättar mycket om julmarknaden som är en av Europas äldsta. Den gamla Hansastaden är även Europas mest välbevarade medeltida stadskärna och klassas som ett världsarv av UNESCO i sin helhet. Att dessutom en julkör står och sjunger vissa tider varje dag gör inte stämningen mindre magisk.

Tallinns julmarknad | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seJulmarknad med tradition

Julmarknaden på Rådhustorget är en av världens äldsta! Traditionen startade redan år 1441, och återupptogs igen 1991 efter självständigheten från den Sovjetiska ockupationen (1944-1991). För under kommunisttiden var julfirandet förbjudet.  Tunne berättade även att han fortfarande har minnen av att hans familj fick smyga med sitt julfirande under hans barndom. Som svensk är det kanske svårt att ta in detta faktum? Med tanke på att vi har bänkat oss framför TV:n i snart 50 år för att se när Kalle Anka och hans vänner önskar god jul klockan 15.00.

Tallinns julmarknad | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seUrplatsen för världens första julgran

Mitt på torget reser sig en ståtlig julgran som glimmar med all sin prakt när den höjder sig högt över bodarnas tak. Rådhustorget är faktiskt urplatsen för världens första julgran, det var här det pyntade barrträdet föddes för snart 577 år sedan. Traditionen började som en ritual av Svarthuvudena, ett medeltida gille bestående av unga ensamstående köpmän och utlänningar. Som dansade på platsen för att locka till sig kvinnor. Än idag lever traditionen med att dansa runt granen, dessutom är det många uppträdanden från scenen som skymtar i bakgrunden.

Tallinns julmarknad | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seViltkorv och glühwein

I de småhandelsbodarna på torget hittar man många lokala delikatesser som du inte finner på en julmarknad i Sverige. När jag skrev om mitt besök på julmarknaden i Gdansk så tipsade jag om att du borde köpa viltkorv hem och Tallinn är inget undantag. Här hittar du ovanligare charkuterier som bäverkorv, vildsvinsskinka, björnkorv och mycket mer. Men också  handstöpta ljus, honung, stickade ylletröjor och mycket annat. Skönt nog är julmarknaden homogen utan försörjare med billiga leksaker från Kina.

Tallinns julmarknad | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seDessutom är priserna väldigt attraktiva, en kopp rykande glühwein kostar inte mer än några kronor. Att jag dessutom köpte med mig nästan ett kilo viltkorvar för en knapp hundralapp gör inte julmarknaden i Tallinn mindre intressant att besöka nästa år igen.

Tallinns julmarknad | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seViruporten upp mot Gamla stan

Julmarknaden i Tallinn är utan tvekan den gemytligaste som jag har besökt på senare år. När solen har gått ned, så lyser gator, torg och gränder upp stämningsfullt av miljoner ljusdioder. Stadsdelen formligen badar i ljus på ett smakfullt sätt utan att det blir överdrivet. Vilket tyvärr blir vanligare och vanligare på sina håll där man sneglat lite för mycket mot USA.

Tallinns julmarknaden | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.seJulmarknaden i Tallinn

Trots att Tallinn lockar så mycket som 260.000 personer varje år under julmarknadens sex veckor (17 nov – 06 jan) så blir det aldrig trångt. Om du behöver värma dig så finns det många mysiga caféer i de medeltida gränderna där många estländare samlas för att umgås under årets kallare månader. Tallinn har på senare år seglat upp som ett matmecka med många bra restauranger med lokal och ekologisk prägel.

LÄS ÄVEN: Om andra julmarknader runt om i Europa 

Har du besökt julmarknaden i Tallinn? Eller har du tips om någon annan gemytlig julmarknad? Skriv gärna en kommentar här under.

8 kommentarer

  1. Har varit i Tallinn, men inte när det varit säsong för julmarknaden. Detta ser väldigt mysigt ut och dessutom få se och känna på estniska traditioner vid jul. Så detta får det nog bli i vinter! Tack för bra info och fina bilder.

  2. Trevlig läsning. Jag älskar julmarknader och gärna med lite historisk touch som andas från förr. Jag har aldrig varit i Tallin men blev nu lite sugen 😉

Lämna en kommentar

You have to agree to the comment policy.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.